logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην έναρξη του 4ου  Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας το Σάββατο , 22 Νοεμβρίου στις  7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τσιρείου σταδίου

Η σημερινή μέρα σηματοδοτείται από την έναρξη του 4ου  Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας, ένα γεγονός που εντάχθηκε δυναμικά στα δρώμενα της πόλης μας, και χαρακτηρίζεται σαν αξιοπρόσεκτη εκδήλωση όχι μόνο για τον επιστημονικό κόσμο αλλά και για τους απλούς δημότες της Λεμεσού.

Το σημερινό Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας είναι η συνέχεια του εγχειρήματος του Ιστορικού Αρχείου, Μουσείου και Κέντρου Μελετών για την  συλλογή και διαφύλαξη των τεκμηρίων για την Ιστορία της πόλης μας.

Είναι ένας θεσμός που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με ένα διαφορετικό θέμα και με σκοπό να εμπλουτίζει το Ιστορικό Αρχείο και να συμπληρώνει στα ήδη γνωστά για τις σημαντικές στιγμές της πόλης για τη δράση των κατοίκων της ή να ρίχνει φώς στις άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Τα επιστημονικά συμπόσια αποτελούν ένα από τους κυριότερους πυλώνες του Ιστορικού Αρχείου της πόλης μας. Δίδουν την ευκαιρία της επιστημονικής επεξεργασίας της πληροφορίας όπως αυτή βγαίνει από τις μαρτυρίες των ερευνητών αλλά και όσων έχουν να καταθέσουν στοιχεία που συμπληρώνουν ένα κενό ή αλλάζουν την κρατούσα άποψη για κάποια γεγονότα που αφορούν την ιστορία μας.

Όπως αρκετοί από εσάς γνωρίζετε  το κτήριο που θα στεγάσει το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο, Μουσείο και Κέντρο μελετών είναι υπό αποκατάσταση. Ένας στόχος ήδη πήρε το δρόμο για υλοποίηση. Η αποπεράτωση του έργου σημαίνει πολλά για τη Λεμεσό, και περισσότερα για τους εθελοντές που επιτέλους αποκτούν στέγη, ένα χώρο που θα μπορούν να δράσουν με περισσότερη άνεση, να διοργανώνουν τις διάφορες εκδηλώσεις τους και να βάλουν σε σειρά τα σκόρπια  κομμάτια της ιστορίας.

Η διασύνδεση του ιστορικού αρχείου με τις άλλες πολιτιστικές  στέγες του Δήμου θα συμβάλει στην βελτίωση της οργάνωσης και την ορθολογιστική  αρχειοθέτηση μέσω της επιστημονικοποίησης των μεθόδων. Για να προσφερθεί μια συμπληρωμένη εικόνα στο ερευνητή της ιστορίας θα χαραχθεί μια ολοκληρωμένη διαδρομή μεταξύ των πολιτιστικών στεγών του Δήμου που  με εύκολα σημεία πρόσβασης θα μπορεί να μαζέψει τις πληροφορίες που θέλει.

Σε όλα αυτά έχει να προσθέσει και το φετινό συμπόσιο. Η ενδιαφέρουσα θεματολογία είμαι σίγουρος ότι θα δώσει τα ανάλογα αποτελέσματα. Η γνώση για τις όμορφες στιγμές του αθλητισμού θα περάσει μέσω των πορισμάτων του συμποσίου σαν ολοκληρωμένη εικόνα στα μάτια των λεμεσιανών.

Είναι σημαντικό ότι η Λεμεσός  ήταν πρωτοπόρα στον αθλητισμό και είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο πρώτος αθλητικός σύλλογος στην Κύπρο ήταν ο Γ.Σ.Ο. από το 1892 με κύριους ιδρυτές μεταξύ άλλων τον δάσκαλο του γένους Ανδρέα Θεμιστοκλέους, τον Νικόλα Κλεάνθους Λανίτη, τον ήρωα δήμαρχο Χριστόδουλο Σώζο, τον Ιωάννη Κυριακίδη, τον Αριστόδημο Πηλαβάκη και τον Ηρακλή Στυλιανίδη. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Γ.Σ.Ο. ήταν ο δεύτερος αθλητικός σύλλογος στον Ελληνικό χώρο μετά τον Πανελλήνιο Αθηνών. Επίσης ο Γ.Σ.Ο. ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το γυναικείο αθλητισμό.

Ο Γ.Σ.Ο.  στην πλούσια διαδρομή του ανέδειξε μεγάλης αξίας αθλητές. Θα περιορισθώ στου παλιούς αθλητές μιας και ο χρόνος δεν μου επιτρέπει. Αθλητές όπως ο Αναστάσιος Ανδρέου, ο Μιχαλάκης Ρωσίδης, ο Μιχαλάκης Χατζηδημητρίου, ο γνωστός σε όλους μας ποιητής, ο Παύλος Αγγελινίδης, ο Σπύρος Χατζητσαγγάρης, ο Μιχαλάκης Φοιτίδης, ο Ρένος Φραγκούδης, η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου και τόσοι άλλοι  έγραψαν με Χρύσα γράμματα την ιστορία του Γ.Σ.Ο.

Δράττομαι της ευκαιρίας να καλωσορίσω τους προσκεκλημένους καθώς και τους κύριους ομιλητές και να ευχαριστήσω τους εθελοντές του Ιστορικού Αρχείου για την αξιέπαινη προσπάθεια τους.

Με αυτά τα λόγια κηρύσσω την έναρξη του 4ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας και εύχομαι καλή δουλεία και κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

 
 
 
 

 

 
epohi