logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

 
Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τη Γιορτή του Κρασιού 2008, τη Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008 στις 6.30 μ.μ.

Με τη συμμετοχή των τεσσάρων οινοβιομηχανιών της πόλης μας ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και εβδομήντα περίπου άλλων περιπτέρων πραγματοποιείται για 47η χρονιά στον ίδιο ακριβώς χώρο η φετινή Γιορτή του Κρασιού από 29 Αυγούστου μέχρι 7 Σεπτεμβρίου 2008, η οποία αποτελεί πάντοτε αναπόσπαστο μέρος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου μας.

Με το πέρασμα του χρόνου η Γιορτή του Κρασιού έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη και η πιο χαρούμενη λαϊκή γιορτή του τόπου μας και πολλοί είναι οι ξένοι, καθώς και οι ντόπιοι που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, για να ζήσουν λίγες μέρες σ’ ένα περιβάλλον ξέγνοιαστο, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παρέα με τα κρασιά και τα φαγητά του τόπου μας.

Η καθιέρωση της Γιορτής του Κρασιού και η αναγνωρισμένη επιτυχία της αποτελούν ένα ξεχωριστό γεγονός για την πόλη μας.  ΄Ετσι, σκοπός και επιδίωξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η συνεχής αναζήτηση τρόπων ανάπτυξης και αναβάθμισης της.

Γι’ αυτό νέα στοιχεία έχουν φέτος προστεθεί και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει ετοιμαστεί από διάφορα θεατρικά και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που θα παρουσιαστούν φέτος στις πέντε σκηνές της Γιορτής.

Με τραγούδια του κρασιού και άλλα οι Αρίονες, η Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων και η Ρεμπέτικη Παρέα θα τραγουδούν μπροστά από το «Βρακά», αλλά και κοντά στη βόρεια είσοδο.

Τις τρεις πρώτες βραδιές μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Αρχιμαγείρων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο γήπεδο αντισφαίρισης θα παρασκευάζουν κυπριακά εδέσματα και θα παρέχουν σχετικές πληροφορίες.  Ταυτόχρονα μέλη του Συνδέσμου Οινοχόων και Οινοφίλων θα παρουσιάζουν κυπριακά κρασιά που συνοδεύουν τα συγκεκριμένα φαγητά, ενώ θα διανέμεται και ειδικό φυλλάδιο για το κρασί και τα κυπριακά φαγητά.

Την Τρίτη και Τετάρτη, 26 και 27 Αυγούστου αντίστοιχα, στις 8.30 π.μ. στην αίθουσα γευστολόγησης της οινοβιομηχανίας ΕΤΚΟ θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Γιορτής, γευστολόγηση και αξιολόγηση κρασιών από ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργούνται στον τόπο μας, από τον Δρ. Γεώργιο Σολέα, M.SC, PH.D, MCIC, Αντιπρόεδρο ασφαλείας και ποιότητας του Μονοπωλίου του Οντάριο του Καναδά που θα είναι και φέτος μαζί μας, ειδικά για το σκοπό αυτό και τεσσάρων άλλων ειδικών από το εξωτερικό και την Κύπρο.

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τη λειτουργία περιπτέρου του ΚΟΤ, στο οποίο θα παρασκευάζονται και κυπριακά εδέσματα από σταφύλι.

Θα συνεχιστεί και φέτος η παραχώρηση με το κάθε εισιτήριο στον κάθε ενήλικα, μιας μπουκάλας εμφιαλωμένου κρασιού από την οινοβιομηχανία της επιλογής του, ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ – ΣΟΔΑΠ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις πιο πάνω εταιρίες που συνεργάζονται με το Δήμο Λεμεσού για τόσα χρόνια και στηρίζουν ολόψυχα τη Γιορτή του Κρασιού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος:

  • Υγειονομικός και αγορανομικός έλεγχος γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Γιορτής του Κρασιού, από τις υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού.
  • Αρμα του Δήμου με βρακοφόρους θα περιφέρεται πριν και κατά τη διάρκεια της γιορτής στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, προσφέροντας δωρεάν παγωμένο κρασί και γνωστοποιώντας το γεγονός της Γιορτής.
  • Το ιστορικό της Γιορτής του Κρασιού είναι καταχωρημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου.
  • Θα κυκλοφορήσουν αναμνηστικοί φάκελοι με γραμματόσημα και αναμνηστικές σφραγίδες με το έμβλημα της γιορτής για τους φιλοτελιστές.
  • Θα λειτουργήσει περίπτερο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών προς ενημέρωση των ξένων επισκεπτών για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.
  • Το κρατικό λαχείο του Σεπτεμβρίου που θα κυκλοφορήσει στην αγορά θα φέρει το έμβλημα της Γιορτής, τον Βρακά, καθώς επίσης και τις ημερομηνίες της γιορτής.
  • Για τη διευκόλυνση των χιλιάδων επισκεπτών της γιορτής, ο Δήμος Λεμεσού φρόντισε όπως τα αυτοκίνητα τους σταθμεύουν δωρεάν στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο στάθμευσης ανατολικά του κηποθεάτρου (οικόπεδα Παυλίδη).

Με τη βοήθεια και στήριξη του ΚΟΤ, φέτος θα έχουμε τις εξής βελτιώσεις: 

  • Εξωτερική διακόσμηση όλων των περιπτέρων στο πνεύμα της γιορτής.
  • Κατάλληλη και ομοιόμορφη στολή για όλους τους εργαζόμενους (προσωπικό του Δήμου και των εστιατορίων).
  • Ομοιόμορφα ρούχινα καλύμματα καρεκλών και χάρτινα τραπεζομάντηλα μιας χρήσεως σε όλα τα εστιατόρια.

Στα πλαίσια του προγράμματος ΚΥΠΡΟΣ – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ, ο ΚΟΤ για πρώτη φορά οργανώνει εκδρομές για τη Γιορτή του Κρασιού.  Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού προσφέρει δωρεάν μεταφορά σε κλιματιζόμενα λεωφορεία με τη συνοδεία λειτουργών του ΚΟΤ από Λευκωσία – Λάρνακα – Πάφο – Αγία Νάπα.  Σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα κυκλοφορεί.

Στα πλαίσια του καλλιτεχνικού προγράμματος αρκετοί ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν σε διάφορες επιθεωρήσεις και θεατρικές παραστάσεις, όπως Γιώργος Ζένιος, ΑνδρέαςΑργυρίδης, Κώστας Δημητρίου, ΄Ελλη

Κυριακίδου, Ανδρέας Μαυρομμάτης, Κώστας Βήχας και άλλλοι, επιστρέφουν μετά από αρκετά χρόνια στη Γιορτή του Κρασιού με επιθεωρήσεις και σκετσάκια. 

Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί επίσης με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από συγκροτήματα των εκεί αποδήμων Μελβούρνης και Σίδνευ.

Για πρώτη φορά, την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο κηποθέατρο το χορόδραμα του Μιχάλη Πιτσιλλίδη «Πίννε κρασίν νάσιης ζωήν» σε μουσική Λεωνίδα Πιτσιλλίδη.

Aρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι, εμπορικοί ακόλουθοι και τηλεοπτικά συνεργεία από το εξωτερικό έδειξαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τη Γιορτή του Κρασιού.

Εκτιμούμε ότι περίπου 10 χιλιάδες επισκέπτες θα επισκέπτονται κατά μέσο όρο κάθε βράδυ τη γιορτή, για να απολαύσουν τη χαρούμενη ατμόσφαιρα και το κρασί, την ποικιλία μεζέδων και άλλες λιχουδιές της κυπριακής κουζίνας, πάντοτε σε προσιτές τιμές.

Μαζί μας φέτος θα έχουμε και το Δήμαρχο και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου του Διακοπτού, Δήμος που υπέφερε από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και προς τον οποίο έγινε από το Δήμο Λεμεσού συνεισφορά ύψους €54.000.- για αποκατάσταση του πολιτιστικού του κέντρου.

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει την Παρασκευή, 29 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Αντώνης Πασχαλίδης, υπό τους εύθυμους ρυθμούς της φιλαρμονικής του Δήμου.  Τραγούδια του κρασιού θα ακουστούν από την Ανδρική Τετραφωνία Λεμεσού, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη γιορτή του κρασιού.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της γιορτής, την Οργανωτική Επιτροπή, τις οινοβιομηχανίες, το ΕΒΕΛ, τον ΚΟΤ, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, την Αστυνομία Λεμεσού, την Πολιτική ΄Αμυνα, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής και τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου.

 
 
 

 

 
epohi