Εταίροι προγράμματος

Δήμος Θεσσαλονίκη

 

H Θεσσαλονίκη Αναπτυξιακός Πόλος Μακεδονίας - Θράκης και Βαλκανίων

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο προς τιμήν της συζύγου του Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Κτίστηκε δε σε μια εποχή πολύ σημαντική για την ελληνική ιστορία, τη στιγμή που ο ελληνισμός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ανατολή.

Έκτοτε, λόγω της καίριας θέσης της και του λιμανιού της, υπήρξε κομβικό σημείο ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών και συνάντησης πολιτισμών.  Εκεί ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος το 322 μ.Χ. είχε κατασκευάσει ένα τεχνητό τετράγωνο λιμάνι για τον στόλο του, ίχνη του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα σε θεμέλια οικοδομών.

Σήμερα, εν μέσω των τελευταίων διεθνών εξελίξεων η Θεσσαλονίκη αποκτά εκ νέου όλο και περισσότερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις με τον ευρύτερο χώρο της

 • ως μητροπολιτικό κέντρο του βορειοελλαδικού τόξου της Μακεδονίας -Θράκης, ιδιαίτερα λόγω της καίριας και στρατηγικής θέσης της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
 • ως κυρίαρχος αναπτυξιακός πόλος αναφοράς στη χερσόνησο των Βαλκανίων, των παρευξείνιων χωρών και κατ’ επέκταση ως συνδετήριος κρίκος Ευρώπης με Ασία

Η Θεσσαλονίκη μαζί με τους όμορους Δήμους έχει πληθυσμό περίπου 750.000 κατοίκους και αποτελεί έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δικτύου BALCINET (Balcan Cities Network) πλήθους Υπηρεσιών, Οργανισμών, Βιομηχανιών, Βιοτεχνιών και Πολυκαταστημάτων.

Βασικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης είναι κάθε Σεπτέμβριο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό γεγονός το οποίο αποτελεί μία μεγάλη γιορτή και προβολή για τη πόλη.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί κόμβο σε ένα δίκτυο Πανευρωπαϊκών οδικών, εναερίων και θαλασσίων συγκοινωνιών μέσω του Π.Α.Θ.Ε ( οδικός άξονας Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων), της Εγνατίας Οδού (ο οδικός άξονας Ηγουμενίτσας -Κήπων), του σύγχρονου αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και του επιβατικού και εμπορικού λιμένα της.

Μέσω της Δυτικής Εισόδου οι επιβάτες, προσεγγίζουν άμεσα τα σημεία προορισμού τους,  προς και από το
Σιδηροδρομικό Σταθμό, το Νέο Τερματικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων (Κ.Τ.Ε.Λ.), το Λιμάνι και το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

 

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στα πνευματικά δρώμενα

Η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει πλούσιο παρελθόν αλλά και παρόν στον τομέα του πνεύματος, της τέχνης και της εκπαίδευσης, προϊόντα της μακραίωνης ύπαρξης και ακμής πολιτισμού στην περιοχή της. Εδώ λειτουργεί το δεύτερο σε αρχαιότητα Πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με έτος ίδρυσης το 1925, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το 1990.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε το 1954 σε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του Πανεπιστημίου (1926-1950) δημιουργήθηκαν οι σχολές: Φιλοσοφική, Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών, Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, Θεολογική και Ιατρική. Κατά τη δεύτερη φάση ανάπτυξης (1951-1975) ιδρύθηκε η Πολυτεχνική Σχολή (1955), η οποία στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει το αυτοτελές ίδρυμα που καθιερώθηκε να ονομάζεται Πολυτεχνείο ή Τεχνικό Πανεπιστήμιο. Κατά την τελευταία φάση της ανάπτυξής του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποκτά Τμήματα και Σχολές, τα οποία και διεθνώς ιδρύθηκαν και λειτούργησαν ως εξωπανεπιστημιακά, ανεξάρτητα τριτοβάθμια ιδρύματα, όπως Σχολές Καλών Τεχνών, Μουσικές Ακαδημίες, Σχολές Θεάτρου, ιδρύματα προετοιμασίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή προσχολικής αγωγής, Ακαδημίες Γυμναστικής κλπ.

Σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαθέτει Τμήματα που προσφέρουν κύκλους σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή διδακτορικό) και οργανώνονται σε 10 Σχολές.

Λειτουργούν ακόμα τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η Εθνική Σχολή Δικαστών και πολυάριθμα ιδρύματα. Σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή της πόλης έχουν οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες και το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου.

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο τη συλλογή, διάσωση, καταγραφή, συντήρηση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και μελέτη των κάθε είδους αμέσων και εμμέσων πηγών, που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της μείζονος Θεσσαλονίκης και σε ό,τι έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή της. Στο Κέντρο Ιστορίας διοργανώνονται εκθέσεις τεκμηρίων από την ιστορία της πόλης, εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες.

 

Η Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι πολιτισμών 

Στη Θεσσαλονίκη είναι ορατά τα ίχνη των διαφόρων εποχών από τα προϊστορικά χρόνια (αρχαιολογικός χώρος Τούμπας) έως και τη Νεώτερη εποχή.

Το Ιστορικό Κέντρο της πόλης περικλείεται από τείχη μήκους 8 χιλιομέτρων και ύψους 10-12 μέτρων που ξεκινούσαν από την θάλασσα και σήμερα είναι σε μεγάλο μέρος τους ορατά. Τα τείχη είχαν πλήθος πύργων από τους οποίους καλύτερα σωζόμενοι είναι ο Λευκός Πύργος και ο Πύργος του Τριγωνίου. Από τα Ρωμαϊκά χρόνια τα πιο γνωστά μνημεία είναι η Αρχαία Αγορά, τα Ανάκτορα του Γαλερίου, η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και η Ροτόντα.

Όμως η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του Αγίου Δημητρίου και των Βυζαντινών Ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλο το Ιστορικό Κέντρο και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν χώρους λατρείας αλλά και να είναι επισκέψιμοι σχεδόν όλη την ημέρα. Από τους παλαιότερους ναούς είναι οι βασιλικές της Παναγίας Αχειροποιήτου και του πολιούχου Αγίου Δημητρίου με το λείψανο του Αγίου και την κρύπτη στο υπόγειο του Ναού.  Μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας είναι ο ναός του Οσίου Δαβίδ στη Άνω Πόλη όπου σώζεται μοναδικό ψηφιδωτό του 6ου αιώνα με τον Χριστό αγένειο σε νεαρή ηλικία.  Εξαιρετικά ψηφιδωτά σώζονται στον Ναό της Αγίας Σοφίας και στην Ροτόντα. Χαρακτηριστικό δείγμα του 13ου -14ου αιώνα αποτελούν οι ναοί της Παναγίας Χαλκέων, της Αγίας Αικατερίνης, των Δώδεκα Αποστόλων και του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης ασύγκριτες είναι οι τοιχογραφίες του Ναού του Αγίου Νικολάου Ορφανού, που θυμίζουν φορητές εικόνες καθώς έχουν χρυσό φόντο.

Όλα αυτά τα τόσο σημαντικά μνημεία βρίσκονται στην περιοχή της πόλης που χαρακτηρίζεται ως Ιστορικό Κέντρο και περικλείεται από τα αρχαία τείχη. Μέσα στο Ιστορικό Κέντρο σώζονται πολλά διατηρητέα Νεώτερα Κτίρια και ειδικότερα στο τμήμα της πόλης που σώθηκε από την πυρκαγιά του 1917, όπως είναι η περιοχή της Πλατείας Χρηματιστηρίου και των Λαδάδικων.  Σήμερα στη Θεσσαλονίκη σώζονται πάνω από 650 διατηρητέα κτίρια και σε μερικά από αυτά που έχουν ανακαινιστεί στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης, το Τελωνείο, το Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, η Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ, το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, οι παλιές εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού, διάφορες Υπηρεσίες και Αίθουσες Τέχνης του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Δημοτική Πινακοθήκη, και η Αγιορείτικη Εστία.

 

Θεσσαλονίκη η νύμφη του Θερμαϊκού και το όμορφο ατμοσφαιρικό παρόν της

Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον Λευκό Πύργο και ο πλατύς θαλάσσιος ορίζοντας της κλείνεται από τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου.

Με τον δικό της ρυθμό ζωής, πιο αργό και πιο ανθρώπινο, η πόλη της Θεσσαλονίκης κερδίζει τον επισκέπτη της προσφέροντας του πολλές ευχάριστες στιγμές.  Θέατρα, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, εκθέσεις ζωγραφικής, αίθουσες συναυλιών και διαλέξεων προσφέρουν ποικιλία στην ψυχαγωγία.

Τριγυρίστε στην πόλη, περπατήστε κατά μήκος της παραλίας, κάτω από το Λευκό Πύργο και δίπλα από τα αρχαία τείχη της πόλης για να καταλήξετε στα Κάστρα, στο Τσινάρι και την Άνω Πόλη από όπου θα απολαύσετε μια μοναδική θέα. Μια όαση δροσιάς και αναψυχής αγκαλιάζει την πόλη, το Δάσος του Κεδρηνού Λόφου με τα αναψυκτήρια του, το Θέατρο Δάσους τον Ζωολογικό Κήπο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Έξοδος διαφυγής για όσους αγαπούν την φύση, την πεζοπορία, αλλά και για εκείνους που θέλουν να κάνουν πικνίκ στην εξοχή, το Δάσος του Kέδρινου Λόφου αποτελεί παράλληλα καταφύγιο πολλών πουλιών και μικρών ζώων.

Περιηγηθείτε στις αγορές τροφίμων Μοδιάνο, Καπάνι, Άθωνος και Βλάλη, αλλά και στους δρόμους του εμπορικού κέντρου όπου μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας σε καλές τιμές.  Απολαύστε τον καφέ σας στην πλατεία Αριστοτέλους ή με θέα το λιμάνι της πόλης. Επισκεφτείτε τα Λαδάδικα, τα τσιπουράδικα στην πλατεία Άθωνος και το Μπιτ Παζάρ όπου ακόμα και σήμερα θα βρείτε αρκετά από τα παλαιοπωλεία της πόλης.

Κατά μήκος της παραλίας της πόλης, έχουν τις εγκαταστάσεις τους οι ναυταθλητικοί όμιλοι της πόλης, από όπου μπορεί κανείς να οργανώσει μια ημερήσια εξόρμηση με ιστιοπλοϊκό σκάφος.  Για τους λιγότερο τολμηρούς υπάρχουν ιδιωτικά καραβάκια που λειτουργούν ως καφέ και πραγματοποιούν σύντομες βόλτες μέσα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης από το Μέγαρο Μουσικής έως το Λευκό Πύργο έχει μεταμορφωθεί με τα έργα ανάπλασης που έγιναν πρόσφατα και συνεχίζονται.  Δημιουργήθηκαν πέντε κήποι: του Ήχου, των Ρόδων, της Μνήμης, του Νερού και της Μουσικής ενώ αναμένεται η κατασκευή και των υπολοίπων οκτώ κήπων: του Αλέξανδρου, του Απογευματινού Ήλιου, της Άμμου, του Ίσκιου, των Εποχών, του Οδυσσέα Φωκά, της Μεσογείου και ο κήπος των Γλυπτών.  Εκτός από τους κήπους η ανάπλαση περιλαμβάνει αναψυκτήρια, αλέα πεύκων μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων και ποδηλατόδρομο.

 

Πολιτισμός, εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος θεσμός της πόλης είναι το Φεστιβάλ των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.  Μετράει εκατοντάδες αξιόλογες στιγμές Πολιτισμού που κάλυψαν τόσο το πεδίο των Τεχνών στο σύνολο τους, όσο και εκείνο του αθλητισμού, μέσω των ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ, αλλά και άλλων πολλών εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Όταν ξεκίνησε να διοργανώνεται, το 1966, το Φεστιβάλ των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ περιλάμβανε μόλις 11 γεγονότα.  Αρχικά ονομάστηκε ‘‘Νέο Φεστιβάλ’’ και η πόλη γνώρισε μια περίοδο γεμάτη συναρπαστικές καλλιτεχνικές στιγμές.  Κορυφαίες προσωπικότητες των τεχνών έδωσαν το παρόν όλα αυτά τα χρόνια, τοποθετώντας τα Δημήτρια στην υψηλή θέση την οποία όφειλαν από τη φύση τους να κατέχουν. Από το 1995 άλλωστε, ο θεσμός συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνών Φεστιβάλ, κερδίζοντας έτσι, επιπλέον ακτινοβολία και καταξίωση.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dimitria.thessaloniki.gr μπορείτε να βρείτε το ετήσιο αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ των Δημητρίων καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που ετησίως διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι: οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, η Γιορτή Μουσικής, το Τριήμερο πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Άνω Πόλης, η Λαϊκή Βραδιά, η Γιορτή των Αγγέλων, το Τουρνουά Scrabble και η Γιορτή της Τσικνοπέμπτης.  Επίσης ιδιαίτερη είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι χορηγός.

Κατά το έτος 2012 θα διοργανωθούν στο Δήμο μας εκδηλώσεις εορτασμού για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων απελευθέρωσης της πόλης. 

 

Aθλητισμός, Νεολαία, Εθελοντισμός
εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Δήμο Θεσσαλονίκης:

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
 • Παιδικοί αγώνες κολύμβησης
 • Πανελλήνιο κύπελλο ορεινής ποδηλασίας που διεξάγεται στο δάσος του Σέιχ-Σου και συμμετέχουν ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα
 • Σχολικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και χειροσφαίρισης που απευθύνονται σε αγόρια και κορίτσια
 • Διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου τυφλών που συνδιοργανώνεται με το σύλλογο ΠΥΡΣΟΣ
 • Τουρνουά μπάσκετ ατόμων με ειδικές ανάγκες,
 • Τουρνουά ποδοσφαίρου 4x4
 • Τουρνουά χειροσφαίρισης που διεξάγονται κάθε Μάιο στο πλακόστρωτο της Νέας παραλίας
 • Φεστιβάλ Αεροβικής Γυμναστικής
 • Beach Volley (τριήμερο) που οργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης
 • Διεθνές τουρνουά μπάσκετ (τριήμερο) εθνικών ομάδων ανδρών που οργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης
 • Διεθνές τουρνουά μπάσκετ εθνικών ομάδων γυναικών   που διεξάγεται τον Αύγουστο
 • Διεθνές meeting στίβου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργεί το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Θεσσαλονίκη έχει θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014
Στα πλαίσια του εθελοντισμού ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε μια Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών με σκοπό να αξιοποιήσει το εθελοντικό ενδιαφέρον και τη διάθεση παλαιών προσκόπων να οργανωθούν και να παρέχουν υπηρεσίες στο περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.  Επίσης, δημιουργήθηκαν οι εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης του Κεδρινού Λόφου και λειτουργούν με ιδιαίτερη επιτυχία.  Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1984 λειτουργεί Δημοτική Τράπεζα Αίματος η οποία έχει 900 μέλη εκ των οποίων το 92% περίπου είναι Δημοτικοί Υπάλληλοι και το υπόλοιπο 8% είναι κάτοικοι ή δημότες της Θεσσαλονίκης.

Επειδή οι εκδηλώσεις τροποποιούνται κατ’ έτος πληροφορίες παρέχονται από το www.thessaloniki.gr και την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Νέο Δημαρχείο, Βασιλέως Γεωργίου 1Α, Τ.Κ. 546 40 Θεσσαλονίκη, Γραφείο 104Α ή από
τηλ:2310.87.77.82

 

Σύντομες περιηγήσεις και μακρινές εξορμήσεις εκτός πόλεως

Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της, καθιστά την Θεσσαλονίκη κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας κοντά της μια πλειάδα περιοχών που μπορεί να επισκεφτεί ο καθένας. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα σύντομων περιηγήσεων σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και πιο μακρινών εξορμήσεων.

Βόρεια της πόλης και μερικά χιλιόμετρα έξω από αυτή, βρίσκεται το Πανόραμα με μαγευτική θέα στη θάλασσα και τα τριγύρω βουνά και ακολουθεί το βουνό Χορτιάτης, χιονισμένο το χειμώνα, δροσερό και αναζωογονητικό το καλοκαίρι που φημίζεται για τις ταβέρνες του και τις ποικιλίες κυνηγιού που σερβίρονται. Στους πρόποδες του Χορτιάτη, βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά Θέρμης, γνωστά από την αρχαιότητα.

Μόλις 20 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται η καταπράσινη, ορεινή και ανέγγιχτη περιοχή της Όσσας και η περιοχή του Λαγκαδά η οποία είναι γνωστή για τα Ιαματικά Λουτρά της.

Ανατολικότερα βρίσκεται η παραλία της Αρετσούς, με μαρίνα για τουριστικά σκάφη και γραφικές ψαρόβαρκες.  Στα παράλια της ανατολικής πλευράς του Θερμαϊκού Κόλπου βρίσκονται πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη, θέρετρα όπως η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες, η Αγία Τριάδα, η Επανομή και η Νέα Μηχανιώνα με ταβέρνες και ουζερί όπου μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκα ψάρια και μεζέδες.

Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου εκτείνεται ένας από τους πιο σημαντικούς υγρότοπους της Ελλάδας. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και πηγαίνοντας δυτικά συναντάμε τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το Δέλτα Αξιού, τις εκβολές του Λουδία, το Δέλτα του Αλιάκμονα και νοτιότερα την Αλυκή Κίτρους. Η περιοχή είναι ένας από τους 11 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar.  Ο Αξιός ποταμός, μολονότι βρίσκεται πολύ κοντά στο δυτικό τμήμα της πόλης, έχει διατηρήσει ανέγγιχτη τη χλωρίδα και την πανίδα του. Το δέλτα του ποταμού αποτελεί παράδεισο για τους παρατηρητές πουλιών, ενώ στο κοντινό Καλοχώρι σερβίρονται φρέσκα μύδια.
Για όσους λατρεύουν την φύση και την ορειβασία, η ανάβαση στον Όλυμπο είναι μια πρόκληση.  Ο Όλυμπος είναι παγκόσμια γνωστός για τα οικολογικά χαρακτηριστικά του και τη μοναδικότητα της φύσης του. Το 1981 ανακηρύχθηκε από τηv Unesco διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας Βιόσφαιρας και το 1985 αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος.

 

Ιδέες για εξορμήσεις σε γειτονικούς νομούς

Νομός Χαλκιδικής
Μια νότα διαφυγής από την καθημερινότητα είναι οι εκδρομές στη Χαλκιδική, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από τρεις χερσονήσους, την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Όρος Άθως (Άγιο Όρος).  Οι παραλίες της, με τα γαλάζια νερά τους και τις χρυσές αμμουδιές, έχουν βραβευθεί πολλές φορές με τη Μπλε Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Σπήλαιο των Πετραλώνων, τα Στάγειρα, που είναι γενέτειρα του Αριστοτέλη, την Αμμουλιανή, το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής και φυσικά το Άγιον Όρος ή Περιβόλι της Παναγίας με τα χιλιόχρονα μοναστήρια του και τα παρθένα δάση του.
Νομός Σερρών
Το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά είναι από το πιο γνωστά και με μεγάλη επισκεψιμότητα στη Βόρεια Ελλάδα.  Επίσης, η Λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα του ποταμού Στρυμόνα, τα Άνω Πορόια, το Σπήλαιο Αλιστράτης, το φαράγγι του Αγγίτη και τα Ιαματικά Λουτρά Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου και Άγκιστρου είναι από τα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στον όμορο νομό.
Νομός Κιλκίς
Στο νομό αυτό μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την Ιαματική Λίμνη Πικρολίμνη, τον Παλατιανό και την Κολχίδα.
Νομός Πέλλας
Προτείνεται επίσκεψη στην Αρχαία Πέλλα, στο Μαύρο Δάσος (Δάσος Όρμας, Λέγεται ότι από εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος προμηθεύτηκε ξύλα για την κατασκευή ακοντίων του στρατού, τις γνωστές σάρισες που είχαν μήκος 6 μέτρα). Επίσης μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη Λίμνη και τον υγροβιότοπος Άγρα-Νησίου και Βρυττών, και τις Πηγές Λουτρακίου (Πόζαρ).
Νομός Ημαθίας
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Βεργίνας και οι Μακεδονικοί Τάφοι είναι από τους χώρους με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα.  Επίσης και  τα χιονοδρομικά κέντρα Τρία-Πέντε Πηγάδια και Σέλι, αποτελούν αγαπημένους προορισμούς των Θεσσαλονικέων.
Νομός Πιερίας
Ο Όλυμπος, το βουνό των θεών, είναι κλασικός προορισμός των περιηγητών.  Επίσης και το γραφικό Λιτόχωρο, ο Παλαιός, Παντελεήμονας, το Κάστρο του Πλαταμώνα και ο Αρχαιολογικός Χώρος του Δίον.


Δήμος Θεσσαλονίκης
Νέο Δημαρχείο
Βασιλέως Γεωργίου 1Α, Τ.Κ.546 31,
Θεσσαλονίκη
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2310 87.77.77
http://www.thessalonikicity.gr

Επιμέλεια Έκδοσης:
Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων,
Τμήμα Προγραμματισμού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

 • Κ. Κορναράκη
 • Βενετία Καρυτσιώτη
 • Στέλλα Λόη
 • Ελπίδα Παζβάντη
 • Ευαγγελία Τσερτσενέ
 • Ιωάννα Τσικώτη

Μετάφραση στα αγγλικά: Στέλλα Λόη