logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου,
στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα το Καρναβάλι,
τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 στις 10.00 π.μ.
στο Δημοτικό Μέγαρο

Με την πανηγυρική είσοδο στην πόλη του βασιλικού ζεύγους του Καρναβαλιού με τη συνοδεία του, την ομάδα κανταδόρων Γιωργαλλέτου, τη χορωδία «Μοντέρνοι Καιροί», τη φιλαρμονική του Δήμου, τις μαζορέτες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών και το Δημοτικό Συμβούλιο, θα δοθεί το έναυσμα των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πόλη μας, την Τσικνοπέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009 στις 7.00 μ.μ. από το Δημοτικό Μέγαρο.  Η εκκίνηση της πομπής θα σηματοδοτηθεί με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Λεμεσός παίρνει μια γιορταστική όψη, για δέκα τρεις μέρες όλοι ξεχνούμε τις καθημερινές μας έγνοιες και τις σκοτούρες και βγαίνουμε στους δρόμους και τις πλατείες με ένα στόχο, να γιορτάσουμε το Λεμεσιανό καρναβάλι.

Φέτος το καρναβάλι εμπλουτίζεται με την προσθήκη αρκετών νέων στοιχείων όπως:

 • Το βασιλικό ζεύγος του Καρναβαλιού (οι συμπολίτες μας Αρτεμάκης Ζαχαρίου και Ρίτσα Κουτσούδη, παλιοί καρναβαλιστές).
 • Ο Τελάλης του Καρναβαλιού που με μεγάλο άρμα θα περιέρχεται τους δρόμους της πόλης από τις 16 ως τις 19 Φεβρουαρίου.
 • Τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – τμήμα Λεμεσού,

φωτογραφικός διαγωνισμός και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Λεμεσιανό Καρναβάλι».  Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 1η Μαρτίου

 • Καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με τραγούδι και χορό με το συγκρότημα FORCA LATINO στην Πλατεία Ηρώων την Τσικνοπέμπτη.
 • Το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 2.00 μ.μ. στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το ραδιοφωνικό σταθμό Choice FM, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.
 • Την εκκίνηση της παιδικής καρναβαλίστικης παρέλασης από την οδό Αγίας Ζώνης όπου ο σταθμός βενζίνης ESSO.
 • Θα μεταδίδεται καρναβαλίστικη μουσική και θα γίνουν εκδηλώσεις με κέρασμα έξω από τράπεζες, συνεργατικά ιδρύματα και μεγάλα καταστήματα της πόλης.
 • Μουσική θα μεταδίδεται από μεγάφωνα σε βασικές οδούς όλες τις μέρες του Καρναβαλιού.
 • Βελτιωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό η ηχητική και μεγαφωνική εγκατάσταση για μετάδοση ενιαίας μουσικής στη μεγάλη παρέλαση.
 • Κατασκευή και τοποθέτηση νέου καρναβαλίστικου διάκοσμου στους κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης.
 • Συμμετοχή του Δήμου Πάφου με σατιρικό καρναβαλίστικο άρμα στη μεγάλη παρέλαση.

΄Οπως και πέρσυ έτσι και φέτος διοργανώνονται τρεις αξιόλογες εκθέσεις, με την κάθε μία να ξεχωρίζει με το δικό της χαρακτήρα.

Την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου στις 6.00 μ.μ. στο Τεχνοχώρο Art Studio 55 ο Δήμος σε συνεργασία με το ΙΚΕΠΑΝΑ ΓΚΡΟΥΠ διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Καρναβάλι 2009».

Την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης ΘΕΟΜΑΡΙΑ ο Δήμος σε συνεργασία με τη γκαλερί διοργανώνουν έκθεση βενετσιάνικης, κεραμικής, ζωγραφισμένης και διακοσμημένης μάσκας με τίτλο «Βενετία Λεμεσός 3».

Την Τσικνοπέμπτη, 19 Φεβρουαρίου στις 6.30μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμος σε συνεργασία με την ΄Ενωση Αυτοδίδακτων Ζωγράφων Λεμεσού διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Καρναβάλι 2009».

Όπως και πέρσι θα πραγματοποιηθούν τρεις παρελάσεις.  Η είσοδος του βασιλικού ζεύγους με τη συνοδεία του την Τσικνοπέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, η Παιδική Παρέλαση στην οδό Ανεξαρτησίας στις 22 Φεβρουαρίου και  η  Μεγάλη Παρέλαση  στη  λεωφόρο  Αρχ. Μακαρίου Γ’, ξεκινώντας στις 1.30 μ.μ. από τον κυκλοφορικό κόμβο Αγίου Νικολάου με κατάληξη τα φώτα τροχαίας της οδού Αγίας Σοφίας.

Καρναβαλίστικα τραγούδια από τη χορωδία νέων της ΕΠΙΛΟΓΗΣ μέσα στο τραινάκι του Δήμου, διασχίζοντας τις οδούς Ανεξαρτησίας και Αγίου Ανδρέου.

Θα γίνει τιμητική βράβευση ατόμων που για πολλά χρόνια προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο Καρναβάλι Λεμεσού, από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, την Κυριακή, 1η Μαρτίου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί   κατά   τη  διάρκεια  της   Μεγάλης   Καρναβαλίστικης Παρέλασης  στο χώρο της εξέδρας των επισήμων.  Προτάθηκαν για να τιμηθούν οι Φώτης Κολακίδης, Κύπρος Τόκας και Παναγιώτης Τσικουρής.

Ομάδες κανταδόρων θα τραγουδήσουν σε πλατείες και κλειστούς χώρους στις συνοικίες Πέτρου και Παύλου, Απόστολο Ανδρέα, ΄Αγιο Νικόλαο, Ζακάκι, Αγία Φύλα και ΄Αγιο Σπυρίδωνα.

Θα διοργανωθούν πέντε χοροί, «Ο χορός της Τσικνοπέμπτης» στην Πλατεία Ηρώων, «ο χορός της Τρίτης» στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου στις 24 Φεβρουαρίου,  «Ο χορός  της  Πέμπτης»  στην  Πλατεία  ανατολικά  της  Α’ Δημοτικής Αγοράς στις 26 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή ομάδων κανταδόρων και μουσικών συγκροτημάτων, ο χορός στο οίκημα του Erma Auction Center στην οδό Γλάδστωνος 48 το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου.  Τέλος, μετά τη λήξη της Μεγάλης Παρέλασης, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου την 1η Μαρτίου, ο αποχαιρετιστήριος υπαίθριος καρναβαλίστικος χορός.

Στους υπαίθριους χορούς θα διοργανωθούν διαγωνισμοί για την ανάδειξη της καλύτερης «Πελλόμασκας».

Μετά την περσινή του επιτυχία, και φέτος, σε συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια και τις διευθύνσεις των σχολείων Μέσης Παιδείας της πόλης μας θα διοργανώσουμε την Τσικνοπέμπτη το απόγευμα από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. συναυλία με τη συμμετοχή νεανικών συγκροτημάτων στο χώρο στάθμευσης του Εναερίου.

Η συμμετοχή τόσο των ομάδων πεζών, όσο και των αρμάτων έχει ξεπεράσει τα περσινά ψηλά επίπεδα και είναι σημαντικό ότι αρκετά από αυτά είναι σατιρικού περιεχομένου και με θέματα από την επικαιρότητα.  Δηλώσεις υποβλήθηκαν από εβδομήντα πέντε άρματα και ομάδες πεζών.  Θα συμμετάσχουν επίσης με άρματα και ομάδες πεζών το ΤΕΠΑΚ, η ΣΠΕ Μέσα Γειτονιάς, η ΑΗΚ, οι Δήμοι Αγίου Αθανασίου και Μέσα Γειτονιάς, το Ρωσικό ραδιόφωνο, οι πρόσκοποι Λεμεσού, το Round Table 4 και άλλοι.

Καταλήγοντας θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και να ευχαριστήσω το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού Λτδ που για 13η συνεχή χρονιά στηρίζει το Λεμεσιανό Καρναβάλι με ένα σημαντικό ποσό, καθώς επίσης τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Πολιτιστικές Υπηρεσίες.  Επίσης, τις τέσσερις οινοβιομηχανίες ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ που θα προσφέρουν δωρεάν τα οινικά προϊόντα τους το τελευταίο Σάββατο στην παρέλαση των Κανταδόρων στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ευχαριστώ επίσης όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που προβάλλουν τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού, την Αστυνομία Λεμεσού, την Πολιτική ΄Αμυνα  για  τη  μεγάλη  βοήθεια  τους, τους πολιτιστικούς φορείς που συμμετέχουν με τις εκθέσεις τους, αλλά κυρίως τους συμπολίτες μας κατασκευαστές αρμάτων και οργανωτές ομάδων που δίνουν ζωή και ψυχή στο καρναβάλι μας.

Καλούμε όλους να μεταμφιεστούν, να συμμετέχουν, να προβάλουν και να στηρίξουν το Λεμεσιανό Καρναβάλι!

 
 
 
 

 

 
epohi