Χαιρετισμός Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου στο τελικό συνέδριο για το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» στη Λεμεσό 19 Σεπτεμβρίου 2011

 

Έντιμη κα Υπουργέ, Έντιμοι Βουλευτές, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αγαπητοί Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Φιλιππούπολης, Αγαπητοί σύνεδροι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες».

Λόγω της υπογραφής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισε να αξιοποιήσει αυτό το πρόγραμμα επιλέγοντας σαν θέμα την κοινωνικοποίηση των εξαρτωμένων ατόμων (παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες) μέσα από την πρακτική εφαρμογή αυτού του Χάρτη.

Στην δική μας αντιπροσωπεία επιλέξαμε να συμμετέχουν Δημοτικοί Συμβούλοι και μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση αυτού του προγράμματος και οι εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των γυναικείων τμημάτων των συντεχνιών, της οργάνωσης γυναικών επιχειρηματιών επαγγελματιών και εθελοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα του προγράμματος.

Σκοπός μας ήταν και είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους άμεσα εμπλεκόμενους να πληροφορηθούν σχετικά με τις πρακτικές και τα προγράμματα που εφαρμόζονται στους υπόλοιπους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Διαπιστώνω ότι το πρόγραμμα έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες επέδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες από όλους τους ομιλητές και δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε ιδρύματα και κέντρα ημέρας σε όλους τους συμμετέχοντες Δήμους.

Θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει την αρχή για ακόμα καλύτερη και στενότερη συνεργασία σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και όχι μόνο.

Τα πορίσματα τα οποία θα εξαχθούν στο τέλος αυτής της συνάντησης θα πρέπει να είναι το εργαλείο για τη δημιουργία εκείνων των υποδομών και την εφαρμογή εκείνων των πρακτικών έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να κοινωνικοποιηθούν τα εξαρτώμενα άτομα, να εξαλειφθούν κάθε είδους ταμπού και προκαταλήψεις και ταυτόχρονα να βοηθηθούν τα άτομα τα οποία έχουν υπό τη φύλαξη και τη φροντίδα τους εξαρτώμενα άτομα. Και συνήθως είναι οι γυναίκες. Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την ισότητα των φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες.

Όπως έχετε διαπιστώσει κατά την προηγούμενή σας επίσκεψη στη Λεμεσό πέρσι τον Απρίλιο και συγκεκριμένα στην ξενάγηση που σας έγινε στα διάφορα ιδρύματα και κέντρα ημέρας, αυτά λειτουργούν από εθελοντικές οργανώσεις και χρηματοδοτούνται μερικώς από το Κράτος.
Αυτό το γεγονός μας κάνει περήφανους γιατί ο εθελοντισμός στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λεμεσό είναι αρκετά ανεπτυγμένος. Και με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και τον κάθε εθελοντή ξεχωριστά για την ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπό τους και να τους ευχαριστήσω για τη βοήθεια και την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία αυτού του προγράμματος.
Επίσης ευχαριστώ και όλους τους άλλους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Τελευταίους αλλά όχι έσχατους αφήνω τους εκπροσώπους των Δήμων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης και Φιλιππούπολης Βουλγαρίας που ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκλησή μας για συμμετοχή στο πρόγραμμα και διέθεσαν αρκετό χρόνο για την υλοποίησή του.

Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε πλήρως στις απαιτήσεις του προγράμματος και είμαι σίγουρος ότι όλοι αποκομίσαμε πολλά από αυτό.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στις προσπάθειες για όσο το δυνατόν καλύτερη κοινωνική πολιτική και ευημερία όλων ανεξαιρέτως.