logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα το Καρναβάλι, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010 στις 12.00 μ. στο Δημοτικό Μέγαρο
 

Με την πανηγυρική είσοδο στην πόλη του Βασιλιά της Καρδιάς σε φωταγωγημένο άρμα,  με τη συνοδεία του, τις ομάδες κανταδόρων ΕΔΟΝ και Κυπρίων Κανταδόρων,  τη φιλαρμονική του Δήμου, την ομάδα κρουστών Batucinio, τις μαζορέτες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών και το Δημοτικό Συμβούλιο, θα δοθεί το έναυσμα των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πόλη μας, την Τσικνοπέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010 στις 7.00 μ.μ. από το Δημοτικό Μέγαρο.  Η εκκίνηση της πομπής θα σηματοδοτηθεί με ρίψη πυροτεχνημάτων.

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Λεμεσός παίρνει μια γιορταστική όψη, για δέκα τρεις μέρες όλοι ξεχνούμε τις καθημερινές μας έγνοιες και τις σκοτούρες και βγαίνουμε στους δρόμους και τις πλατείες με ένα στόχο, να γιορτάσουμε το Λεμεσιανό καρναβάλι.

 

Φέτος το καρναβάλι εμπλουτίζεται με την προσθήκη αρκετών νέων στοιχείων όπως:

 

  • Μετακίνηση της εξέδρας των επισήμων δυτικότερα, έναντι του Πυροσβεστικού Σταθμού στη λεωφόρο Αρχ. Μακαρίου Γ’, προς επίτευξη συνοχής της μεγάλης παρέλασης.
  • Mετάδοση νέας ηχογραφημένης ενιαίας μουσικής, τόσο στην παιδική, όσο και στη μεγάλη παρέλαση.
  • Για καλύτερη ποιότητα του ήχου και κάλυψη κενών που παρουσιάστηκαν πέρσι κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης, προστέθηκαν ακόμα 4 πύργοι στα διάφορα δύσκολα σημεία.
  • Εκθεση κοστουμιών και διαγωνισμός καρναβαλίστικης φωτογραφίας με τη συμμετοχή Κανταδόρων και Μαζορέτων την 1η Φεβρουαρίου.
  • Συμμετοχή 30-35 τυμπανιστών από την ομάδα κρουστών Batucinio την Τσικνοπέμπτη, καθώς επίσης και στη μεγάλη παρέλαση.
  • Ολες οι συμμετοχές, εκτός των ομάδων πεζών μέχρι τα 50 άτομα θα μπουν σε κλήρωση για τη σειρά με την οποία θα παρελάσουν.
  • Η πόλη θα στολιστεί με νέο διάκοσμο
  • Κανταδόροι θα τραγουδήσουν εκτός από την Σαριπόλου και το Παντοπωλείο στον πεζόδρομο της οδού Αγίου Ανδρέου και στην οδό Σαριπόλου.
  • Ο χορός της Α’ Δημοτικής Αγοράς την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, μεταφέρεται στην αίθουσα του Χαρουπόμυλου Λανίτη.
  • Στα πλαίσια του Πανεπιστημίου του Πολίτη, δόθηκε διάλεξη στις 26 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Μέγαρο με θέμα «Η τρελλή σοφία του Καρναβαλιού» με ομιλητή τον κ. Γιάννη Κιουρτσάκη, δοκιμιογράφο και μυθιστοριογράφο από την Ελλάδα.

 

΄Οπως και πέρσυ έτσι και φέτος διοργανώνονται τρεις αξιόλογες εκθέσεις, με την κάθε μία να ξεχωρίζει με το δικό της χαρακτήρα.

 

Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ. στο Τεχνοχώρο Art Studio 55 ο Δήμος σε συνεργασία με το ΙΚΕΠΑΝΑ ΓΚΡΟΥΠ διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Καρναβάλι 2010».

 

Την ίδια μέρα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης ΘΕΟΜΑΡΙΑ ο Δήμος σε συνεργασία με τη γκαλερί διοργανώνουν έκθεση και εργαστήρι κατασκευής και διακόσμησης παραδοσιακής μάσκας.

 

Την Τσικνοπέμπτη, 4 Φεβρουαρίου στις 6.30μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμος σε συνεργασία με την ΄Ενωση Αυτοδίδακτων Ζωγράφων Λεμεσού διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Viva Λεμεσός».

 

Όπως και πέρσι θα πραγματοποιηθούν τρεις παρελάσεις.  Η είσοδος του Βασιλιά της Καρδιάς με τη συνοδεία του την Τσικνοπέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, η Παιδική Παρέλαση στην οδό Ανεξαρτησίας στις 7 Φεβρουαρίου και  η  Μεγάλη Παρέλαση  στη  λεωφόρο  Αρχ. Μακαρίου Γ’ στις 14 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας στις 1.30 μ.μ. από τον κυκλοφορικό κόμβο Αγίου Νικολάου με κατάληξη τα φώτα τροχαίας Σιμιλλίδη.

 

Καρναβαλίστικα τραγούδια από τη χορωδία νέων της ΕΠΙΛΟΓΗΣ μέσα στο τραινάκι του Δήμου, διασχίζοντας τις οδούς Ανεξαρτησίας και Αγίου Ανδρέου.

 

Καρναβαλίστικα τραγούδια από παιδικές χορωδίες στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ.

 

Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το ραδιοφωνικό σταθμό Choice FM.

 

Θα γίνει τιμητική βράβευση ατόμων που για πολλά χρόνια προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο Καρναβάλι Λεμεσού, από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου.

 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί   κατά   τη  διάρκεια  της   Μεγάλης   Καρναβαλίστικης Παρέλασης  στο χώρο της εξέδρας των επισήμων.  Προτάθηκαν για να τιμηθούν οι Αλέκος Οράτης, Νίκος Χαρμανής – κανταδόρος και Πάμπος Ζήνωνος, ως ο γηραιότερος καρναβαλιστής.

 

Ομάδες κανταδόρων θα τραγουδήσουν σε πλατείες και κλειστούς χώρους στις συνοικίες Πέτρου και Παύλου και Αγίου Γεωργίου Χαβούζας, Απόστολο Ανδρέα, ΄Αγιο Νικόλαο, Ζακάκι, Αγία Φύλα και ΄Αγιο Ιωάννη.

 

Θα διοργανωθούν πέντε χοροί, «Ο χορός της Τσικνοπέμπτης» στην Πλατεία Ηρώων, «ο χορός της Τρίτης» στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου στις 9 Φεβρουαρίου,  «Ο χορός  της  Πέμπτης»  στην αίθουσα Χαρουπόμυλου Λανίτη στις 11 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή ομάδων κανταδόρων και μουσικών σχημάτων, ο χορός στο οίκημα του Erma Auction Center στην οδό Γλάδστωνος 48 το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.  Τέλος, μετά τη λήξη της Μεγάλης Παρέλασης, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου στις 14 Φεβρουαρίου, ο αποχαιρετιστήριος υπαίθριος καρναβαλίστικος χορός με τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

 

Στους υπαίθριους χορούς θα διοργανωθούν διαγωνισμοί για την ανάδειξη της καλύτερης «Πελλόμασκας».

 

Μετά την περσινή του επιτυχία, και φέτος, σε συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια και τις διευθύνσεις των σχολείων Μέσης Παιδείας της πόλης μας θα διοργανώσουμε την Τσικνοπέμπτη το απόγευμα από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. καρναβαλίστικο πάρτυ στο χώρο στάθμευσης του Εναερίου.

 

Η συμμετοχή τόσο των ομάδων πεζών, όσο και των αρμάτων έχει ξεπεράσει τα περσινά ψηλά επίπεδα και είναι σημαντικό ότι αρκετά από αυτά είναι σατιρικού περιεχομένου και με θέματα από την επικαιρότητα.  Δηλώσεις υποβλήθηκαν από 80 άρματα και ομάδες πεζών.  Θα συμμετάσχουν επίσης με άρματα και ομάδες πεζών οι περιφερειακοί Δήμοι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΣΥΛ, το ΣΑΛΑ και η ΕΑΣ Αγίου Δομετίου.

 

Καταλήγοντας θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και να ευχαριστήσω το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού Λτδ που για 14η συνεχή χρονιά στηρίζει το Λεμεσιανό Καρναβάλι με ένα σημαντικό ποσό.  Επίσης, τις τέσσερις οινοβιομηχανίες ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ που θα προσφέρουν δωρεάν τα οινικά προϊόντα τους το τελευταίο Σάββατο στην παρέλαση των Κανταδόρων στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.

 

Ευχαριστώ επίσης όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που προβάλλουν τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού, την Αστυνομία Λεμεσού, την Πολιτική ΄Αμυνα  για  τη  μεγάλη  βοήθεια  τους, τους πολιτιστικούς φορείς που συμμετέχουν με τις εκθέσεις τους, αλλά κυρίως τους συμπολίτες μας κατασκευαστές αρμάτων και οργανωτές ομάδων που δίνουν ζωή και ψυχή στο καρναβάλι μας.

 

Καλούμε όλους να μεταμφιεστούν, να συμμετέχουν, να προβάλουν και να στηρίξουν το Λεμεσιανό Καρναβάλι!

 

 
 
 
 

 

 
epohi