logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Πεπραγμένα Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου
για το έτος 2009
Δημοσιογραφική διάσκεψη, τη Δευτέρα,
28 Δεκεμβρίου 2009 στις 12.00 μ.

Το 2009 ήταν μια χρονιά που απαιτούσε ιδιαίτερες προσπάθειες λόγω της οικονομικής ύφεσης.  Παρά τις δυσκολίες ολοκληρώνεται με σημαντικές επιτυχίες στην υλοποίηση των προγραμματισμών μας και τη δρομολόγηση νέων έργων.

Μέσα σε πνεύμα συναίνεσης, συναντίληψης και συλλογικής ευθύνης, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εργάστηκαν συστηματικά με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της.

Οι κυριότερες αναφορές σε αυτή την προσπάθεια:

Α.      Πολεοδομικά - αναπτυξιακά

 1. Πήραμε την έγκριση και για τα τέσσερα έργα που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. 

  Το έργο πλήρους ανακαίνισης του Παττιχείου Δημοτικού θεάτρου προχωρεί κανονικά (συνολική δαπάνη €5.6 εκ.)

  Κατακυρώθηκαν οι προσφορές για την ανάπλαση του Κέντρου και ξεκινούν οι εργασίες τον Φεβρουάριο 2010.  Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €18 εκ.

  Λήφθηκαν και αξιολογούνται οι προσφορές για το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη (υπολογιζόμενη συνολική δαπάνη €12.5 εκ.)

  Προγραμματίζεται η προκήρυξη της προσφοράς για το παραθαλάσσιο πάρκο (επίχωση) τον Μάρτη 2010.  Υπολογιζόμενη δαπάνη χωρίς τους υπόγειους χώρους στάθμευσης €14 εκ.

 2. Παρά τις αντιξοότητες προχωρεί το έργο της ανάπλασης του παλιού λιμανιού, όπως και η Μαρίνα Λεμεσού και αναμένεται οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2010.
 3. Αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής μελέτης για το Συνεδριακό Κέντρο, οπότε και το Υπουργικό Συμβούλιο με σχετική του απόφαση θα αναθέσει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού να προχωρήσει με προκήρυξη ενδιαφέροντος για στρατηγικούς επενδυτές για το έργο.
 4. Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο – ΓΣΟ και οι αθλητικές του εγκαταστάσεις λειτουργούν για τους φοιτητές και το κοινό υπό την εποπτεία του ΤΕΠΑΚ.  ΄Εχει κατακυρωθεί η προσφορά σε ιδιωτική εταιρεία για διαχείριση της καφετερίας, του σνακ μπαρ και του περιπτέρου που αναμένεται να λειτουργήσουν την άνοιξη του 2010.
 5. Συμφωνήθηκε με τη CYTA όπως ο Οργανισμός κατασκευάσει γέφυρα πάνω από τον παραλιακό δρόμο που θα συνδέει το  Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο με την Ακτή Ολυμπίων.  Το έργο θα έχει κόστος περίπου €500.000 και αναμένεται η έναρξη της κατασκευής του περί το τέλος του 2010.
 6. Ολοκληρώθηκαν τα έργα στην Ακτή Εναερίου και η περιοχή παραδόθηκε για χρήση στο κοινό τον Ιούλιο 2009.  Θα γίνουν μικρά συμπληρωματικά έργα και περαιτέρω βελτίωση της παραλίας το 2010.
 7. Εχει δοθεί θετική γνωμάτευση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για τον σχεδιαζόμενο υπόγειο χώρο στάθμευσης στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ενώ η τεχνοοικονομική μελέτη απέδειξε τη βιωσιμότητα του έργου.  Ετοιμάζονται οι όροι για την προσφορά εκτέλεσης του έργου με τη μέθοδο Β.Ο.Τ.
 8. Λόγω διαδικαστικών προβλημάτων επαναπροκηρύσσεται ο αρχιτεκτονικός – πολεοδομικός διαγωνισμός για την περιοχή μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού.
 9. Κατακυρώθηκε η προσφορά σε αρχιτεκτονικό γραφείο για την ετοιμασία προτάσεων που αφορούν τη βελτίωση των όψεων των κτιρίων, αλλά και της γενικής εικόνας της βόρειας πλευράς της παραλιακής οδού.
 10. Ολοκληρώθηκαν τα προσχέδια για την ανάπλαση ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας.  Συνολική δαπάνη €18 εκ.  Ετοιμάζονται λεπτομερή σχέδια για την Α’ φάση με στόχο να ξεκινήσουν τα έργα περί το τέλος 2010.

Β.           Πολιτιστικά – κοινωνικά - αθλητικά

 1. Ολοκληρώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης και στο Θεατρικό Μουσείο (δαπάνη €2 εκ.), ενώ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες για τις απαραίτητες εγκαταστάσεις παρουσίασης μόνιμης έκθεσης των θεατρικών συλλογών του Δήμου Λεμεσού και του ΘΟΚ.
 2. Η οικογένεια Στάθη Παπαδάκη δώρησε στο Δήμο Λεμεσού δυο διατηρητέες αποθήκες της οικογένειας στο αδιέξοδο της οδού Σαλαμίνος, αξίας πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, για να μετατραπούν σε μόνιμο χώρο εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνών.  Τα έξοδα αποκατάστασης θα καταβάλει εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το δε κτίριο θα αποτελέσει τον πυρήνα της Γειτονιάς Καλλιτεχνών που θα περιλαμβάνει όλα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και ατελιέ του κέντρου της πόλης.  Οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν σε ένα χρόνο περίπου.
 3. Περί τα μέσα του 2010 ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της οικίας Επάρχου έναντι δαπάνης €750.000.- οποία θα φιλοξενήσει το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο, Μουσείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού. 
 4. ΄Εγινε συμφωνία μεταξύ Δήμου και Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για την εγκαθίδρυση και λειτουργία σε χώρο του Αρχείου, μονάδας εξοπλισμένης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα επιτρέπει σε μελετητές και άλλους ενδιαφερόμενους να έχουν πρόσβαση σε όλο το ψηφιοποιημένο αρχείο εφημερίδων, ανακοινωθέντων, φωτογραφιών και κινηματογραφικού υλικού που φυλάττεται στην εν λόγω κρατική υπηρεσία.
 5. Αποκατάσταση πρώην Ξενώνα Νέων στην οδό Αγκύρας και αξιοποίηση του για πολιτιστικούς – κοινωνικούς σκοπούς (δαπάνη  €100.000.-)
 6. ΄Ιδρυση Εταιρείας Πολιτιστικής Ανάπτυξης στην οποία συμμετέχουν οι πέντε (5) Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού.
 7. Επιτυχής διοργάνωση της Πρώτης Συνάντησης Κανταδόρων με συμμετοχή πέντε ομάδων από τη Λεμεσό και δυο από την Ελλάδα.
 8. Ανασκαφές στο χώρο στάθμευσης Σπύρου Αραούζου και εντοπισμός σημαντικών για την πόλη αρχαιολογικών καταλοίπων.
 9. Βελτιωτικά έργα στη Δημοτική Πινακοθήκη και κατασκευή προσβάσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες.
 10. Κατασκευή νέου υποστέγου εμβαδού 1000 τ.μ. για τις ανάγκες φύλαξης και κατασκευής αρμάτων του Καρναβαλιού.
 11. Δημιουργία διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
 12. Λειτουργία του θεσμού του «Ανοικτού Σχολείου» που λειτουργεί πιλοτικά για τους κατοίκους των συνοικιών Αγίου Νικολάου και Νεάπολης.
 13. Προχωρεί το έργο κατασκευής / αναβάθμισης δυο ποδοσφαιρικών γηπέδων, το ένα στην Τ/Κ συνοικία, πίσω από το σχολείο του Αγίου Αντωνίου και το άλλο στο χώρο δυτικά της οδού Γεωργίου Αβέρωφ.  Θα χρηματοδοτηθούν από τον ΚΟΑ με συνολικό ποσό €900.000 και θα είναι υπό τη διαχείριση του Δήμου Λεμεσού.

Γ.      Βελτιωτικά έργα

 1. Συνεχίστηκαν τα έργα εξωραϊσμού στην Τ/Κ συνοικία με ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις πλατειών, χώρων στάθμευσης, βελτίωση οδικού φωτισμού, συνολικής δαπάνης €200.000.-
 2. Μετά από πολλές προσπάθειες ανατέθηκε στο Δήμο η περίφραξη, διαφύλαξη, προστασία και αξιοποίηση ως δημόσιων χώρων ήπιας χρήσης των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ που βρίσκονται δυτικά της οδού Νίκου Παττίχη και δυτικά της Γεωργίου Αβέρωφ.  ΄Ηδη τα έργα περίφραξης και καθαριότητας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα ολοκληρωθούν το 2010.
 3. ΄Εργα βελτίωσης έγιναν σε όλους τους προσφυγικούς συνοικισμούς Λεμεσού (δημόσιες πλατείες και πράσινο, ανακατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις, οδικός φωτισμός και άλλα) έναντι δαπάνης €800.000.-
 4. Κατασκευή 2 μόνιμων εγκαταστάσεων υγιεινής στο Δημόσιο Κήπο και επιδιόρθωση δυτικής κτιστής και μεταλλικής περίφραξης.
 5. Ανταλλαγή μεγάλου ιδιωτικού τεμαχίου γης (δυτικά της οδού Κωστή Παλαμά, γνωστό ως σχολείο του Παπά) με χαλίτικο και σχεδιασμοί για μετατροπή του σε χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών.
 6. Ράμπα καθέλκυσης σκαφών έναντι του ξενοδοχείου ΠΑΒΕΜΑΡ.  Ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2010 με κόστος περίπου €170.000.-
 7. Περίφραξη και δενδροφύτευση 65 δημόσιων πλατειών.  Πλήρης ανάπτυξη άλλων 12 με διαδρόμους, παγκάκια, ηλεκτροφωτισμό.

Δ.      Οδικά έργα

 1. Κατασκευή πλατειών και χώρων στάθμευσης – προσφορά εταιρειών που κατασκευάζουν έργα στην πόλη – CYBARCO, MEDCON, NEMESIS (γύρω από κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, πλατεία Αζαλέας – Εκάλη) συνολικής δαπάνης €200.000.-
 2. Πρόσθετα μικρά και μεσαία αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποχέτευσης ομβρίων.
 3. Προγραμματισμοί για δημιουργία ποδηλατικών σταθμών για ενοικίαση ποδηλάτων με κάρτα κλπ.
 4. Μικρά οδικά έργα σε ολόκληρη την πόλη (διάνοιξη και σύνδεση δρόμων, διαπλατύνσεις κλπ) ύψους €500.000.-
 5. Ασφαλτόστρωση δρόμων σε όλη την πόλη με συνολική δαπάνη €2 εκ.
 6. Ανακατασκευή πεζοδρομίων με συνολική δαπάνη €2.5 εκ.
 7. Συνέχιση της αντικατάστασης κατά συνοικία των πινακίδων οδών (δαπάνη €30.000 ετησίως).
 8. Αναβάθμιση οδικού φωτισμού στην πόλη – ετήσια δαπάνη €50.000.-
 9. Ολοκλήρωση του έργου σύνδεσης των οδών Σφακτηρίας – Σκαρλάττι έναντι δαπάνης €350.000.- το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Κράτος ως αντισταθμιστικό μέτρο για την κατασκευή του υπεραστικού.
 10. Ολοκληρώνονται τα κατασκευαστικά σχέδια για τη σύνδεση της λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη με την 1ης Απριλίου, το οποίο επίσης θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Κράτος ως αντισταθμιστικό μέτρο για την κατασκευή του υπεραστικού.
 11. Κατακύρωση προσφοράς για κάθετο δρόμο.  ΄Εναρξη εργασιών τον Ιανουάριο 2010.
 12. Συνέχιση προετοιμασιών για την κατασκευή της οδού Αγίας Φυλάξεως.  Αναμενόμενη έναρξη εργασιών τέλος 2010.
 13. Βρίσκονται σε εξέλιξη τα κατασκευαστικά σχέδια για την οδό που θα συνδέει την παραλιακή λεωφόρο με τη λεωφόρο Ρούσβελτ.
 14. Σχεδιάστηκε η νέα γέφυρα που θα συνδέει τις οδούς Δημοκρατίας και Τερέζας Χατζηπαύλου και προκηρύχτηκε η προσφορά για την κατασκευή της .

Ε.      ΄Αλλα έργα

 1. Ενοικίαση των τριών ορόφων του κτιρίου της Ρούσβελτ στον ΦΠΑ.  Ετήσιο ενοίκιο €330.000.-  Δαπάνη ολοκλήρωσης του κτιρίου και του εξοπλισμού του €1.3 εκ.
 2. Κατακύρωση προσφοράς σε εργοληπτική εταιρεία για υλοποίηση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης της Χαβούζας και διαμόρφωσης του εφαπτόμενου χώρου πρασίνου.
 3. Αγορά τεσσάρων (4) νέων σαρώθρων για ουσιαστική βελτίωση του οδοκαθαρισμού και αποφασιστική μηχανοποίηση του τομέα.
 4. Δωρεά 7 μικρών σαρώθρων αξίας €25.000 έκαστο από διεθνείς εταιρείες που εδρεύουν στην πόλη μας, με στόχο τη βελτίωση του οδοκαθαρισμού στο κέντρο.  ΄Ηδη παραδόθηκαν τα πρώτα δυο.
 5. Ευρεία χρήση συμπιεστών για διαχείριση σκυβάλων, τόσο σε δημόσιους χώρους, όσο και ιδιωτικές αναπτύξεις.
 6. Επιτυχής διοργάνωση και στο 2009 της 2ης έκθεσης Αλιείας και Ναυτικό Σαλόνι.
 7. Εγκατάσταση ανελκυστήρα στο Δημοτικό Μέγαρο και κατακύρωση προσφοράς για εγκατάσταση ανελκυστήρα στη Δημοτική Πινακοθήκη.

 

 
 
 
 

 

 
epohi