logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ANΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΥ
5Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
«Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:
ΠΡΟΣΩΠΑ, ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ»
27/11/2009

 

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που προλογίζω τις εργασίες του καθιερωμένου πλέον Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής ιστορίας της Λεμεσού, το πέμπτο κατά σειρά με θέμα «Η Λεμεσός του Πολιτισμού». Το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο -Μουσείο και Κέντρο Μελετών δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να διασώσει και να αναδείξει με επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους, την ιστορία της Λεμεσού, έτσι ώστε να καταστεί κτήμα του κάθε πολίτη. Η συνεργασία φέτος με το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, όπως έγινε το 2007 με το ΕΒΕΛ και  το 2008 με τον ΓΣΟ, δείχνει ακριβώς την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία σε τέτοιους τομείς ιστορικής έρευνας, ιδιαίτερα σε θέματα που συνάδουν πλήρως και με τις αρχές των διαφόρων οργανισμών που συνεργαζόμαστε όπως γίνεται φέτος με το Συντονιστικό. Τους ευχαριστώ πολύ.

Φέτος, εξετάζεται η ιστορική πορεία που έχει διανύσει ο κόσμος του πολιτισμού, που κατέστησε τη Λεμεσό ‘πολιτιστική πρωτεύουσα’ της Κύπρου και νομίζω πως δεν είναι καθόλου υπερβολικός αυτός ο χαρακτηρισμός. Η Λεμεσός, ως πόλη-λιμάνι εισάγει και εξάγει συγχρόνως ιδέες και προϊόντα, διακινεί ανθρώπους και γενικά είναι μια πόλη που αγαπά τις νέες ιδέες. Η ιστορία πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Λεμεσό, είναι  ένα μόνο μέρος από αυτή την υπέροχη λεμεσιανή ιστορία, που, όσο τη μαθαίνουμε, τόσο, πιστεύω, αγαπούμε αυτή την πόλη. Το παρελθόν της Λεμεσού βρίσκει συνεχώς τρόπους να μας εκπλήσσει. Αυτές οι πολιτιστικές αναζητήσεις, άλλωστε, έφεραν τη Λεμεσό στην πρωτοπορία στην ιστορία της διακίνησης ιδεών.

Η Λεμεσός του πολιτισμού οφείλει πολλά σε άτομα, σε οργανώσεις και κυρίως στον Δήμο Λεμεσού, που από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά ανέπτυξε πολύ μεγάλη δράση στα θέματα που σχετίζονται με τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στοιχείο που αποτελεί μέρος του λεμεσιανού ήθους και καλλιτεχνικού ύφους, που την κατέστησαν μοναδική στην Κύπρο και όσο θα περνά ο καιρός, σίγουρα στη Μεσόγειο.

Στο φετινό πρόγραμμα του Συμποσίου παρατηρούμε με χαρά ότι οι μελετητές μπαίνουν και σε παλαιότερες εποχές της ιστορίας της πόλης φτάνοντας μέχρι τους πρώτους μ.Χ. αιώνες, στη Βενετοκρατία, την Οθωμανική περίοδο και φυσικά την περίοδο της Αγγλοκρατίας, που στη Λεμεσό υπήρξε μια έξαρση στην  υποδοχή νέων ιδεών.
Το πρόγραμμα του Συμποσίου είναι πλούσιο, παίρνουν μέρος σημαντικοί μελετητές, υπάρχει έκθεση που διοργανώνεται από τους εθελοντές του Αρχείου, παρακαλώ – από νέα παιδιά που κατέχουν πια την μουσειολογία, την αρχειονομία και βοηθούν το ιστορικό Αρχείο να οργανωθεί όσο πιο επιστημονικό γίνεται.

Θα ήθελα να σταθώ για λίγο στη συμβολή του Αρχείου στην εξέλιξη της διακίνησης ιδεών στη ζωή της πόλης.  Όταν το, Απρίλιο του 2005 ο καθηγητής κ. Μίμης Σοφοκλέους αναλάμβανε την επιστημονική ευθύνη του Αρχείου και μας μίλησε για το Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας που θα έπρεπε να διοργανωνόταν από τούδε και στο εξής, λίγα άτομα είχαν καταλάβει το τι θα εννούσε. Εμείς όλοι, είμαστε συνηθισμένοι στη μελέτη της ιστορίας όπως δίνεται στα βιβλία ή για σπουδαίους και λαμπρούς ηγέτες, για σπουδαία γεγονότα και μόνο. Ποιος καταγράφει τα μικρά και καθημερινά ή τα απλά που συναποτελούν τα μεγάλα; Ποιος καταγράφει την ιστορία των απλών ανθρώπων που δεν είναι κατ’ ανάγκη πολιτική με την στενή έννοια, αλλά περιέχει όλες τις πτυχές της ζωής;

Σήμερα όμως, κατανοούμε ότι το να καταγράφεις την ιστορία των πόλεων είναι μια άλλη υπόθεση. Ασχολείσαι με πράγματα που τα ζεις, σου φαίνονται εφήμερα, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κάθε χρόνο το συμπόσιο αναδεικνύει την ιστορία της πόλης μας  η οποία μας εκπλήσσει με το βάθος και το πλάτος της.

Όταν του χρόνου θα είναι έτοιμο το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου το οποίο γίνεται πραγματικότητα, ύστερα από τη γενναία δωρεά του Ιδρύματος «Νίκου και Δέσποινας Παττίχη», θα μας δίνεται η ευκαιρία να μπορούμε να βλέπουμε τις διάφορες ιστορικές φάσεις που πέρασε η Λεμεσός στις πολλαπλές της εκδοχές και εκφάνσεις.

Θα ήθελα να σημειώσω τον θεσμό των Τιμητικών Προεδρείων που υιοθέτησε η επιστημονική επιτροπή του Αρχείου. Φέτος είναι επικεφαλής του Συμποσίου τρία επίλεκτα στελέχη της λεμεσιανής πολιτιστικής ιστορίας. Η πιανίστα Κικίτσα Σολομωνίδου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κύπρος Τόκας και ο εικαστικός καλλιτέχνης, Γιώργος Μαυρογένης. Και οι τρεις έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην πολιτισμική μας διαδρομή και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά τους.

Πριν να κλείσω το χαιρετισμό μου, θα ήθελα να παρουσιάσω – επίσημα πλέον- τον δεύτερο τόμο των Πρακτικών του 2ου Συμποσίου, που έγινε ως γνωστό το 2006 και είχε ως θέμα του την «Παιδεία εν Λεμεσώ». Σήμερα έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε και επίσημα στο κοινό της Κύπρο τον δεύτερο τόμο και όπως μαθαίνω ακολουθούν σύντομα και οι άλλοι δύο. Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο τόμο στον οποίο κρατήθηκαν για πάντα μέσα του οι εισηγήσεις που έγιναν σ’ εκείνο το Συμπόσιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την επιμελήτρια του τόμου, Δρ Σαλώμη Παπαδήμα, που με επιστημονική συνέπεια ανέλαβε το βάρος της επιμέλειας του τόμου καθώς και τον Ανδρέα Μακρίδη, που είχε τη γλωσσική φροντίδα της όλης εργασίας. Ευχαριστώ επίσης τον φίλο Τάσο Ανδρέου για το έργο του που κοσμεί το εξώφυλλο του τόμου.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, όλους και όλες στο σημερινό συμπόσιο, εύχομαι στους εισηγητές και στα προεδρεία των συνόδων, καλή εργασία και περιμένουμε μέχρι την Κυριακή τα πορίσματα του συμποσίου που, είμαι βέβαιος ότι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ακόμα πιο βαθιά την ιστορία της πόλης μας.

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του 5ου Συμποσίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
 

 
 
 
 

 

 
epohi