Χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του
Δήμου Λεμεσού κας Εύης Φ. Τσολάκη

 

Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένη που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της παρουσίασης αυτής της ιστοσελίδας η οποία περιέχει τα πεπραγμένα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» δίνει την ευκαιρία σε αδελφοποιημένους Δήμους να ανταλλάξουν μέσα από τις συναντήσεις που γίνονται, απόψεις, πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζονται στον κάθε συμμετέχοντα Δήμο σχετικά με το θέμα που επιλέγεται.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας, ο Δήμος Λεμεσού σαν συντονιστής εταίρος, επέλεξε σαν θέμα την κοινωνικοποίηση των εξαρτωμένων ατόμων (παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες) μέσα από την πρακτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες.

Είχα την ευκαιρία, σαν Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού, που είχε αναλάβει τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος, να παρευρεθώ και στις πέντε συναντήσεις. Η πρώτη και η τελευταία πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό τον Απρίλιο του 2010 και τον Σεπτέμβριο του 2011 αντίστοιχα και οι υπόλοιπες στη Φιλιππούπολη Βουλγαρίας τον Σεπτέμβριο του 2010, στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2010 και στο Ηράκλειο Κρήτης τον Ιούνιο του 2011. Το πρόγραμμα όλων των συναντήσεων, εκτός από τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις, περιλάμβανε και επισκέψεις σε ιδρύματα και κέντρα ημερήσιας φροντίδας, απασχόλησης και φύλαξης παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στα πορίσματα που εξήχθησαν κατά την τελευταία συνάντηση, φαίνεται να είναι κοινές οι ελλείψεις και τα προβλήματα που εντοπίζονται στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες όσον αφορά τις πρακτικές, τις πολιτικές και την υποδομή που θα πρέπει να προφέρουν οι τοπικές αρχές για την κοινωνικοποίηση των εξαρτωμένων ατόμων.
Είναι βέβαια θετικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε όλες τις συναντήσεις οι συμμετέχοντες Δήμοι δηλώναμε την πρόθεσή μας να βελτιώσουμε τις παροχές μας προς τα εξαρτώμενα άτομα και προς αυτήν την κατεύθυνση κατατέθηκαν και συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Για την υλοποίηση του προγράμματος ο Δήμος Λεμεσού ζήτησε τη βοήθεια και άλλων φορέων που ανταποκρίθηκαν αμέσως και συνέβαλαν τα  μέγιστα στην επιτυχία του.
Συγκεκριμένα, στην αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού συμμετείχαν εκπρόσωποι των Γυναικείων Οργανώσεων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, των Γυναικείων Τμημάτων των Συντεχνιών, της Οργάνωση Γυναικών Επιχειρηματιών – Επαγγελματιών Λεμεσού, της Οργάνωσης Νέων Π.Ο.Α.Α «Ήφαιστος», του Ομίλου Κωφών Λεμεσού, του Συμβουλίου Ευημερίας Τυφλών, του Αγίου Στεφάνου, του Θεοτόκος, του Αγίου Στυλιανού, του Αποστόλου Λουκά, του Συνδέσμου γονέων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες, του Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό Κύπρου, της Πρόσβασης, της Εστίας Ενηλίκων Λεμεσού, του Παττίχειου Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων και του Παιδικού Σταθμού Αντώνη και Ινώς Χατζηπαύλου. Όλες αυτές οι οργανώσεις συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των εξαρτωμένων ατόμων αφού συμπληρώνουν τις ελλείψεις του Κράτους, παρέχοντας υποδομή και τεχνογνωσία που βασίζεται στην εθελοντική εργασία και οφείλουμε να τις συγχαρούμε και να τις ευχαριστήσουμε για το θεάρεστο έργο τους.

Σίγουρα μέσω αυτού του προγράμματος οι συμμετέχοντες Δήμοι έδωσαν και πήραν πολλά και θεωρώ ότι ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Πέραν όμως από την πολύ καλή δουλειά που έγινε, όλοι οι συμμετέχοντες κτίσαμε μια δυνατή σχέση φιλίας και συνεργασίας που θα συνεχιστεί και στο μέλλον και σε άλλα θέματα των αρμοδιοτήτων μας.

Εύχομαι τα πορίσματα του προγράμματος να αξιοποιηθούν πλήρως έτσι ώστε να καταστήσουμε τις πόλεις μας πιο φιλικές στα εξαρτώμενα άτομα.

Εύη Φ. Τσολάκη
Δικηγόρος
Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού
Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού

 

v