logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, κατά την κοινή πανηγυρική συνεδρία των Δημοτικών Συμβουλίων Ηρακλείου και Λεμεσού, την Τρίτη, 29 Απριλίου 2009 στις 6.00 μ.μ.

Καλωσορίζουμε θερμά στην πόλη μας το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Κουράκη, τους Αντιδημάρχους, τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους δημοτικούς συμβούλους και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου Ηρακλείου.

Καλωσορίζουμε και τον εκλεκτούς μας καλεσμένους το βουλευτή Γ. Λαμάρη, τους τ. Δημάρχους Λεμεσού κ.κ. Φ. Κολακίδη, Α. Χατζηπαύλου, Δ. Κοντίδη, το Δήμαρχο Πολεμιδιών κ. Γ. Γεωργίου, την ΄Επαρχο Λεμεσού, το Λιμενικό Πρόξενο που εκπροσωπεί τον Πρέσβη της Ελλάδος, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Υποδιοικητή της Γ’ Ταξιαρχίας, τους εκπροσώπους των Ελλαδικών σωματείων Π. Αλεξάκη και Θ. Μπαρπούτη.

Τον Οκτώβριο του 1989 σε αυτή την αίθουσα έγινε η πανηγυρική συνεδρία που σηματοδότησε τη στενή συνεργασία των δυο Δήμων και διαμόρφωσε το πλαίσιο για την εξέλιξη μιας μόνιμης, καρποφόρας και αδελφικής σχέσης.

Τότε είχε έλθει από το Ηράκλειο αντιπροσωπεία από 135 άτομα.  Η απαντητική επίσκεψη αντιπροσωπείας του  Δήμου Λεμεσού έγινε το Μάρτιο του 1989 όταν μια μεγάλη ομάδα από 93 άτομα, το Δημοτικό Συμβούλιο, τον ΄Επαρχο, εκπροσώπους του ΕΒΕΛ και άλλων επαγγελματικών φορέων, το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου και την ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού, επισκέφθηκε το Ηράκλειο.

΄Εκτοτε πολλά έχουν γίνει στα πλαίσια διμερών και πολυμερών επαφών, συνεργασιών, ανταλλαγής πείρας, με πρόσφατο παράδειγμα την κοινή συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα τις θαλάσσιες κρουαζιέρες.

Είκοσι χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει.  Οι πόλεις μας έγιναν καλύτερες, μεγάλα έργα ανάπτυξης έχουν υλοποιηθεί και ακόμα μεγαλύτερα αναμένονται.  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κερδίζει με την ασταμάτητη της προσπάθεια περισσότερα δικαιώματα και δυνατότητες, τα οποία επιστρέφει στους δημότες με ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η Λεμεσός στα είκοσι αυτά χρόνια έκαμε μεγάλα βήματα προόδου.

 • Εγινε αδιαμφισβήτητο κέντρο διεθνών επιχειρήσεων με κύρος και αναγνώριση στο εξωτερικό.
 • Εγινε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα.
 • Καθιερώθηκε ως σημαντικό λιμάνι διαμετακόμισης εμπορευμάτων.
 • Απέκτησε πρώτης τάξεως ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές εγκαταστάσεις.
 • Διαμόρφωσε δυνατότητες εξειδικευμένων οικιστικών και παραθεριστικών αναπτύξεων, με στόχο τους ευρωπαίους και άλλους αγοραστές.
 • Σε μεγάλο βαθμό διέσωσε και τα τελευταία χρόνια αποκαθιστά και αξιοποιεί τον παραδοσιακό αστικό ιστό.
 • Εκτισε ένα πολύ αξιόλογο αποχετευτικό σύστημα λυμάτων και ομβρίων που σύντομα θα καλύψει όλη την ευρύτερη κατοικημένη περιοχή πλάτους 30 χιλιομέτρων και βάθους άλλων 20 (600 τετραγωνικά χιλιόμετρα). • Εγινε η έδρα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου που συνέβαλε τα μέγιστα στην αναζωογόνηση του κέντρου.
 • Υλοποιήθηκαν μεγάλα έργα πολιτισμού και αθλητισμού όπως το ΡΙΑΛΤΟ, το Θεατρικό Μουσείο, το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ, το Palais de Sports, το Ιστορικό Αρχείο.
 • Εγιναν ουσιαστικές αναπλάσεις στο παραλιακό μέτωπο που έφεραν τον κόσμο κοντά στη θάλασσα.
 • Εγιναν μεγάλα οδικά και πολεοδομικά έργα.
 • Βελτιώθηκε ουσιαστικά η οικονομική κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο του λαού της Λεμεσού.
 • Η πόλη έγινε πιο φιλική, πιο ανοιχτόκαρδη, πιο φιλόξενη.

Οι Λεμεσιανοί νιώθουν ότι ξαναβρίσκουν την ταυτότητα τους και ξανακτίζουν τη φυσιογνωμία της πόλης τους ως ένα σημαντικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Φίλε Δήμαρχε,

Γνωρίζω ότι άλματα προόδου και ανάπτυξης έχει κάνει και το Ηράκλειο για τα οποία θα μας μιλήσετε στη συνέχεια.

Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλέον, μέσω των διδυμοποιήσεων δεν μένει στα τελετουργικά και στα πανηγυρικά που είναι ασφαλώς αναγκαία, αλλά παραδειγματίζεται, μαθαίνει, διδάσκεται, αξιοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές, παίρνει πάνω της βάρος και ευθύνες που πριν φαινόντουσαν δυσβάστακτες.

Οι εμπειρίες για παράδειγμα του Ηρακλείου, αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων στον τομέα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων και χρηματοδοτήσεων ήταν για μας πολύ σημαντική.

Αγαπητοί μας Ηρακλιώτες,

Η παρουσία σας στη Λεμεσό αποτελεί μια ακόμα δέσμευση ότι μαζί θα προχωρήσουμε για το κοινό καλό των Δήμων και των δημοτών μας.

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι οι Κύπριοι, ταυτόχρονα και παράλληλα με όσα έχουμε αναφέρει, αγωνίζονται και αγωνιούν για την αίσια κατάληξη του κυπριακού προβλήματος, για την εξεύρεση της λύσης που θα επανενώνει το νησί μας και θα καθιστά όλους τους συμπατριώτες μας Ε/Κ και Τ/Κ, Αρμένηδες, Μαρωνίτες και Λατίνους αφέντες στον τόπο τους.

Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει τις σχέσεις των δυο πόλεων μας, αλλά και τους ξεχωριστούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, του ελληνικού και κυπριακού λαού.

Ακριβοί μας φίλοι.  Ως ευ παρέστειτε!!  Η παρουσία σας εδώ μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.  Είμαστε βέβαιοι ότι στα χέρια μας θα περάσετε καλά, γιατί βρίσκεστε στη Λεμεσό, την πιο φιλόξενη πόλη της Κύπρου!

 
 
 
 

 

 
epohi