logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή του Δήμου, την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008

Καλωσορίζω όλους στη σημερινή τελετή και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.

Ο χρόνος που αφήνουμε πίσω μας ήταν ο δεύτερος της παρούσας δημοτικής αρχής και ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός πάντοτε, μέσα σε πνεύμα συναίνεσης, ομοψυχίας και κοινής δράσης, με επίκεντρο την πόλη μας, τα μεγάλα έργα ανάπτυξης, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών.

Θέλω γι’ αυτό το λόγο να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους επικεφαλής και τα μέλη τους, για τον καθοριστικό τους ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος.  Ξεχωριστή και ιδιαίτερα πολύτιμη όπως και πέρσι ήταν η συμβολή του Αντιδημάρχου μας, κ. Γ. Δανιηλίδη.

Σημαντικά γεγονότα, αποφάσεις και πρωτοβουλίες του Δημοτικού Συμβουλίου σφραγίζουν το 2008 και θα έχουν πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και άνθιση της πόλης μας, αλλά και ευρύτερα της επαρχίας μας.

Ως πρώτο θέμα θεωρώ την επιτυχή και έγκαιρη  ολοκλήρωση σχεδίων, δελτίων ποσοτήτων και εγγράφων προσφορών για τα έργα ανάπλασης του κέντρου της πόλης, τα βελτιωτικά έργα στην προκυμαία και  τη δημιουργία εκεί υπόγειου χώρου στάθμευσης, την κατασκευή γραμμικού πάρκου κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη από τον Άγιο Αντώνη μέχρι τα
βόρεια όρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και την ανακατασκευή της σκηνής και μέρους του Παττιχείου Θεάτρου.  Αναμένεται εντός Ιανουαρίου να ανακοινωθεί η πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την υποβολή των ως άνω προτάσεων για χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.  Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι €26 εκατομμύρια για το κέντρο της πόλης, €10 εκατομμύρια για το γραμμικό πάρκο Γαρύλλη, €18 εκατομμύρια για την προκυμαία (από αυτά €8 εκατομμύρια αφορούν της υπόγειους χώρους στάθμευσης) και €4 εκατομμύρια για το Παττίχειο Θέατρο.

Δεύτερο θέμα είναι τα μεγάλα οδικά έργα από τα οποία ξεχωρίζουν ο κάθετος δρόμος τετραπλής κυκλοφορίας από το λιμάνι μέχρι τον υπεραστικό, με κόστος για το οδικό μέρος €30 εκατομμύρια και τα έργα αποχέτευσης ομβρίων (υπόγειο κανάλι 2.3 Χ 4 μέτρα, λίμνη κατακράτησης, αντλιοστάσιο κλπ) κόστους €35 εκατομμυρίων, για τον οποίο θα ζητηθούν προσφορές τον Μάρτιο.

Οι πρόσφατες πλημμύρες ανέδειξαν ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα του έργου το οποίο θα παροχετεύσει τα νερά τα οποία σε τεράστιους όγκους (70 κ.μ. ανά δευτερόλεπτο) εισέρχονται στην πόλη από τα δυτικά και βόρεια προάστια.  Για τον ίδιο λόγο επισπεύδονται και άλλα έργα που περιέχονται στο μάστερ-πλαν για αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Ξεκίνησαν τα κατασκευαστικά σχέδια του δρόμου που θα συνδέσει την παραλιακή λεωφόρο με τη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ένα έργο που περιμέναμε από πολύ καιρό και το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από σήμερα.

Το Φεβρουάριο ξεκινούν εργασίες για σύνδεση των οδών Σφακτηρίας και Σκαρλάττι, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της σύνδεσης της λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη με την 1ης Απριλίου.

Σε ενάμιση χρόνο από σήμερα ξεκινούν οι εργασίες για την οδό Αγίας Φυλάξεως, ενώ σχεδιάζονται η Γρ. Διγενή, η λεωφόρος Μακαρίου και άλλες αρτηρίες.

Τρίτο θέμα είναι οι μελέτες οι οποίες έχουν αποφασιστεί και προκηρυχθεί για επιλογή μελετητή ή και επενδυτή.

 • Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Ζακάκι με δαπάνη €2 εκατομμυρίων που θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.
 • Αρχιτεκτονικός - πολεοδομικός διαγωνισμός για εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής για την έκταση που περικλείεται μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού και νοτίως της λεωφόρου Ρούσβελτ.
 • Αρχιτεκτονική μελέτη συντήρησης και βελτίωσης προσόψεων και κοινόχρηστων χώρων της παραλιακής λεωφόρου, από το παλιό λιμάνι μέχρι το ξενοδοχείο Χολιντει Ινν.
 • Επεξεργασία σχεδίου βελτίωσης των προσόψεων οικιών και καταστημάτων στο κέντρο της πόλης.  Ετοιμασία υποβολής πιλοτικής πρότασης στο Υπουργείο Εσωτερικών με εισήγηση δαπάνης €2 εκατομμυρίων.
 • Ενιαία ανάπτυξη με τη μέθοδο  ΒΟΤ του χώρου του υδατόπυργου και των τεμαχίων και υποστατικών που ανήκουν στο Δήμο γύρω από αυτό.

Ως ένα τέταρτο σημαντικό κεφάλαιο του χρόνου που ανασκοπούμε, θεωρούμε την περαιτέρω ανάπτυξη της δράσης των Συνοικιακών Συμβουλίων.     Συνέχιστηκαν οι τακτικές επαφές με συνοικίες για προώθηση και επίλυση προβλημάτων.  Διοργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στις συνοικίες (Κανταδόροι, θεατρικές παραστάσεις, Ευρωμεσογειακό φεστιβάλ).  Αποσπάστηκε επί πλήρους βάσεως  υπάλληλος του Δήμου για καλύτερο συντονισμό.

Λειτούργησε πλήρως το γραφείο του Δήμου στην Αγία Φύλα στελεχωμένο με υγειονομικό βοηθό, οδηγό και εργάτη, με ημιφορτηγό όχημα και μηχανικό σάρωθρο σε πλήρη βάση.

Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο το 2008 εφάρμοσε έμπρακτα την πολιτική του για αυξημένο βάρος δαπανών ανάπτυξης στις συνοικίες με ανακατασκευή και επιδιόρθωση δρόμων και πεζοδρομίων, κόστους €2.5 εκατομμυρίων, δημιουργία εξ’ υπαρχής η αναβάθμιση 40 πλατειών, ουσιαστική βελτίωση του πρασίνου, διάνοιξη δρόμων που για διάφορους λόγους ήταν κλειστοί (Σαρανταπόρου, Κισσονέργη και Καρπάθου), έναρξη οδοκαθαρισμού με μηχανικά σάρωθρα και άλλα.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην Τ/Κ συνοικία, στους κυβερνητικούς οικισμούς εκτοπισθέντων, όπου με τη βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών έγιναν πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι, γίνονται πλατείες, συντηρήθηκε όλο το πράσινο και οι δενδροστοιχίες σε δημόσιους χώρους με συνολική δαπάνη – για πρώτη φορά - €800 χιλιάδες.

Σε ότι αφορά τα άλλα μεγάλα έργα στην πόλη σημειώνουμε ότι παρά το περίπλοκο της αδειοδότησης και χρηματοδότησης της Μαρίνας, το έργο προχωρεί και θα γίνει.

Η ανάπλαση του παλιού λιμανιού επίσης, αργά μεν, αλλά σταθερά, προχωρεί και όπως μας ανακοίνωσε η Αρχή Λιμένων, σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Κάποια περιπλοκή και δυστυχώς και εννιάμηνη καθυστέρηση παρουσιάζεται με το Συνεδριακό Κέντρο.  Αναμένουμε εντός των ημερών τις συναντήσεις με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τελική διευκρίνιση των διαδικασιών.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας:  Η Κυβέρνηση η παρούσα και η προηγούμενη είναι δεσμευμένη με αποφάσεις έναντι της Λεμεσού για δημιουργία του διεθνούς συνεδριακού κέντρου στην πόλη μας.  Αν  η Κυβέρνηση επιθυμεί και αν αποδεικνύεται βιώσιμο να κατασκευάσει και άλλο συνεδριακό στη Λευκωσία αυτό είναι δικαίωμα της, αλλά το θέμα είναι ανεξάρτητο από τη δέσμευση που υπάρχει την οποία και αναμένουμε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί θα τιμήσουν με ξεκάθαρη τοποθέτηση εντός Ιανουαρίου.

Πέραν των πιο πάνω σημειώνω και τα ακόλουθα σημαντικά, από τα πεπραγμένα του 2008:

 • Φιλοξενήσαμε και συνδιοργανώσαμε   με μεγάλη επιτυχία το διαγωνισμό της Junior Eurovision και τις παράπλευρες εκδηλώσεις του.
 • Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στην περιοχή μεταξύ Εναερίου και αποθηκών Θεοδοσίου για ολοκλήρωση του έργου της Ακτής Ολυμπίων με κατασκευή έργων προστασίας και εμπλουτισμού της παραλίας, ως και πεζόδρομου.
 • Συνεχίζουν οι εργασίες αποκατάστασης παλιού λιθογραφείου Κουβά, το οποίο θα στεγάσει το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης που περιλαμβάνει και το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου.  Ολοκληρώνονται τον Ιούνιο 2009 με κόστος €3.2 εκατομμύρια (συνεισφορά ΘΟΚ €0.7 εκατομμύρια).
 • Ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης οικίας Επάρχου για στέγαση του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού.  Αποπεράτωση το Μάϊο 2009 με κόστος €650 χιλιάδες.
 • Περιφράξαμε και προστατεύσαμε την περιοχή, ιδιοκτησίας ΕΒΚΑΦ, δυτικά της οδού Γεωργίου Αβέρωφ, όπου και το γήπεδο συλλόγου ΑΕΤΟΥ, η οποία και εκμισθώθηκε στο Δήμο.  Υποβάλαμε πρόταση στον ΚΟΑ για ανακατασκευή του γηπέδου και αναβάθμιση της όλης περιοχής.  Το ίδιο έγινε και για το γήπεδο εντός της Τ/Κ συνοικίας.
 • Καταλήξαμε σε συμφωνία συνεργασίας με τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) για ανέγερση κατοικιών στην οδό Γκαίτε, με στόχο τη μεταστέγαση των εκεί ενοίκων δημοτικών πολυκατοικιών, αλλά και οικογενειών της Λεμεσού με χαμηλά εισοδήματα.
 • Διευκολύνσεις για αναπήρους στην Ακτή Ολυμπίων (ράμπες αναπήρων και ειδικό κάθισμα), όπως και ανάλογα έργα στη λεωφόρο Αρχ. Μακαρίου και στην παραλιακή λεωφόρο.
 • Ανανέωση στόλου οχημάτων με δαπάνη €800 χιλιάδων.  Αγορά ηλεκτρικού οχήματος για τον πεζόδρομο Ακτής Ολυμπίων και οχήματος για αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων.  Αγορά δύο νέων μεγάλων σαρώθρων και ενός μικρού και μελέτη για περαιτέρω αναβάθμιση και μηχανοποίηση της υπηρεσίας οδοκαθαρισμού.  Αγορά οχήματος και μηχανής ζεστού νερού με πίεση για πλύσιμο πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και πλατειών.
 • Επέκταση κοινωνικών προγραμμάτων μέσω του Κέντρου Κοινωνικής Προσφοράς – «Ελεύθερα Χέρια».  Διεύρυνση της κοινωνικής παρέμβασης στην Τ/Κ συνοικία σε συνεργασία με άλλους φορείς.
 • ΄Εναρξη εργασιών συντήρησης σκάφους ΛΑΜΠΟΥΣΑ με εξασφάλιση από συμπολίτη μας χορηγίας €80.000.-
 • Ολοκλήρωση σχεδιασμού και προκήρυξη προσφορών για ανάδειξη του μνημείου της Χαβούζας και διαμόρφωση πάρκου γύρω από αυτή.
 • Απόφαση για κατασκευή νέων σύγχρονων γραφείων για τις δημοτικές υπηρεσίες στο χώρο των δυο υφιστάμενων κτιρίων επί της οδού Γιάγκου Ποταμίτη.
 • Διαμόρφωση πλαισίου συνδιαχείρισης του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου Γ.Σ.Ο. μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Κ.Ο.Α.
 • Βελτιώθηκαν περαιτέρω οι παραδοσιακές μας γιορτές και παραστάσεις, εγκαινιάστηκαν νέες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις, εμπλουτίστηκε η πολιτιστική προσφορά προς τους δημότες και επισκέπτες της Λεμεσού.

Σε αυτή την προσπάθεια με τα συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα, σημαντική ήταν η συμβολή των Δημοτικών Επιτροπών και των Προέδρων τους, αλλά και των Τμηματαρχών και Προϊσταμένων του Δήμου, των λοιπών λειτουργών και του προσωπικού.

Ασφαλώς πολλά που περιέχονται στον ετήσιο μας απολογισμό δεν θα ήταν δυνατά αν δεν είχαμε τη συνεργασία του δημόσιου και του ημικρατικού τομέα.  Τα αρμόδια Υπουργεία, το ΕΒΕΛ, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, το Γραφείο Προγραμματισμού, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η ΑΗΚ, η ΑΤΗΚ, η Αρχή Λιμένων Κύπρου, το ΣΑΛΑ, το ΣΥΛ και άλλοι πολλοί είναι ανάμεσα στους στενούς και καθημερινούς μας συνεργάτες.

Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω τους βουλευτές Λεμεσού, το Μητροπολίτη, την ΄Επαρχο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την άψογη συνεργασία, την Αστυνομική Διεύθυνση, την Εθνική Φρουρά, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική ΄Αμυνα και πολλούς άλλους, για το άριστο πνεύμα συναίνεσης και επικοινωνίας.

Τους δημάρχους Φώτη Κολακίδη, Αντώνη Χατζηπαύλου και Δημήτρη Κοντίδη για την ανεκτίμητη βοήθεια, τις συμβουλές και τις παρεμβάσεις τους και τους δημάρχους της μείζονος Λεμεσού για την καρποφόρα συνεργασία τους στο ΄Ατυπο Συμβούλιο Δημάρχων.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τις συμπολίτισσες και συμπολίτες μας για το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας που επιδεικνύουν, τις γραπτές και προφορικές τους υποδείξεις και κυρίως τον ενστερνισμό του οράματος ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου για μια Λεμεσό, που να λάμπει στην ανατολική Μεσόγειο, κέντρο πολιτισμού, επιστήμης, καινοτομίας και επιχειρηματικής δράσης.

Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από κανένα.  Το λέω με πλήρη επίγνωση των λέξεων.  ΄Εχουμε να μάθουμε πολλά από πολλούς και διαθέτουμε ταυτόχρονα τις δυνάμεις να πάρουμε την πόλη γρήγορα μπροστά, αξιοποιώντας τις ιστορικές συγκυρίες των επόμενων χρόνων.

Σε αυτό τον ευγενή μας αγώνα σας θεωρούμε όλους συναγωνιστές και συμπαραστάτες, γι’ αυτό ακόμα μια φορά σας ευχαριστούμε.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο χρόνο.

Εύχομαι ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στην Κύπρο, λύση και επανένωση του τόπου μας, μια ευτυχισμένη κοινή πατρίδα για όλο το λαό μας.

 
 
 
 

 

 
epohi