logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΤΟΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ
28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Αγαπητοί φίλοι,

Βρισκόμαστε απόψε εδώ στο Κηποθέατρο, για να τιμήσουμε τον άνθρωπο, τον συνθέτη, τον συμπολίτη Μάριο Τόκα και να θυμηθούμε το έργο του και την προσφορά του στον πολιτισμό.

Βρισκόμαστε μέσα σε έναν ιστορικό χώρο για τη μουσική πορεία του Μάριου Τόκα, γιατί εδώ, το 1971, ο Μάριος  συμμετείχε στο 2ο  Διαγωνισμό Κυπριακού Τραγουδιού, που έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Λεμεσού. Κέρδισε το 2ο Βραβείο και φυσικό, όπως ήταν, έδωσε στον  νεαρό συνθέτη την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση ότι αυτό που πήγαινε να κάνει δεν ήταν μια νεανική, άστοχη ενέργεια, αλλά ήταν υπόθεση ζωής. Καθοριστική ήταν η προσφορά του Κύπρου Τόκα, πατέρα του Μάριου, γιατί, πέρα από την στήριξη που έδωσε στο γιο του για να προχωρήσει, αναπτύσσοντας το ταλέντο του, εκείνο το καθοριστικό τραγούδι, με τίτλο «Ο Πόλεμος» πέρα του ότι ήταν το πρώτο τραγούδι που συνέθεσε ο Μάριος, ήταν σε στίχους του ποιητή και δημοσιογράφου πατέρα του. Έκτοτε, ιδιαίτερα μετά από την πανελλήνια καταξίωσή του στο μουσικό στερέωμα, ακολούθησαν πολλές άλλες εμφανίσεις εδώ, σ’ αυτό το χώρο.

Μαζί μας βρίσκονται απόψε πολλοί καλλιτέχνες, χορωδιακά σχήματα, μουσικοί και τραγουδιστές για να ερμηνεύσουν τραγούδια του από διάφορους κύκλους τραγουδιών του. Δεκάδες από αυτά έχουν περάσει ήδη στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, τραγούδια για τα οποία εμείς οι Λεμεσιανοί κρυφοκαμαρώνουμε, γιατί αναγνωρίζουμε μέσα στις μελωδίες τους τον ήχο της πόλης μας, έναν ήχο  που διατρέχει όλα τα τραγούδια - επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό - του «Μάριου του Μελωδού».

Ο Μάριος έδωσε στην εν γένει ελληνική μουσική, μια εκδοχή που δεν θα μπορούσε άλλος να την προσφέρει τόσο δυναμικά: τους ήχους της Κύπρου, γιατί ο Μάριος είχε χωνεμένο τον πολιτισμό του τόπου του και μπορούσε να τον συγκεράσει με άλλα σύγχρονα στοιχεία.

Ο Μάριος συνέδεσε το όνομά του με την πόλη που τον γέννησε και που του έδωσε τα πρώτα βήματα στη μουσική, αρχής γενομένης με τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, κατόπιν με το Ριάλτο, στο οποίο έδωσε την πρώτη του συναυλία, το Κηποθέατρο στο οποίο αφού έγινε ένας μεγάλος κύκλος 36 χρόνων, ξανακούστηκε αυθεντική η μουσική του στις 7 Σεπτεμβρίου του 2007, στην τελετή έναρξης του Πανεπιστημίου μας, ο Ύμνος του ΤΕΠΑΚ, που δυστυχώς εκείνος τον άκουγε στο κινητό τηλέφωνο αναχωρώντας για τη Γερμανία. Είναι βαθιές οι ρίζες, λοιπόν, της σύνδεσης του Μάριου με την πόλη μας και αυτή η πόλη απόψε του προσφέρει ως αντίδωρο αυτή την τιμητική συναυλία.

Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ως Δήμος Λεμεσού - και ως πόλη γενικά - έχουμε κάθε λόγο να θυμόμαστε και να συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε το έργο του Μάριου Τόκα γιατί αυτό έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου, στον οποίο και ανήκει μια για πάντα.  Ο Μάριος μέσα από το έργο του ένωσε όλους εμάς απόψε για να τραγουδήσουμε και να αφήσουμε τη σκέψη μας να τον συναπαντήσει, με την υπόσχεση πως ποτέ δεν θα πάψουμε να τιμούμε το έργο του, αλλά και τον ίδιο.

Και θέλω εδώ να χαιρετίσω και να συγχαρώ την οικογένεια του Μάριου, τον πατέρα Κύπρο Τόκα, τα αδέλφια του Νίκο και Σκεύη που με σθένος και αποφασιστικότητα ανέλαβαν τη διοργάνωση της συναυλίας, όταν ο Δήμος Λεμεσού λόγω των γνωστών γεγονότων αναγκάστηκε να αναστείλει τις προσπάθειες του.

Για την ιστορία σας θυμίζω πως η κριτική επιτροπή αποτελείτο από το συνθέτη Γιώργο Κοτσώνη, τον ποιητή Κώστα Μόντη, το μαέστρο Μαρίνο Μιτέλλα, τους φιλόλογους Βάσο Βενιζέλο και Κωστή Κολώτα και φυσικά τον Ευάγγελο Βανέλλη, Πρόεδρο του φεστιβάλ και της Επιτροπής. Το τραγούδι ερμήνευσε ο Μίμης Σοφοκλέους.

 
 
 
 

 

 
epohi