logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ
ΛΕΜΕΣΟΣ- ΧΙΟΣ
 
26 KAI 27 IOYNIOY 2008

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα κατ' αρχήν να καλωσορίσω τους εκλεκτούς φίλους από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και να τους ευχηθώ καλή παραμονή στην πόλη μας. Θα ήθελα, επίσης, να τους ευχαριστήσω για τη μέχρι τώρα συνεργασία  σ' αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο σήμερα, με την Διημερίδα αυτή μπαίνει σε μια άλλη φάση. Ο Δήμος Λεμεσού και εγώ προσωπικά στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή με όλες μας τις δυνάμεις

Η συνεργασία της Χίου με το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο και Κέντρο Μελετών  του Δήμου Λεμεσού μέσω αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος ΙNTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2000-2006, 3.3 που προβλέπει την «Ανάδειξη & Προβολή Πολιτιστικών & Τουριστικών Πόρων» θα βοηθήσει πολλαπλά με όλα τα παραδοτέα του. Η Λεμεσός εξελίσσεται στον τομέα αυτό ραγδαία. Σε λίγο θα αρχίσει η αξιοποίηση του παλιού λιμανιού, θα λειτουργήσει η Μαρίνα, το Ναυτικό Μουσείο Λεμεσού καθώς και άλλα έργα υποδομής που θα τονίζουν τον νησιώτικο χαρακτήρα της. Όμως, αυτή η συνεργασία στηρίζεται σε μια σημαντική πολιτισμική παρακαταθήκη: Την «Χιώτισσα. Εν Λεμεσώ, κατά το 1821» του Βασίλη Μιχαηλίδη, αυτού του μεγάλου ποιητή της Κύπρου που συνέλαβε και έγραψε στη Λεμεσό ένα σημαντικό λογοτεχνικό κείμενο που ένωσε για πάντα την πόλη μας με τη Χίο.

Η Λεμεσός υπήρξε ανέκαθεν μια θαλασσινή πολιτεία: άνθρωποι και τόπος, επαγγέλματα και πάσης φύσεως αγωνίες, γειτονιές και όνειρα, ανάπτυξη-εγκατάλειψη-«ανάπτυξη» συνυπήρξαν για αιώνες. Σαν ένα σημαντικό λιμάνι της Κύπρου στη Μεσόγειο, σε στρατηγική θέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, διατήρησε πάντα διπλή υπόσταση. Στεριανή και θαλασσινή μαζί. Για μια θαλασσινή πόλη που με τα χρόνια έγινε το πρώτο λιμάνι της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά από το 1974, πόλη που δέχθηκε και «χώνεψε» ανθρώπους από πολύ διαφορετικές αφετηρίες, που συνεχίζει να είναι, πότε απάνεμο και πότε οργισμένο, πάντα φιλόξενο, «λιμάνι». Της ξεσπιτωμένης ελπίδας, του λαϊκού καημού, της ταξιδιάρικης νίκης· του πλούτου, αλλά και της λησμονιάς. Πόλη που περπατά γοργά, άλλα προσπερνώντας και άλλα ισοπεδώνοντας. Ζωηρές αντιφάσεις, κατά κύματα. Με τους ανθρώπους της Αγωνίας, σε σταθερή ρότα να κοιτάζουν τον ορίζοντα, παλαιότερα από τους τρεις μόλους και τώρα από την Ακτή Ολυμπίων, το καμάρι της πόλης που ξαναέφερε τον κόσμο στη θάλασσα. Η Λεμεσός δεν θα ξαναστρέψει την πλάτη και το πρόσωπό της στη θάλασσα. Ποτέ πια!

Η Λεμεσός μέσα από μια τέτοια Διημερίδα πρέπει να ξαναγνωρίσει τη θαλασσινή της ιδιότητα και κυρίως τον χαρακτήρα της ως πόλη-λιμάνι, να κάνει συγκρίσεις και να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τη μελλοντική της πορεία.

Ανοίγοντας και επίσημα τις εργασίας αυτής της Διημερίδας, εύχομαι καλή δουλειά σε όλους τους ομιλητές, τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά και θα και περιμένουμε τα πορίσματα τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε ειδική τόμο.

 
 
 
 

 

 
epohi