logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Λεμεσός» του ΄Ακη Κλεοβούλου, την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009 στις 8.00 μ.μ. στο Columbia Plaza

 

Αν χρησιμοποιούσα την χιλιοειπωμένη και κοινότοπη πια, κινέζικη παροιμία, «μια εικόνα χίλιες λέξεις», για να παρουσιάσω και αποτυπώσω τον πλούτο της φωτογραφικής τέχνης του Άκη Κλεοβούλου στην έκθεση φωτογραφίας και του βιβλίου του «Λεμεσός»,  που έχω την τιμή να εγκαινιάζω απόψε, θα ξεπερνούσα σίγουρα τα πολλά εκατομμύρια λέξεις.

Όμως οι φωτογραφίες του μπορούν ασφαλώς να σταθούν και να μας μιλήσουν από μόνες τους χωρίς να χρειάζεται ευτυχώς να τις στολίσουμε με λόγια.

 

Ο Άκης Κλεόβουλου γεννήθηκε στη Λεμεσό και από τα νεανικά του χρόνια ασχολείται συστηματικά και επαγγελματικά με την φωτογραφία σε όλες τις εκφράσεις: καλλιτεχνική, τοπίου, χώρου, εμπορική, πορτραίτο, ρεπορτάζ. 

 

Ιδιαίτερα όμως, ασχολούμενος από τους πρώτους σύγχρονους φωτογράφους με την αεροφωτογραφία, κατάγραψε με το φακό του την Κύπρο και κυρίως την ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού από αέρος, αποτυπώνοντας εδώ και τριάντα χρόνια τις σημαντικές πολεοδομικές και άλλες  αλλαγές που σημειώνονται στον τόπο. Οι αεροφωτογραφίες του αυτές εκτός από την αισθητική και καλλιτεχνική τους αξία, αποτελούν σίγουρα και  μια μοναδική μαρτυρία και όργανο εργασίας για ειδικούς όπως πολεοδόμους, αρχιτέκτονες, κρατικές υπηρεσίες και άλλους.

 

Σημαντική είναι ακόμα και η αγάπη του και η συλλογή του στην ιστορική φωτογραφία με την καταγραφή, χρόνια τώρα, γεγονότων, ιστορικών κτηρίων, δρόμων και χώρων της πόλης που χάθηκαν πια και υπάρχουν μόνο σε φωτογραφίες.

 

Ο Άκης Κλεοβούλου είναι  επίσης και ένας από τους λίγους εκείνους εναπομείναντες  επαγγελματίες φωτογράφους που επιμένουν ακόμα να βλέπουν την φωτογραφία όχι μόνο ως τέχνη, αλλά και ως όργανο καταγραφής της ιστορίας και συντήρησης της ιστορικής μνήμης σ΄ αυτό τον τόπο.

 

Ο φωτογραφικός του  φακός περιδιαβάζει την πόλη και την ύπαιθρο της Λεμεσού και καταγράφει με  αίσθηση ποιητή του φωτός και των αντιθέσεων, χρώματα, στιγμές μοναδικά μαγευτικές στη φύση , χώρους ιστορικούς και σύγχρονους. Απαθανατίζει ανθρώπους αλλά  και σαγηνευτικά τοπία, δημιουργώντας μας σε κάθε φωτογραφία του την ανάλογη ψυχική και νοσταλγική διάθεση.

 

Δεν θα μπορούσα όμως να κλείσω την ομιλία μου αυτή χωρίς να μην αναφερθώ σε ένα άνθρωπο που με την γενναιόδωρη συμβολή του έκανε εφικτή την ανάδειξη του έργου του Άκη Κλεοβούλου και αναφέρομαι ασφαλώς στον Heinrich Schoeller.

 

Όταν τον περασμένο Ιούνιο ο Δήμος Λεμεσού τον τιμούσε σε σεμνή τελετή στο Δημοτικό Μέγαρο  και αναφερόμενος ανάμεσα σε άλλα  στη συμβολή του στην οικονομική κοινωνική και πολιτισμική προσφορά του στην πόλη και στην Κύπρο, τον χαρακτήρισα ως «τον δικό μας άνθρωπο, ως κομμάτι αναπόσπαστο της Λεμεσού και της κοινωνίας μας, ως παράγοντα ιδιαίτερο και σημαντικό στην εξέλιξη της οικονομίας της Κύπρου  που από το 1972 που κατοίκησε στην πόλη μας, έγινε φίλος πραγματικός με πολλούς από εμάς, καθοδήγησε εταιρείες και εργαζόμενους στον τομέα της ναυτιλίας, δημιούργησε νέους οργανισμούς και άνοιξε καινούργιους, πρωτόγνωρους δρόμους στον τομέα των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνικής προσφοράς.»

 

Μέρος μικρό της προσφοράς και της συμβολής του αυτής είναι και ο μοναδικός στην πόλη της Λεμεσού αυτός χώρος παρουσίασης της έκθεσης, καθώς και του βιβλίου «Λεμεσός» του Άκη Κλεοβούλου που πρωτοπαρουσιάζεται απόψε.

 

Το βιβλίο-λεύκωμα «Λεμεσός», διανθισμένο και με σύντομα αλλά κατατοπιστικά κείμενα και ποιητικές λεζάντες, από τον ερευνητή της ιστορίας της πόλης Τίτο Κολώτα, θα αποτελέσει είμαστε βέβαιοι ένα πολύτιμο εργαλείο για προβολή και ανάδειξη  της ομορφιάς της Λεμεσού και ένα αξιόλογο δώρο σε ντόπιους και ξένους, πράγμα που από ό,τι ξέρουμε ο κ.  Schoeller θα αξιοποιήσει ανάλογα, καθώς ασφαλώς και ο Δήμος Λεμεσού.

 

Για όλα αυτά συγχαίρουμε θερμά όλους τους συντελεστές της  έκθεσης  φωτογραφίας και του βιβλίου-λευκώματος κάτω από τον κοινό τίτλο «Λεμεσός» και είμαστε σίγουροι πως τόσο ο Άκης Κλεοβούλου με την τέχνη του,  αλλά κυρίως ο κ.  Schoeller με την αγάπη του για την Κύπρο και τη Λεμεσό έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στην πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη αυτής της πόλης.

 

 
 
 
 

 

 
epohi