logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Σπύρου Χρύση Δημητριάδη με θέμα «Intership collection», την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2009 στις 8.00 μ.μ.  στο Χαρουπόμυλο

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που ξανά μετά από μια διετία, εγκαινιάζω άλλη μια ατομική έκθεση του  εκλεκτού μου φίλου από τα μαθητικά χρόνια Σπύρου Δημητριάδη, αυτή τη φορά με δέκα έξη ελαιογρραφίες, που ανήκουν στη συλλογή της INTERSHIP NAVIGATION.

Για πάνω από τριάντα χρόνια, ο Σπύρος Δημητριάδης υπηρετεί αδιάλειπτα, με ενθουσιασμό και αφοσίωση την τέχνη, αρχικά μέσα από υδατογραφίες που αποτελούν ένα ειδικό αφιέρωμα στη Λεμεσό και τον κόσμο της, τα κτίρια της, την παραλία και τις πέριξ περιοχές.

Στη συνέχεια σε συνθέσεις μικτές, από λάδι και κολλάζ, η Λεμεσός με τα παραθαλάσσια καφενεία της, τους κήπους σπιτιών, τις ακακίες και τα φοινικόδεντρα της αποτελεί σκηνικό στο οποίο παρεμβάλλονται μορφές παρμένες από έργα των μεγάλων δημιουργών Picasso, Renoir, Degas, Γκοκέν, Ματίς και Μανέ, καθώς και αποκόμματα – κολλάζ από εφημερίδες και περιοδικά σε σουρεαλιστικές συνθέσεις που υπερβαίνουν το παρόν και ανάγονται σε διαχρονικές αναφορές στην τέχνη.

Μέσα από τη μακροχρόνια διαδρομή του ο Σπύρος Δημητριάδης πάντα βρίσκεται στην πρωτοπορία - τη μορφοπλαστική, αλλά και την ιδεολογική - καταφέρνοντας κάθε φορά να εφευρίσκει καινούργιες αναλύσεις χρωμάτων και δομών, ακόμα και αν πρόκειται για τη διατύπωση των ίδιων θεμάτων.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία.  Ο Σπύρος γεννήθηκε στην πόλη μας σε μια οικογένεια όπου οι υψηλές ιδέες, τα πανανθρώπινα οράματα και η συνεχής προσπάθεια για την κατίσχυση τους ήταν μέρος αναπόσπαστο της καθημερινής ζωής.  Εγγονός του δημοσιογράφου Ντόριαν (Δημήτριου Δημητριάδη) και γιος του πρωτοπόρου δικηγόρου και πολιτικού Χρύση Δημητριάδη και της Φανής, στέλεχος του γυναικείου κινήματος, δεν ήταν δυνατό παρά να κουβαλεί όλα τα βιώματα τραυματικά και νικηφόρα (τροπαιοφόρα) της μεγάλης και τόσο σημαντικής για την πόλη μας οικογενειακής παράδοσης.

Γι’ αυτό αβίαστα θεωρείται ένας από τους καθαυτό ζωγράφους της Λεμεσού, εκείνος που αποτύπωσε στο καναβάτσο όχι μόνο γνώριμους και αγαπητούς χώρους της πόλης, αλλά πρόσωπα, χαρακτήρες, συναισθήματα, γεγονότα, κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα γενικά τον νου και τη συνείδηση της Λεμεσού.

Τον συγχαίρω γιατί με το απόλυτα αναγνωρίσιμο ύφος του καταξιώθηκε να κατέχει μια θέση σημαντική στην εικαστική ιστορία του τόπου και του εύχομαι την ίδια πάντα διεισδυτική και διερευνητική συνέχεια.

Συγχαίρω ακόμη οργανισμούς όπως η INTERSHIP NAVIGATION που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας, ενισχύοντας την ανέλιξη του εικαστικού γίγνεσθαι μέσα από την προώθηση του έργου αξιόλογων δημιουργών όπως ο Σπύρος Δημητριάδης.

Η INTERSHIP NAVIGATION προχώρησε και στην έκδοση ενός καλαίσθητου καταλόγου αφιερωμένου στη δουλειά του Σπύρου Δημητριάδη, που θα μας παρουσιάσει ο ποιητής Λούης Περεντός, του οποίου τα ποιήματα πλαισιώνουν τα ζωγραφικά έργα του καταλόγου, προσδίδοντας τους μιαν άλλη θέαση και διάσταση.

Θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές της αποψινής βραδιάς.

 
 
 
 

 

 
epohi