logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση για τα 40χρονα του Ιδρύματος «ΘΕΟΤΟΚΟΣ» και προς τιμή του Δρ. Αμερίκου Αργυρίου, τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 στις 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση μας που με τη συμπλήρωση 40 χρόνων, μας δίνεται η δυνατότητα ως Δήμος Λεμεσού να αποτιμήσουμε, να εκτιμήσουμε και να εκφράσουμε τις απεριόριστες ευχαριστίες μας για το θαυμαστό έργο που επετέλεσε για 40 ολόκληρα χρόνια το ΄Ιδρυμα ΘΕΟΤΟΚΟΣ και ο πρωτεργάτης του Δρ. Αμερίκος Αργυρίου.

Το 1969, σε συνθήκες δύσκολες για τον τόπο, με ανύπαρκτα οικονομικά μέσα, με περιορισμένες τεχνολογικές δυνατότητες ο Αμερίκος Αργυρίου και οι συνεργάτες του εντόπισαν το πρόβλημα, αξιολόγησαν τα δεδομένα και συνέλαβαν το όραμα.

Να πολεμήσουν τη νοητική καθυστέρηση.  Να στηρίξουν τα μη προνομιούχα παιδιά.  Να βοηθήσουν τις μανάδες τους, αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια.  Να προλάβουν όπου μπορούν.  Να βοηθήσουν στην ανάπτυξη με λιγότερα προβλήματα.  Να αναλάβουν ένα μεγάλο, ένα τιτάνιο αγώνα.

Το σκηνικό λέγει ένα σημείωμα του Ιδρύματος είχε χροιά μεσαιωνική.  Η πολιτεία αμέτοχη, η κοινωνία αδιάφορη και άστοργη.  Οι γονείς μέσα στην ομίχλη της άγνοιας, του φόβου του στίγματος, της ενοχής και των προκαταλήψεων κουβαλούσαν το σταυρό τους μόνοι και αβοήθητοι.

Και όμως οι πρωτοπόροι, με τον Αμερίκο Αργυρίου πάντα επικεφαλής, προχώρησαν, φώτισαν τα σκοτάδια της νύχτας, έβγαλαν στο προσκήνιο τα δυστυχισμένα παιδιά και τους γονείς τους.

Δημιούργησαν οικοτροφείο για αξιοπρεπή διαβίωση, ίδρυσαν Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας για να έχουν οι γονείς μια ανάπαυλα και για να φροντίσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, έγιναν ξενώνες για την αποιδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη.

΄Εγινε το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, με τρία προγράμματα, ελέγχου νεογνών, εγκύων και της απώλειας ακοής νεογνών.  Παγκύπριας εμβέλειας με δωρεάν παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.  Με ανιχνευτική υφή, αλλά και με ριζοσπαστική απόκλιση από την παραδοσιακή ιατρική, εφαρμόζοντας μια δοκιμασία για τον εντοπισμό ατόμων αρκετού κινδύνου, ώστε να επωφεληθούν από περαιτέρω εξετάσεις και ιατρική φροντίδα.

Πριν από το ΘΕΟΤΟΚΟΣ και τον Αμερίκο Αργυρίου, κανένας φορέας δεν ασχολήθηκε με αυτά τα θέματα.  Και ιδού το ανθρώπινο θαύμα που συντελέστηκε έκτοτε:  Το πρόγραμμα καλύπτει όλα σχεδόν τα νεογέννητα της χώρας μας και διεθνή επιστημονικά περιοδικά γράφουν το απίστευτο που είναι όμως γεγονός:   Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου εθελοντικός οργανισμός ιδιωτών προσφέρει αυτό το πρόγραμμα δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό.  Και η προσπάθεια αυτή δεν μένει ως εδώ. Πλαισιώνεται από τη Μονάδα Προσχολικής Αγωγής που στηρίζει παιδιά μέχρι 8 χρονών, εκεί όπου υπάρχει υπόνοια ή σύμπτωμα αναπτυξιακής στέρησης.

Ο Αμερίκος Αργυρίου και οι συνεργάτες του θεωρώ ότι αποτελούν όχι μόνο παγκύπριο, αλλά και διεθνές παράδειγμα αλτρουϊσμού, αυταπάρνησης και προσφοράς.  Δεν έδωσαν μόνο τις επιστημονικές τους γνώσεις, τις μέρες και τις νύχτες τους, τον εαυτό τους στη διάθεση αυτού του οράματος.  Κατάφεραν να συγκινήσουν χιλιάδες συμπολίτες μας.  Κατάφεραν να κινητοποιήσουν κρατικούς παράγοντες, πολιτικά πρόσωπα, ιδιωτικούς οργανισμούς, εταιρείες, κοινωνικούς φορείς, συνειδητοποιημένους πολίτες, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη.  Να μας κάνουν να νοιώσουμε ενοχή, αλλά και ευθύνη για αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν έτσι, αλλά και γι’ αυτά που ίσως έλθουν.

Για να γίνουν όλα όσα λέμε και για τα οποία είμαστε περήφανοι ως Κύπριοι και ως Λεμεσιανοί χρειαζόταν ένας σταυροφόρος, ένας εμπνευστής και καθοδηγητής.  Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον ανθρωπιστή και σοσιαλιστή το γιατρό Αμερίκο Αργυρίου που ήταν και παραμένει η ψυχή του Ιδρύματος, ο παντοτινός πρωτοπόρος, η συμπυκνωμένη έκφραση του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν ξέρουμε πως θα ήταν αυτή η προσπάθεια χωρίς τον Αμερίκο Αργυρίου, ξέρουμε όμως πως ακριβώς είναι σήμερα με τον ίδιο επικεφαλής και ξέρουμε ότι είμαστε παγκόσμιο παράδειγμα και ξέρουμε ότι άλλοι μας μελετούν και μας θαυμάζουν.

Το ίδιο και εμείς:  Εκφράζουμε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και ολόκληρης της πόλης την απέραντη εκτίμηση και αγάπη μας προς τον Δρ. Αμερίκο Αργυρίου για τη μεγάλη, αδιάκοπη και ανεκτίμητη προσφορά του στο ΘΕΟΤΟΚΟΣ, στα παιδιά και στην κοινωνία ολόκληρη.

Ευχόμαστε χρόνια πολλά υγείας και δράσης για το καλό αυτού του τόπου.

 

 
 
 
 

 

 
epohi