logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, κατά την υποδοχή στο Δημοτικό Μέγαρο, του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

Αποτελεί ξεχωριστή τιμή και προνόμιο για τη Λεμεσό και το Δημοτικό μας Συμβούλιο η επίσκεψη του κ. Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι στην πόλη μας και η σημερινή του παρουσία σε αυτή την πανηγυρική συνεδρία.

Ο κ. Γκάλι, ο έκτος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει μια μακρά και πλούσια καριέρα ως νομικός, πολιτικός, διπλωμάτης, συγγραφέας και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής μας.

Γεννήθηκε στο Κάϊρο της Αιγύπτου και κατάγεται από τις επιφανέστερες και πλέον ευκατάστατες οικογένειες της Κοπτικής Χριστιανικής Κοινότητας της Αιγύπτου. 

Ο πατέρας του υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών, ενώ ο παππούς του δολοφονήθηκε ενώ υπηρετούσε ως Πρωθυπουργός της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και την απόκτηση του πτυχίου της Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Καϊρου, σπούδασε στη Γαλλία, όπου απέκτησε πτυχίο στο δημόσιο δίκαιο και τα οικονομικά, όπως και δοκτοράτο στο διεθνές δίκαιο από το πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Επιστρέφοντας στην Αίγυπτο εργάστηκε για είκοσι οκτώ χρόνια ως καθηγητής στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου του Καίρου, ενώ για ένα διάστημα δίδαξε στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.  Υπήρξε διευθυντής του ερευνητικού κέντρου της Ακαδημίας του Διεθνούς Δικαίου της Χάγης και επισκέπτης καθηγητής σε μεγάλα πανεπιστήμια από το Princeton των ΗΠΑ, ως το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Βαρσοβίας και το Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι στην Κένυα.

Ο κατάλογος των επιστημονικών του δημοσιεύσεων περιλαμβάνει εκατόν άρθρα σε θέματα διεθνών σχέσεων και τουλάχιστο δώδεκα βιβλία στα αραβικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η συμμετοχή του στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο (1979 – 1992) του πρόσφερε καλύτερη αντίληψη για τον τρόπο εργασίας του διεθνούς οργανισμού, γεγονός που τον βοήθησε στη μετέπειτα καριέρα του.

Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρικανικού Συμβουλίου Πολιτικών Σπουδών και πολλών άλλων.

Για δεκαετίες πήρε και παίρνει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και διασκέψεις για θέματα διεθνούς δικαίου, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης αποαποικιοποίησης, θέματα Μέσης Ανατολής, δικαιώματα εθνικών και άλλων μειονοτήτων, ανάπτυξης στη Μεσόγειο και Αραβο-Αφρικάνικης συνεργασίας.

Ηταν για πολλά χρόνια ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του στις συνόδους της Οργάνωσης Αφρικανικής Ενότητας, στο Κίνημα των Αδέσμευτων Χωρών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εχει τίτλους διδάκτορα και επίτιμου καθηγητή από 20 διαπρεπή πανεπιστήμια του κόσμου και έχει τιμηθεί με βραβεία, τιμητικά παράσημα και μετάλλια από 25 χώρες.

Ο κ. Γκάλι άφησε την ακαδημαϊκή του έδρα τον Οκτώβρη του 1977 όταν διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και συνόδευσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Ανβάρ Σαντάτ, που αναζητούσε τρόπο τερματισμού της Αραβο-Ισραηλίτικης διένεξης, στην ιστορική επίσκεψη του στην Ιερουσαλήμ το 1977 και τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.  Με την ίδια ιδιότητα συμμετείχε στη συνάντηση κορυφής στο Καμπ Ντέϊβιντ.

Στη δεκαετία του 1980 αναμίχθηκε στα πολιτικά πράγματα της Αιγύπτου και αναδείχθηκε μέλος της ηγεσίας (υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου) της Αραβικής Σοσιαλιστικής ΄Ενωσης και του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου.

Το 1991 ο Πρόεδρος Μουμπάρακ τον διόρισε ως αναπληρωτή πρωθυπουργό, ενώ πολύ σύντομα, τον Ιανουάριο του 1992, κλήθηκε να αναλάβει την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού.

Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα έγινε ο παγκόσμιος κήρυκας της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών και θεώρησε το τέλος του ψυχρού πολέμου και του πολέμου του Κόλπου ως μια ιστορική ευκαιρία για αλλαγές στο χαρακτήρα της διεθνούς πολιτικής. 

Αξιοποίησε τη θέση του στα Ηνωμένα ΄Εθνη για να καλέσει όλες τις χώρες και τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τον πρωταρχικό στόχο του ΟΗΕ για ένα συλλογικό διεθνές πολιτικό σύστημα.

Αξιοποίησε τα Ηνωμένα ΄Εθνη και τις διάφορες οργανώσεις τους για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Ταυτόχρονα διέθεσε χρόνο και ενέργεια για αντιμετώπιση των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων του ΟΗΕ.

Εδωσε σημασία στην αποτελεσματικότητα του οργανισμού, στο συντονισμό των υπηρεσιών του και τη στελέχωση του.  Προσπάθησε να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ για αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού και της πολυπλοκότητας των αποστολών του και να ενισχύσει τη δέσμευση των κρατών – μελών όσον αφορά τους στόχους του.

Το σημαντικότερο καθήκον του Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι όπως αυτός το έθεσε, ήταν αυτός της διεύρυνσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών ως προασπιστή της ειρήνης και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του οργανισμού, ο οποίος επί των ημερών του, το 1995, συμπλήρωσε 50 χρόνια.

Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων του Γενικού Γραμματέα δημιούργησε ορισμένες αντιδράσεις και ο ίδιος βρέθηκε να έχει έντονες πολιτικές διαφορές, όχι μόνο με τις ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες, αλλά και με τους στρατιωτικούς διοικητές των ειρηνευτικών δυνάμενων των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό φαινόταν ασυνήθιστο για τον μάλλον μετριοπαθή Αιγύπτιο ακαδημαϊκό και κρατικό παράγοντα, αλλά ο ίδιος συνέχισε να στηρίζει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, για τα προβλήματα της Κύπρου της Μέσης Ανατολής, της Αγκόλας, της Καμποτίας και αλλού.

Η ανάδειξη το 1992 του κ. Γκάλι στη θέση του Γενικού Γραμματέα είναι γεγονός ότι εξέπληξε πολλούς ειδικούς στα θέματα του ΟΗΕ, οι οποίοι τον θεωρούσαν πολύ μετριοπαθή και διαλλακτικό.  Η εκλογή του θεωρήθηκε ως χειρονομία προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα τις 51 χώρες μέλη του ΟΗΕ από την Αφρική.  ΄Ηταν τότε 69 χρονών και ορισμένοι αξιολόγησαν το διορισμό του ως να επρόκειτο για ένα προσωρινό πέρασμα ενός μάλλον οργανωτικού γενικού γραμματέα.

Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν μια ισχυρή πολιτική παρουσία που καλούσε και πίεζε για αλλαγή προσέγγισης και για ενεργό ανάληψη δράσης εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών.

Υποτίμησαν προφανώς την ηγετική του φυσιογνωμία και την εμπειρία του στη διεθνή και μεσανατολική διπλωματία, τα οποία τελικά αποδείχθηκαν εντυπωσιακά προσόντα για τη δύσκολη θέση την οποία ανέλαβε.

Οι προσπάθειες του για τερματισμό των συγκρούσεων, την κατίσχυση της δημοκρατίας, την πλήρη αξιοποίηση των 70.000 κυανόκρανων ειρηνευτών και το σθένος του να μιλά ανοιχτά, παρά τις αντιδράσεις, για τις απόψεις του, παραμένουν μοναδικές στην ιστορία των Γ.Γ. και του Διεθνούς Οργανισμού.

Ο κ. Γκάλι υπήρξε πάντοτε δεδηλωμένος υποστηρικτής της συνεργασίας στη Μεσόγειο και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ των μεγάλων και ιστορικών λαών που την κατοικούν.

Πιστεύει βαθιά στην ανάδειξη αυτής της κοιτίδας της ανθρωπότητας, ως σημαντικού παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής αναγέννησης.

Για την Κύπρο υπήρξε πάντοτε ένας ανιδιοτελής και μεγάλος φίλος.  Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ρόλο, τη βοήθεια και τη σοφία του όταν δυσάρεστα γεγονότα απείλησαν τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Ξεχωριστές όμως ήταν οι προσπάθειες του για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.  Η επιμονή και η αποτελεσματικότητα του έδωσαν το περίγραμμα λύσης που προσφυώς ονομάστηκε «Δέσμη Ιδεών Γκάλι», το οποίο κατά τη γνώμη πάρα πολλών παρείχε μια πολύ καλή βάση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.  Για λόγους που δεν είχαν σχέση με το περιεχόμενο των Ιδεών, αυτές παραμερίστηκαν, με αποτέλεσμα μια ακόμα δυνατότητα ειρηνικής επανένωσης της Κύπρου να χαθεί.

Σήμερα, μετά τα όσα ακολούθησαν, ακόμα και οι τότε επικριτές των Ιδεών, παραδέχονται δημόσια ότι συμπεριφερθήκαμε χωρίς πολιτική οξυδέρκεια, χωρίς να δούμε γύρω μας τι συμβαίνει στον κόσμο.

Και για ακόμα ένα λόγο πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας:

Γιατί ποτέ ως Κυπριακός λαός δεν είχαμε ένα Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τόσο κοντά μας.  Ποτέ δεν είχαμε ένα Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι που γνώριζε και κατανοούσε τη νοοτροπία, τη ψυχοσύνθεση και τις προσδοκίες των Κυπρίων.

Ποτέ δεν είχαμε – και ίσως ποτέ να μην έχουμε – ένα δικό μας άνθρωπο να θέλει τόσο πολύ να μας βοηθήσει.

κ. Γενικέ Γραμματέα

Επιτρέψετε μου να σας ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της Λεμεσού και όλων των δημοτών μας για τις μεγάλες σας προσπάθειες που κάνατε για την επικράτηση της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας, για την ανάπτυξη των σχέσεων Αιγύπτου και Κύπρου, για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Παρά τη μακρά εκκρεμότητα παραμένουμε αισιόδοξοι και μαχόμενοι, προσδοκώντας στην ώρα της λύσης και της επανένωσης.

Δεχθείτε παρακαλώ από εμάς ένα συμβολικό δώρο, ένα ασημένιο δίσκο με το έμβλημα της πόλης μας που είναι ο λέων της Αμαθούντας.  Μια απεικόνιση λιονταριού που βρέθηκε σε χρυσό νόμισμα του 4ου π.χ. αιώνα στην αρχαία γειτονική πόλη.

Ευχόμαστε υγεία, δημιουργική εργασία και περαιτέρω συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανθρωπότητας, γιατί γνωρίζουμε πως είστε ένας δημόσιος άνδρας σε πλήρη δράση.

 

Μην ξεχνάτε την Κύπρο.

Με όλη μας την εκτίμηση και το σεβασμό.

 
 
 
 

 

 
epohi