logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στο Ε’ Συμπόσιο Λαογραφίας που διοργανώνει ο Λαογραφικός ΄Ομιλος στο Δημοτικό Μέγαρο, την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 στις 7.30 μ.μ.

Με ξεχωριστή χαρά χαιρετίζω απόψε στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης μας, την έναρξη των εργασιών του 5ου Συμποσίου Κυπριακής Λαογραφίας που διοργανώνει ο Λαογραφικός ΄Ομιλος Λεμεσού με θέμα «Η γυναίκα στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου» και που είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αξέχαστης Πόλυς Σωφρονίου.

Όλα τα επιστημονικά συμπόσια που μέχρι τώρα πραγματοποίησε ο Λαογραφικός΄Ομιλος Λεμεσού άφησαν τη σφραγίδα τους στη μελέτη της λαογραφίας, γλωσσολογίας και κοινωνιολογίας και μας κληροδότησαν μια σειρά από σημαντικότατες εκδόσεις, που αποτελούν συμβολή στην κυπριολογική έρευνα που αφορά το λαϊκό πολιτισμό μας.

Ο Λαογραφικός ΄Ομιλος Λεμεσού είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο δραστήριους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας, με ακατάπαυστη δραστηριότητα στην ανάδειξη και προβολή της λαϊκής μας κληρονομιάς, μέσα από τακτικές διοργανώσεις Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών, μέσα από τη διετή θεσμοθετημένη διοργάνωση του Παιδικού Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών που γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, μέσα από τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που ο Δήμος μας διοργανώνει, όπως η Γιορτή του Κρασιού, το Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών, αλλά και πολλές άλλες διεθνείς συμμετοχές.

΄Ετσι και φέτος, πιστός στην ιδέα της επιστημονικής τεκμηρίωσης των δεδομένων της λαϊκής κουλτούρας της Κύπρου, ο Λαογραφικός ΄Ομιλος Λεμεσού διοργανώνει άλλο ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπόσιο, με εκλεκτούς ομιλητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι θα αναλύσουν τις αξίες των τοπικών λαϊκών παραδόσεων και θα εντρυφήσουν στη γυναίκα ως φορέα μαντικών εθίμων και τραγουδιών, παραμυθιών και λαϊκών διηγήσεων, τη γυναίκα ιδωμένη μέσα από τη ματιά περιηγητών της Κύπρου, της αντιλήψεις για τη γυναίκα στη λαϊκή παράδοση, καθώς και το ρόλο της στην αγροτική κυπριακή κοινωνία.

Είμαι σίγουρος πως και το φετινό συμπόσιο θα έχει πολλά να δώσει στους παρευρισκόμενους ακροατές, αλλά και τους μελλοντικούς μελετητές της επικείμενης έκδοσης των πρακτικών του.

Συγχαίρω θερμά όλους τους ομιλητές για τις είμαι βέβαιος ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τους, καθώς και το Λαογραφικό ΄Ομιλο Λεμεσού για την πρωτοβουλία αυτή που αναλαμβάνει και για την οποία έχει πάντα τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού.

Ξεχωριστή τιμή για μας είναι η παρουσία και συμμετοχή στο Συμπόσιο της κας Ιωάννας Παπαντωνίου, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Πελοπονησιακού Ιδρύματος.  Ενός ανθρώπου που έχει κυριολεκτικά αφιερώσει τη ζωή και τη δράση της στη λαογραφία και τον πολιτισμό και έχει καταθέσει ένα τεράστιο επιστημονικό έργο.

Η κα Παπαντωνίου ίδρυσε το 1974, στη μνήμη του πατέρα τις Βασίλη Πανατωνίου, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό ΄Ιδρυμα και έκτοτε είναι η πρόεδρος του.

Η επαφή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος με την Κύπρο είναι μακρόχρονη, ξεκινώντας από το 1959 με τη φιλία και συνεργασία τις Ιωάννας Παπαντωνίου με το ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή.

Την περίοδο 1978 – 1985 ο Φοίβος Ανωγειανάκης, με συνεργάτη τον Αλέκο Κλείτου Ιακωβίδη, γύρισαν όλη την ελεύθερη Κύπρο καταγράφοντας τοπική μουσική, τραγούδια και διηγήσεις.  Πολύτιμη ήταν η συνεργασία τις με το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και τις συνεργάτες του Δρ. Κώστα Κύρρη και Μενέλαο Χριστοδούλου, καθώς και η συνδρομή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Αποτέλεσμα ήταν η έκδοση επτά δίσκων βινυλίου σε κασετίνα με χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας τις α. Μελίνας Μερκούρη.

Αξιοσημείωτη ήταν η συνεργασία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος με το Λαογραφικό ΄Ομιλο Λεμεσού, το Μάριο και την Πόλυ Σωφρονίου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσα από τις συναντήσεις που οργανώνει ο Λαογραφικός ΄Ομιλος Λεμεσού.  Στενοί συνεργάτες του Ιδρύματος υπήρξαν ακόμα η γλύπτρια Μαρία Λοϊζίδου και η λαογράφος Ελένη Παπαδημητρίου. 

Το 1985 σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού η κα Παπαντωνίου ήρθε στη Λεμεσό όπου έστησε και οργάνωσε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Λεμεσού.

Το 2008 το Πελοποννησιακό Λαογραφικό  ΄Ιδρυμα συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το ΄Ιδρυμα Ευαγόρα και Κάθλιν Λανίτη, παρουσιάζοντας την έκθεση «Ενδύεσθαι» για ένα Μουσείο Πολιτισμού του ενδύματος, στο χαρουπόμυλο Λανίτη.

Το Μουσείο «Βασίλειος Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο αισθάνεται ως αδελφό μουσείο το Λεβέντιο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, από τότε που το βοήθησε στα πρώτα του βήματα.  ΄Εκτοτε καθιερώθηκε στενή συνεργασία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, γι’ αυτό και το Μουσείο Β. Παπαντωνίου έστησε στη Λευκωσία δυο εκθέσεις με θέμα «32 χρόνια Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος» και «΄Εξη παγκόσμιοι ΄Ελληνες σχεδιαστές μόδας».

Από την άλλη το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο παρουσίασε το 2008 στο Ναύπλιο την έκθεση «100 + 1 αντικείμενα» από τις συλλογές του.  Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το ΄Ιδρυμα Α.Γ. Λεβέντη στάθηκε πάντα στο πλευρό του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος ως χορηγός και αρωγός.

Στα πλαίσια της ίδιας συνεργασίας παρουσιάστηκε το 1985 στη Λευκωσία η έκθεση «Η ελληνική γυναικεία φορεσιά και το κόσμημα άλλοτε και τώρα» που ήταν αφιερωμένη στο γιορτασμό για την Αθήνα, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τα δυο Μουσεία απέσπασαν το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς.  Το Μουσείο Β. Παπαντωνίου το 1981 και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο το 1991.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τα μέγιστα τη μοναδική και ανεπανάληπτη συμβολή της κας Παπαντωνίου στον εντοπισμό, καταγραφή, συλλογή, διαφύλαξη και προβολή του λαογραφικού πλούτου και του λαϊκού πολιτισμού, αποφάσισε να την τιμήσει με την απονομή του ασημένιου δίσκου της πόλης, με εγχάρακτο το έμβλημα του Δήμου μας που είναι ως γνωστό ο λέων της Αμαθούντας, παράσταση από νόμισμα που βρέθηκε στην αρχαία γειτονική πόλη.

 

 
 
 
 

 

 
epohi