logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση προς τιμή του α. Νικόλα Ξιούτα, την Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Ο Νικόλας Ξιούτας υπήρξε μια από τις επιφανέστερες μορφές των γραμμάτων και του δημόσιου βίου της Λεμεσού και πρέπει να παραδεχτούμε ότι αργήσαμε – όπως και σε άλλες περιπτώσεις – να τιμήσουμε τον άνδρα, να αξιολογήσουμε την προσφορά του και να αξιολογήσουμε το έργο του.

Γεννημένος στην Πάφο το 1901 θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους συμπολίτες μας, αφού από πολύ μικρός εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό με την οικογένεια του για να φοιτήσει στο γυμνάσιο, δεδομένου ότι η Πάφος τότε δεν είχε γυμνάσιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος σε εκπομπή του ΡΙΚ «………… οι γονείς μου, ο μεγαλύτερος αδελφός μου, ο μικρότερος αδελφός μου και εγώ, φύγαμε με το καϊκι του πατέρα μου, στις 12 του Σεπτέμβρη του 1912 από την Πάφο για τη Λεμεσό που την ονειρευόμουνα σαν μαγική πόλη».

Όταν ο Νικόλας τελείωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού, η οικογένεια εγκαταλείπει τη Λεμεσό για την Αθήνα, όπου τόσο ο Νικόλας, όσο και ο αδελφός του Παύλος σπούδασαν φιλολογία και εξελίχθηκαν και οι δυο σε διαπρεπείς επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και ερευνητές στον τομέα τους.

Με την επανεγκατάσταση του στη Λεμεσό ο Νικόλας Ξιούτας διορίζεται το 1923 στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και το 1936 μεταβαίνει στο Πανεπιστήμιο του Exeter στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά, την ιστορία και τη ψυχολογία.

Το 1940 με την αφυπηρέτηση του τότε γυμνασιάρχη Αργυρού Δρουσιώτη, η Σχολική Εφορεία Λεμεσού του προσφέρει τη γυμνασιαρχία.  Όταν το 1943, ύστερα από δώδεκα χρόνια μιας αυταρχικής διακυβέρνησης, γνωστής ως Παλμεροκρατίας, η Αγγλική Κυβέρνηση επέτρεψε τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών, ο Νικόλας Ξιούτας αναμείχθηκε ενεργά τασσόμενος υπέρ του ΕΜΕΚΕΛ.  Οι εκλογές έδωσαν τη νίκη στην Αριστερά με Δήμαρχο τον Πλουτή Σέρβα, που έλαβε 1897 ψήφους, ενώ δεύτερος στο συνδυασμό εξελέγη ο Νικόλας Ξιούτας με 1876 ψήφους.

Από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου υπηρέτησε την πόλη για τρία χρόνια ως το 1946, ενώ η ανάμιξη του στην προεκλογική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα την πολεμική εναντίον του από κύκλους μισαλλόδοξους και αντιδραστικούς, γεγονός που οδήγησε στον υποβιβασμό του στη θέση του απλού καθηγητή και την αφαίρεση της γυμνασιαρχίας.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος εισηγήθηκε την καθιέρωση της δημοτικής ως επίσημου γλωσσικού κώδικα στο Δήμο Λεμεσού.  Με εισήγηση και δικές του ενέργειες, ιδρύθηκε επίσης η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Ως καθηγητής υπήρξε επίσης πρωτοπόρος, εφαρμόζοντας σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους βασισμένες στον εποικοδομητικό διάλογο και καθιερώνοντας πρώτος το θεσμό των debates (συζητήσεις) με εξαντλητική θετική και αρνητική επιχειρηματολογία επί ενός συγκεκριμένου θέματος.

Πρωτοστάτησε βεβαίως και στην καθιέρωση της δημοτικής μαζί με άλλους λογίους της Λεμεσού, σε μια εποχή που κυρίαρχη και επίσημη γλώσσα του Ελληνικού κράτους και των εφημερίδων ήταν η καθαρεύουσα.

‘Εχει επίσης αφήσει πλούσια λογοτεχνική προσφορά με μεταφράσεις από τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά και τα αγγλικά, με πάμπολλες διαλέξεις και με άρθρα, μελέτες και ερευνητικές εργασίες σε περιοδικά, όπως η «Πνευματική Κύπρος», τα «Κυπριακά Γράμματα» και πολλές εφημερίδες.

Δίδαξε αρχαίες τραγωδίες και θεατρικά έργα και ανέλαβε την έκδοση των ποιημάτων του Βασίλη Μιχαηλίδη, την οποία και προλόγισε για το Δήμο Λεμεσού.

΄Αφησε πίσω του πάμπολλους μαθητές που διέπρεψαν και που τον θυμούνται πάντα με υπέρμετρη αγάπη και ευγνωμοσύνη.  Πολλοί μάλιστα μιλούν ακόμα γι’ αυτόν, έγραψαν κείμενα και μελέτες.  Για παράδειγμα ο κ. Γιάγκος Βαρνάβας έγραψε ειδική μελέτη.

Ως καθηγητής ή δημοτικός σύμβουλος, ως κηδεμόνας φτωχών και πλούσιων παιδιών ή ως ελλανοδίκης στους Πανελλήνιους Αγώνες στη Λεμεσό, ο Νικόλας Ξιούτας ήταν πάντα παραταγμένος στον αγώνα για μόρφωση και διαπαιδαγώγηση σωστών ανθρώπων, πιστών στις αξίες του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού.  Παρέμεινε πάντοτε απαρασάλευτος στα ιδανικά της προόδου αι της κοινωνικής προκοπής.

 
 
 
 

 

 
epohi