logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην τιμητική εκδήλωση για τον αρχιτέκτονα και πρώην Δήμαρχο Λεμεσού (1973 – 1986) Φώτη Κολακίδη, την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Το Δημοτικό Συμβούλιο και η πόλη της Λεμεσού τιμούν απόψε τον αρχιτέκτονα, τον κοινωνικό παράγοντα και το Δήμαρχο Φώτη Κολακίδη.  Στο πρόσωπο του τιμούμε όλη τη γενεά των συμπολιτών μας που στα δύσκολα χρόνια προ της ανεξαρτησίας, αλλά και μετά από αυτή κράτησαν τον τόπο, στήριξαν πολιτικά ήθη και συμπεριφορές, συνέβαλαν στην ανάπτυξη, έδωσαν τα φώτα και τις γνώσεις τους για την άνοδο του βιοτικού, του επαγγελματικού και πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας.

Ο Φώτης Ι. Κολακίδης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1923.  Απεφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο και σπούδασε αρχιτεκτονική στις ΗΠΑ όπου απέκτησε το δίπλωμα Β. Architecture από το Πανεπιστήμιο Columbia  της Νέας Υόρκης και το Μ. Architecture από το Πανεπιστήμιο Harvard της Βοστώνης.

Μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο θεωρητικό και δάσκαλο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής Walter Cropius και συνεργάστηκε μαζί του στο συνεταιρισμό του T.A.C. (The Architects Collaborative).

Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1954 υπήρξε ένας από τους πρώτους εκφραστές και φορείς της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που πέραν από τη νέα αισθητική αντίληψη αντιμετώπιζε πρακτικά και ευφάνταστα τις νέες και πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

΄Εκτισε την πρώτη πολυκατοικία στην Κύπρο για πώληση διαμερισμάτων, το γνωστό εφτάπατο και ήταν ο αρχιτέκτονας των πρώτων ξενοδοχείων πέντε αστέρων της Λεμεσού, το Αμαθούς, το Μεριντιέν και Σιέρατον.

Υπήρξε Πρόεδρος πολλών φορέων και συνδέσμων, ξεχωρίζει όμως η δράση του στην Κύπρο και διεθνώς ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου από το 1965 ως το 1970.

Ανέλαβε ως Δήμαρχος Λεμεσού το 1973 σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τον τόπο.  Υπήρξε συνεπής υποστηρικτής του Προέδρου Μακαρίου και της κυβέρνησης του και καταδίκαζε με παρρησία την τρομοκρατική δράση των παρανόμων οργανώσεων.  Εις απάντηση πολυβολήθηκε το αρχιτεκτονικό του  γραφείο, το σπίτι του όπου κινδύνευσε και η σύζυγος του και ανατινάχθηκε το αυτοκίνητο του.

Μετά το πραξικόπημα και την εισβολή πρωτοστάτησε στο παλλαϊκό κίνημα για την επιστροφή του Μακαρίου και ανέλαβε μεγάλες ευθύνες και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που επισωρεύθηκαν με τον εκτοπισμό στη Λεμεσό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

Με δικές του άμεσες ενέργειες άδειασαν γραφεία στο Δημαρχείο της Λεμεσού και φιλοξενήθηκαν για χρόνια οι Δήμοι Αμμοχώστου, Κερύνειας και Μόρφου, ενώ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία πολλαπλής και ποικίλης στήριξης των προσφύγων.

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λεμεσού ήταν οικτρή και πολλοί προέβλεπαν την κατάρρευση του, όπως και των υπόλοιπων Δήμων της ελεύθερης περιοχής.  ‘Ηταν τότε που ο Φώτης Κολακίδης με πολλές προσπάθειες και αλλεπάλληλα διαβήματα, κατάφερε να εξασφαλίσει χορηγίες από το κράτος, δανεισμό από τις τράπεζες και σημαντικές δωρεές από συμπολίτες μας για να ανακάμψει ο Δήμος και να αρχίσει το έργο της ανασυγκρότησης.

Ως Δήμαρχος επί δεκατρία χρόνια αρνήθηκε να παίρνει αντιμισθία για να συμβάλει στην ομαλοποίηση των οικονομικών του Δήμου.  Παρά τις προτάσεις που του έγιναν για υπουργοποίηση, θεώρησε καθήκον του να μείνει στη Λεμεσό.

Παρά τις αντιξοότητες και τα μεγάλα εμπόδια, έγιναν πολλά έργα, αναβαθμίζοντας την περιουσία του Δήμου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα:

 

 • Εξωραϊσμός και τοπιοτέχνηση της επίχωσης.
 • Ανέγερση Αγοράς χονδρικής πώλησης.
 • Εξασφάλιση δωρεάς από το ΄Ιδρυμα Παττίχη, του κινηματογράφου Παλλάς και δημιουργία του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου.
 • Απόκτηση κτιρίου πινακοθήκης από δωρεά της Υπατίας Ζήνωνος Παυλίδη.
 • Απόκτηση νέου γηροκομείου ΄Αγιος Παντελεήμων στην περιοχή Τσιρείου από δωρεά του Ομίλου Ρόταρυ και του Συνδέσμου Φίλοι των Απόρων Λεμεσού.
 • Απόκτηση Μουσικής Σχολής από δωρεά Παπαδάκη.
 • Δημιουργία Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στην οδό Αγίου Ανδρέου από δωρεά οικογένειας Σχίζα
 • Συμβολή στη  δημιουργία της ΄Ενωσης Δήμων Κύπρου
 • Μελέτες για το ΣΑΛΑ και σύσταση σώματος ΣΑΛΑ
 • Δημιουργία της υπηρεσίας τροχονομίας
 • Εκπόνηση του πρώτου Τοπικού Σχεδίου το 1985 σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.
 • Πρώτη κήρυξη διατηρητέων οικοδομών και υιοθέτηση παγκύπριων κανονισμών
 • Οργάνωση του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της Κύπρου.
 • Δημιουργία Ιδρύματος Νίκου & Δέσποινας Παττίχη με νέο καταστατικό

 

Θα έλεγα ότι ένα από τα σημαντικότερα έργα ήταν η ένταξη της περιοχής Αγίας Φύλας στα όρια του Δήμου Λεμεσού, καθιστώντας τότε το Δήμο μας ως το μεγαλύτερο της Κύπρου σε έκταση και πληθυσμό.

Ο δήμαρχος και αρχιτέκτονας Κολακίδης απέδιδε – και δικαιολογημένα – τεράστια σημασία στον ενιαίο σχεδιασμό της ανάπτυξης στη μείζονα Λεμεσό και είχε φτάσει σε συμφωνία με τους κοινοτάρχες της ανατολικής πλευράς της πόλης για να επεκταθούν τα δημοτικά όρια μέχρι την Αμαθούντα. 

Δυστυχώς για μικροπολιτικούς λόγους αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την τότε κυβέρνηση, κατατεμαχίζοντας το ενιαίο του χώρου και δημιουργώντας επτά τοπικές αρχές σε ένα τόσο σημαντικό και ζωτικό τμήμα της ευρύτερης πόλης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Φώτης Κολακίδης άφησε το θετικό, δημιουργικό και ανεξίτηλο του στίγμα στην πόλη και στον τόπο γενικότερα ως αρχιτέκτονας, ως δήμαρχος, ως πολιτική προσωπικότητα και κοινωνικός παράγοντας.

Ανιδιοτελής και πεπεισμένος δημοκράτης, καλλιεργημένος και με ψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση προσέφερε σε χρόνια που καμιά ομοιότητα δεν έχουν με τα σημερινά, όσα μπορούσε για την πόλη του και τους συμπολίτες του, για την κατίσχυση των αρχών της λογικής και του δικαίου.

Η πόλη της Λεμεσού και η Κύπρος γενικότερα αγκαλιάζει με εκτίμηση και σεβασμό το Φώτη Κολακίδη.  Αναναγνωρίζοντας τη μεγάλη του συνολική προσφορά εύχεται υγεία και χρόνια πολλά ακόμα παρουσίας στα κοινά.

 
 
 
 

 

 
epohi