logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην επίσημη υποδοχή του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου, το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2008 στις 12.00 μ.

 

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιε,

Πανιερώτατε,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριοι Δήμαρχοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Δημότες της Λεμεσού,

 

Με αισθήματα μεγάλης χαράς και τιμής υποδεχόμαστε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο και διαβιβάζουμε τον εγκάρδιο χαιρετισμό και την ξεχωριστή εκτίμηση ολόκληρης της πόλης μας.

Στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου χαιρετούμε τον ακούραστο ιεράρχη, τον κοινωνικό εργάτη, τον άνθρωπο που αποκατάστησε τις ταραγμένες, τότε, σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, που εργάστηκε και εργάζεται άοκνα για την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και την πρόοδο του Αλβανικού λαού, που έχει κερδίσει τις καρδιές και την εκτίμηση όλων, που έχει συμβάλει στην ειρήνευση των Βαλκανίων, που έχει περιθάλψει χιλιάδες μουσουλμάνους πρόσφυγες κατά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και του οποίου η αγάπη όπως λέγει ο ίδιος δεν γνωρίζει όρια φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτιστικά.

Βρίσκεστε Μακαριώτατε σε μια πόλη με μεγάλη ιστορία και μακραίωνη παράδοση, που λάμπρυναν φλογεροί δάσκαλοι, σπουδαίοι στοχαστές και διανοούμενοι, άξιοι ιεράρχες, άνθρωποι σημαντικοί των γραμμάτων και των τεχνών, ηγέτες κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, αγωνιστές για την ελευθερία και τη δημοκρατία, πρωτοπόροι οραματιστές του εργατικού κινήματος της Κύπρου.

Βρίσκεστε σε μια πόλη όπου για πάρα πολλά χρόνια συνυπήρχαν και συμβίωναν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, συνεργαζόμενοι στα πλαίσια του ενιαίου Δημοτικού Συμβουλίου για το καλό της πόλης και του τόπου μας.

Βρίσκεστε σε μια πόλη, τη μοναδική της Κύπρου, όπου δεν υπήρξε διαχωριστική, η λεγόμενη πράσινη γραμμή μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Μακαριώτατε,

΄Εχετε πει ότι «Όταν η θρησκεία ενισχύει το μίσος, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, οι κοινωνίες οδηγούνται σε επικίνδυνες περιπέτειες.  Γι' αυτό ότι συμβάλλει στην κατανόηση, την προσέγγιση, την αλληλεγγύη και την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών πρέπει να ενισχυθεί».

Σοφά λόγια με τα οποία συμφωνούμε πλήρως και υπερθεματίζουμε και τα οποία έρχονται σε μια στιγμή που η Κύπρος τα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε.

 Γιατί η επίσκεψη σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο λαός μας ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και αναπτερώνει τις ελπίδες του για ευόδωση των συνομιλιών και για εξεύρεση πολιτικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, μια λύση, η οποία θα αφήσει πίσω τις συγκρούσεις και τα μίση του παρελθόντος και θα επανενώσει την πατρίδα μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία για όλους τους Κύπριους.

Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή μας τη δύσκολη πορεία θα έχουμε όπως πάντοτε τη δική σας υποστήριξη, όπως και ολόκληρου του λαού σας.

Είμαστε βέβαιοι ότι η επίσκεψη σας θα είναι άκρως επιτυχής και καρποφόρα, προς όφελος των λαών μας, προς όφελος της Κύπρου και της Αλβανίας.

Μακαριώτατε, καλωσορίσατε στη Λεμεσό.

 
 
 
 

 

 
epohi