logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τα Μεγάλα Μπαλέτα, την Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009 στις 12.00 μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Τα «Μεγάλα Μπαλέτα», η ετήσια αυτή πολιτιστική διοργάνωση του Δήμου Λεμεσού, κλείνει φέτος αισίως δέκα χρόνια ζωής και έχει καταστεί ένας ετήσιος θεσμός ξεχωριστής εμβέλειας και μεγέθους, με διεθνές εκτόπισμα και θεατές, τόσο ντόπιους, όσο και ξένους ποικίλων εθνικοτήτων.

Τα «Μεγάλα Μπαλέτα» πρωτοδιοργανώθηκαν το 2000 και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα θερινά δρώμενα του Δήμο Λεμεσού, φιλοξενώντας φημισμένα χορευτικά συγκροτήματα, ανάμεσα στα οποία, τα Μπαλέτα Μπολσόϊ, Κίροφ, Κρεμλίνου, το Εθνικό Μπαλέτο της ΄Οπερας της Βουδαπέστης, το ιρλανδέζικο συγκρότημα Lord of the Dance και τα ισπανικά μπαλέτα Fuego και Nuevo Ballet Espanol, που είχαμε την ευκαιρία να δούμε το 2007 και το 2008 αντίστοιχα.

Φέτος για την επετειακή αυτή διοργάνωση των δεκάχρονων του θεσμού, ο Δήμος Λεμεσού φιλοξενεί την ομάδα χορού Bejart Ballet Lausanne, την ομάδα που ίδρυσε ο ιδιοφυής δάσκαλος του χορού Maurice Bejart, που φέρει και την ονομασία «Τα μπαλέτα του 20ου αιώνα» και που κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες μοντέρνου χορού παγκοσμίως.

Ο μεγάλος δάσκαλος, Maurice Bejart, καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους σ’ ολόκληρο τον κόσμο και τα μπαλέτα του ταξίδεψαν και έδωσαν παραστάσεις ανά την υφήλιο.

Μέσα από την κίνηση και την εκπαίδευση των χορευτών του και τις εκατόν σαράντα συνολικά χορογραφίες του στις οποίες ανάμειξε διαφορετικά είδη τέχνης όπως θέατρο, σινεμά και όπερα, καθώς και ανομοιογενή πολιτισμικά στοιχεία, είχε σημαντική επίδραση στα έργα μιας πληθώρας ανθρώπων του χορού.

Ιδιαίτερα στενή σχέση είχε με την ελληνική μουσική και τους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, των οποίων το έργο υπήρξε πηγή έμπνευσης για μερικές από τις χορογραφίες του.

Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μας που φέτος φιλοξενούμε τα φημισμένα αυτά μπαλέτα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ανάμεσα στους βασικούς τους σολίστ συγκαταλέγεται και η Δάφνη Μουγιάση, η οποία αποτελεί γέννημα και θρέμμα της πόλης μας, που ξεπήδησε μέσα από την πλούσια παράδοση της στο σύγχρονο χορό, για να αναδειχθεί στη συνέχεια μέσα από τις πολύχρονες σπουδές της στο εξωτερικό.

Η ομάδα του Maurice Bejart, ο οποίος πέθανε το 2007, θα βρίσκεται φέτος μαζί μας στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού για δυο παραστάσεις στις 11 και 12 προσεχούς Ιουλίου, κρατώντας αθάνατο το δημιουργικό του πνεύμα, μέσα από σαράντα πέντε εξαίρετους χορευτές, σ’ ένα δίωρο πρόγραμμα με τα γνωστά έργα Le Casino des Esprits, Ce que l’ amour me dit, Dibouk.

Η πολιτιστική αυτή προσφορά του Δήμου μας στον τομέα των υψηλού επιπέδου θεαμάτων δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμπαράσταση και επιχορήγηση τόσο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όσο και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και πολλών άλλων χορηγών, προς τους οποίους εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες.

Υπόσχομαι πως ο Δήμος Λεμεσού θα συνεχίσει να πράττει το παν δυνατόν για την αναβάθμιση του πολιτισμού, στον οποίο η πόλη μας, σήμερα, αναμφίβολα έχει την πρωτοπορία μέσα από τη δραστηριοποίηση των πολιτιστικών της φορέων και των πολιτιστικών της ιδρυμάτων και οργανισμών.

 
 
 

 

 
epohi