logo blank_en
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Events

Book «Limassol a new era» (published 2015)

SEASIDE MULTI-FUNCTIONAL PARK

WHEN THE NEW PROJECTS at Akti Olympion were inaugurated in 2006, Limassol had regained its lost identity as a seaside town. Until then, the seafront had been more or less unexploited and neglected.

As a continuation of the seafront development, the need arose for the reconstruction of its western section, i.e. the seaside promenade commonly referred to as the 'mole' or 'reclamation'.

The various designs and changes made to the core area of the town from 1974 and afterwards have influenced its planning network. The existing seafront
situation, the 'mole', which had been created by the Town Planning & Housing Department, needed modifications that would make it part of the new, modern face of central Limassol by means of an integrated, unified design.

The landscaping of the whole seafront area was completed with the widening of the area of the Old Port and, to the west, the Marina, the planned Conference
Centre and the planning of the Coastal Road (Aktaia Odos) to Limassol new port.

The aim of the Project was to reshape the seafront, based on the new developments dating from 2002 when the 'Central Limassol Plan – provisions
and policy matters' was drawn up, and on the new demands and needs of those using the area.

The aim was for the seafront promenade to link up both functionally and semantically with the rest of the town with the various access points and changes to the seafront so as to bring back the functional relationship between the town centre and the sea, which had been lost for many years.

In the context of the upgrade, existing functions and infrastructures were taken into consideration, such as fountains, sculptures, green areas and play areas, without at the same time overlooking the general design principles which govern the town as a whole.

Today, the Limassol seafront area is buzzing with life and is one of the most important places with the town's residents as well as with thousands of visitors who walk, exercise, rest and enjoy some recreation there.

The project was co-funded by the European Regional Development Fund of the EU as part of the 2007-2013 programming period in the "Competitiveness and Sustainable Development operational programme, with priority given to the regeneration of urban and rural areas and with the particular aim of regenerating the urban environment and the promotion of entrepreneurship".

The total cost of the project was €12 million and it was completed in February 2015.

epohi