logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ-ΑΜΑΘΟΥΝΤΑΣΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΜΕΣΟΥ – ΑΜΑΘΟΥΝΤΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ Ε1
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΛΑ 

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της υπογραφής του συμβολαίου Ε1 το οποίο αποτελεί το δεύτερο που υπογράφουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για την επέκταση του αποχετευτικού συστήματος της πόλης μας.

Tο αποχετευτικό έργο κατασκευάζεται σε φάσεις και καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Μείζονος Λεμεσού.  Οι κατασκευαστικές εργασίες της Α’ Φάσης του έργου ξεκίνησαν το 1992 και ολοκληρώθηκαν το 1995, ενώ οι εργασίες του πρώτου σταδίου της Β’ Φάσης άρχισαν το 1999 και ολοκληρώθηκαν το 2004. 

Τώρα υλοποιείται το πρόγραμμα συνέχισης των κατασκευαστικών έργων, δηλαδή η Φάση Β2 και στόχος μας είναι η επέκταση και ολο­κλήρωση των έργων μέχρι το 2013.   Οι εργασίες της παρούσης Φάσης (Β2) που είναι και η τελευταία, άρχισαν τον Αύγουστο του 2006 με τα έργα επέκτασης του βιολογικού σταθμού Μονής.  Οι εργασίες αυτές ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έτσι ο σταθμός θα είναι έτοιμος να δεχθεί υγρά απόβλητα μέχρι και 40,000 κυβικά μέτρα την ημέρα σε σύγκριση με 20,000 που δεχόταν πριν την επέκταση του.

 Τα έργα αυτά θα συμβάλουν καθοριστικά στην παροχή εξυπηρέτησης από το σύστημα σε ολόκληρη την περιοχή και σε όλα πλέον τα υποστατικά της πόλης μας και την απαλλαγή από το πρόβλημα των οικιακών αποβλήτων. Παράλληλα θα συμβάλουν στην απαλλαγή αρκετών περιοχών της πόλης από τις δυσάρεστες καταστάσεις που προκαλούνται από τις βροχές.

Σήμερα, με την υπογραφή του συμβολαίου Ε1, ουσιαστικά αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση του δικτύου.  Τα έργα αυτά αναμένεται να εκτελεστούν με δέκα συμβόλαια και θα ολοκληρωθούν περί το 2013.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και τα έργα ομβρίων υδάτων που έχουν αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πόλη μας με τις πλημμύρες. Κατά την ίδια περίοδο προγραμματίζονται έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων συνολικού μήκους 50 χλμ περίπου συνολικού κόστους €30.754.825 περίπου ώστε να καλύψουν και νέες περιοχές. Με την προγραμματισθείσα όμως κατασκευή του παρακαμπτηρίου δρόμου του νέου λιμανιού Λεμεσού το κόστος του αντιπλημμυρικού έργου της δυτικής Λεμεσού το οποίο περιλαμβάνει και την κατασκευή δεξαμενή κατακράτησης έχει ξεπεράσει τα €20.503.000 περίπου ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος των προγραμματιζόμενων έργων ομβρίων μέχρι το 2013, στα €51.258.000 περίπου.

 Το ΣΑΛΑ απέκλεισε κάθε πιθανότητα να αναλάβει το ίδιο το τεράστιο πρόσθετο κόστος των αντιπλημμυρικών έργων που θα γίνουν με τον κάθετο δρόμο του νέου λιμανιού, ζητώντας από την Κυβέρνηση να αναλάβει τη δαπάνη αυτή εξολοκλήρου.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο συμβόλαιο, το Συμβούλιο  αξιολογώντας τις επτά συνολικά προσφορές που έχουν υποβληθεί από τους προεπιλεγέντες εργολάβους, προχώρησε στην   κατακύρωση της  προσφοράς  στην κοινοπραξία εταιρειών «Μιλτιάδης Νεοφύτου και Νέμεσις» έναντι του ποσού  των € 14,3εκ.-   Το συμβόλαιο Ε1 αφορά  το πρώτο από μια σειρά συμβολαίων στα πλαίσια υλοποίησης του νέου προγράμματος του ΣΑΛΑ για την σταδιακή επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού.

Τα κατασκευαστικά έργα, θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες ενώ σύμφωνα με τους όρους που έχουν τεθεί από το Συμβούλιο θα ολοκληρωθούν περί τον Σεπτέμβριο του 2010.

Με το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα κατασκευαστεί το αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων για ολόκληρη την περιοχή η οποία περικλείεται από την λεωφόρο Μακαρίου μέχρι και το ύψος της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, μεταξύ της οδού Αγίας Φυλάξεως και της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη, περιλαμβανομένης και της περιοχής γύρω από την λεωφόρο Νίκου Παττίχη. 

 Με το ίδιο συμβόλαιο θα κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Ιδρύματος Παναγίδη και αντιπλημμυρικά στο Ζακάκι και, ειδικότερα στην περιοχή γύρω από την εκκλησία Αγίας Βαρβάρας η οποία «πνίγεται» με τις πρώτες βροχές καθώς συγκεντρώνει και τεράστιες ποσότητες τα νερών από τις βόρειες συνοικίες. Επίσης θα κατασκευαστεί και το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου στην επίσης πολύ προβληματική περιοχή νότια του Τσιρείου Σταδίου.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο έχει ήδη ζητήσει την υποβολή προσφορών για το δεύτερο στην σειρά συμβόλαιο, το συμβόλαιο Ε2 από τους ίδιους επτά προεπιλεγέντες εργολάβους και προγραμματίζει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να ζητήσει προσφορές και για το τρίτο συμβόλαιο στην σειρά, δηλαδή το Συμβόλαιο Ε3, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα ζητηθούν προσφορές και για το συμβόλαιο Ε4.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την πρόοδο του αποχετευτι­κού συστήματος της Λεμεσού που επιτεύχθηκε με σκληρή δουλειά και με την άψογη συνεργασία του κοινού.

Τέλος επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς την Κυβέρνηση που διαμέσου των διαφόρων Υπουργείων και Τμημάτων της μας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην ολοκλήρωση των στόχων του Συμβουλίου.

Ανδρέας Χρίστου
Πρόεδρος ΣΑΛΑ

 
 
 
 

 

 
epohi