logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή του Δήμου, την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

Ο χρόνος που αφήνουμε πίσω μας είναι ο τρίτος της παρούσας δημοτικής αρχής και απαίτησε ιδιαίτερες προσπάθειες λόγω της οικονομικής ύφεσης.  Παρά τις δυσκολίες ολοκληρώνεται με σημαντικές επιτυχίες στην υλοποίηση των προγραμματισμών μας και τη δρομολόγηση νέων έργων.

Θέλω γι’ αυτό να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους επικεφαλής και τα μέλη τους, για τον καθοριστικό τους ρόλο στην εδραίωση κλίματος συναίνεσης, συναντίληψης και συλλογικής ευθύνης, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών της.  Ξεχωριστή και ιδιαίτερα πολύτιμη όπως και πέρσι ήταν η συμβολή του Αντιδημάρχου μας, κ. Γ. Δανιηλίδη.

-        Σημαντική επιτυχία για το Δήμο μας ήταν η έγκριση και έναρξη κατασκευής των έργων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία, συνολικού ύψους €50 εκ.

 

α.         Επανακατασκευή του Παττιχείου Θεάτρου €5.6 εκ.

β.         Ανάπλαση κέντρου πόλης €18 εκ.  Οι εργασίες ξεκινούν τον Φεβρουάριο 2010.

γ.         Γραμμικό πάρκο Γαρύλλη.  Δαπάνη €12.5 εκ.  ΄Ηδη αξιολογούνται οι προσφορές.

δ.         Παραθαλάσσιο πάρκο επίχωσης.  Δαπάνη €14 εκ.

 

-        Παρά τις αντιξοότητες προχωρεί η ανάπλαση του παλιού λιμανιού και η Μαρίνα Λεμεσού, οι δε εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2010.

-        Αρχές του έτους αναμένεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την απαλλοτρίωση της γης και την πρόσκληση ενδιαφέροντος για στρατηγικούς επενδυτές για το Συνεδριακό Κέντρο.

-        Λειτούργησαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου – ΓΣΟ, ενώ συμφωνήθηκε με τη CYTA όπως κατασκευαστεί γέφυρα κόστους €500.000 που θα συνδέει το κέντρο με την Ακτή Ολυμπίων.

-        Παραδόθηκε για χρήση στο κοινό η ακτή Εναερίου.

-        Πήραμε τη θετική γνωμάτευση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους και ετοιμάζονται οι όροι για εκτέλεση του έργου με τη μέθοδο ΒΟΤ.

-        Προχωρεί το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας με συνολική δαπάνη €18 εκ.  Τα έργα της πρώτης φάσης θα ξεκινήσουν περί το τέλος του 2010.

-        Τελείωσαν οι εργασίες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» και στο Θεατρικό Μουσείου έναντι δαπάνης €2 εκ.

-        Περί τα μέσα του επόμενου χρόνου ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της οικίας Επάρχου (δαπάνη €750.000), η οποία θα φιλοξενήσει το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού.  Στο μεταξύ κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Δήμου και Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών θα εγκαθιδρυθεί και θα λειτουργήσει σε χώρο του Αρχείου, μονάδα εξοπλισμένη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα επιτρέπει σε μελετητές και άλλους ενδιαφερόμενους να έχουν πρόσβαση σε όλο το ψηφιοποιημένο αρχείο εφημερίδων, ανακοινωθέντων, φωτογραφιών και κινηματογραφικού υλικού που φυλάττεται στην εν λόγω κρατική υπηρεσία.

-        Ιδρύθηκε με συνεργασία των πέντε Δήμων της Μείζονος Λεμεσού Εταιρεία Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

-        Δημιουργήθηκε το διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης ΟΔΥΣΣΕΑΣ και για πρώτη φορά λειτούργησε στο Δήμο μας ο θεσμός του Ανοικτού Σχολείου με επιτυχή πιλοτικά προγράμματα στις συνοικίες Αγίου Νικολάου και Νεάπολης.

-        Προχωρεί το έργο της κατασκευής δυο ποδοσφαιρικών γηπέδων με πλαστικό χορτοτάπητα με χορηγία του ΚΟΑ ύψους €900.000.-

-        ΄Εγιναν έργα εξωραϊσμού και βελτίωσης στην Τ/Κ συνοικία και τους συνοικισμούς Λεμεσού ύψους €1 εκ. (ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, πλατείες, ανάπτυξη πρασίνου, χώροι στάθμευσης, βελτίωση οδικού φωτισμού).

-        Oλοκληρώθηκε η ανταλλαγή του μεγάλου ιδιωτικού τεμαχίου γης (δυτικά της οδού Κωστή Παλαμά, γνωστό ως σχολείο του Παπά) με κρατική γη και γίνονται σχεδιασμοί για μετατροπή του σε χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών.

-        Η ράμπα καθέλκυσης μικρών σκαφών έναντι του ξενοδοχείου ΠΑΒΕΜΑΡ ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2010 με κόστος περίπου €17.000.-

-        Διαμορφώθηκαν με περίφραξη και δενδροφύτευση 65 δημόσιες πλατείες.  ΄Εγινε πλήρης ανάπτυξη άλλων 12 με διαδρόμους, παγκάκια, ηλεκτροφωτισμό.

-        ΄Εγιναν μικρά οδικά έργα, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, διανοίξεις δρόμων, διαπλατύνσεις κ.άλ. ύψους €1.2 εκ.

-        Ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι της πόλης με δαπάνη €2 εκ.-

-        ΄Εγιναν ανακατασκευές πεζοδρομίων με δαπάνη €2.5.-

-        Ολοκληρώθηκε η σύνδεση των οδών Σφακτηρίας – Σκαρλάττι με δαπάνη €350.000.-

-        Παραδόθηκαν τα κατασκευαστικά σχέδια για τη γέφυρα σύνδεσης των λεωφόρων Ευαγόρα Λανίτη και 1ης Απριλίου και σύντομα θα ζητηθούν προσφορές.

-        Ξεκινά το Φεβρουάριο το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της Χαβούζας και του γύρω χώρου πρασίνου.

-        Με την αγορά 4 νέων σαρώθρων αξίας €380.000 διπλασιάζεται ο στόλος μηχανημάτων του Δήμου και μας επιτρέπει από το νέο χρόνο να επιτύχουμε ουσιαστική βελτίωση του οδοκαθαρισμού.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω την πρωτοβουλία λειτουργών του Δήμου με πρωτεργάτη τον Υγειονομικό Επιθεωρητή Μάριο Αριστοτέλους, ο οποίος εκπόνησε και παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο καθαριότητας της πόλης, με την αξιοποίηση σύγχρονου εξοπλισμού.  Με προσωπικές προσπάθειες του κ. Αριστοτέλους έγινε κατορθωτή η δωρεά από διεθνείς – κυρίως ρωσικές – εταιρείες που εδρεύουν στην πόλη μας πρόσθετων 8 μηχανημάτων καθαρισμού – δείγματα είδατε στο προαύλιο του Μεγάρου - συνολικής αξίας €200.000.-  Συγχαίρω θερμά τον κ. Αριστοτέλους και τους συνεργάτες του και θεωρώ τη δραστηριότητα του ως μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση σε όλο το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ερχόμενοι τώρα στον τομέα του πολιτισμού θα ήθελα να εκφράσω ακόμα μια φορά την εκτίμηση ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεγάλη δωρεά που έγινε από τον κ.
Στάθη Παπαδάκη και την οικογένεια του στο Δήμο.  Δωρήθηκαν δυο διατηρητέες αποθήκες που βρίσκονται στο αδιέξοδο της οδού Σαλαμίνος, αξίας πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, για να μετατραπούν σε μόνιμο χώρο εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνών. 

Τα έξοδα αποκατάστασης θα καταβάλει εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το δε κτίριο θα αποτελέσει τον πυρήνα της Γειτονιάς Καλλιτεχνών που θα περιλαμβάνει όλα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και ατελιέ του κέντρου της πόλης.  Οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν σε ένα χρόνο περίπου.

Ευχαριστώντας θερμά για την προσφορά, επισημαίνω ότι ο κ. Παπαδάκης συνεχίζει μια λαμπρή οικογενειακή παράδοση – ο θείος του δώρησε στο Δήμο το κτίριο και το χώρο που στεγάζεται το Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο - αλλά και μια Λεμεσιανή πρωτιά που θέλει πολλούς συμπολίτες μας να προχωρούν με δωρεές στο Δήμο, εκφράζοντας έτσι την αγάπη προς την πόλη τους, αλλά και την εμπιστοσύνη τους για το μέλλον και την πρόοδο της.

Όπως θα έχετε διαπιστώσει τόσο το 2009, όσο και το 2010 έχουμε επιτύχει και προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε έργα ανάπτυξης στην πόλη, πολύ περισσότερα απ’ όσα είναι σε θέση να προσφέρει ο προϋπολογισμός του Δήμου, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες των Ευρωπαϊκών Ταμείων, τη συνεργασία μας με ημικρατικούς οργανισμούς, με ιδιωτικές εταιρείες και επιχειρήσεις, αλλά και  με συμπολίτες μας που συμπαρίστανται στο έργο του Δήμου.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ανεξάρτητα των οικονομικών συνθηκών του νέου χρόνου, δεν πρέπει ούτε στιγμή να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες μας ή να μειώσουμε το βηματισμό μας.

Η δική μας θέληση και αποφασιστικότητα επηρεάζει ολόκληρη την αναπτυξιακή πορεία της πόλης και ενθαρρύνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τους συμπολίτες μας.  Με την ολόπλευρη και αδιαμφισβήτητη πλέον δυναμική ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ, αλλά και τα εκτεταμένα έργα του ΣΑΛΑ για ολοκλήρωση του σχεδίου αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων (€350 εκ.), ο Δήμος Λεμεσού ηγείται μιας ολόπλευρης προσπάθειας που οδηγεί τη Λεμεσό σε νέα λεωφόρο άνθισης και προόδου για την οποία όλοι είμαστε περήφανοι.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη μεγάλη τους συμβολή σε αυτή την κοινή επιδίωξη τις Δημοτικές Επιτροπές και τους Προέδρους τους, αλλά και του Τμηματάρχες, Προϊσταμένους, λειτουργούς και όλο το προσωπικό του Δήμου.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε προς τα Διοικητικά Συμβούλια, τη διεύθυνση και το προσωπικό όλων των οργανισμών του δημόσιου και ημικρατικού τομέα, για τη βοήθεια και κατανόηση τους.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω την ΄Επαρχο μας κα Αναστασία Μαυρέλλη, η οποία μετά από ευδόκιμη υπηρεσία αφυπηρετεί.  Είχαμε πάντοτε μια μόνιμη, παραγωγική συνεργασία την οποία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.  Της ευχόμαστε υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Ευχές και ευχαριστίες διαβιβάζουμε προς τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας για το πνεύμα κατανόησης που επιδεικνύουν και κυρίως τον ενστερνισμό του οράματος ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου για μια νέα Λεμεσό, σύγχρονη και ζωντανή.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλά.

Εύχομαι ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στην Κύπρο, λύση και επανένωση του τόπου μας, μια ευτυχισμένη κοινή πατρίδα για όλο το λαό μας.

 
 
 
 

 

 
epohi