Εταίροι προγράμματος

Δήμος Λεμεσός

 

Η Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, με πληθυσμό 228.000 κατοίκους (2008). Είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη γεωγραφικά και ο μεγαλύτερος δήμος του νησιού με 90.000 κατοίκους. Η πόλη βρίσκεται στον κόλπο Ακρωτηρίου. Η επαρχία Λεμεσού καλύπτει το νότιο κομμάτι της Κύπρου, συνορεύει με την επαρχία Λάρνακας στα ανατολικά, την επαρχία Πάφου στα δυτικά καθώς και με την πρωτεύουσα Λευκωσία στα βόρεια. Η έκταση γης που περιλαμβάνεται στα όρια του Δήμου Λεμεσού ανέρχεται στα 34.870.000 τετραγωνικά μέτρα ή 34.87 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Λεμεσός είχε κτιστεί ανάμεσα από δύο αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα και το Κούριο, οπότε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής κυριαρχίας ήταν γνωστή ως Νεάπολις (νέα πόλη). Η τουριστική περιοχή της Λεμεσού εκτείνεται τώρα κατά μήκος της ακτής μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας.

Η Λεμεσός αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου για τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων. Έχει επίσης εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα τουρισμού, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών στην περιοχή. Η Λεμεσός είναι γνωστή για την παράδοσή της σε θέματα πολιτισμού και φιλοξενεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Προσφέρει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο επισκέπτη να παρευρεθεί σε ποικίλες δραστηριότητες και να επισκεφθεί μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Επομένως, η Λεμεσός προσελκύει ενά μεγάλο αριθμό τουριστών κυρίως κατά την παρατεταμένη καλοκαιρινή περίοδο, οι οποίοι φιλοξενούνται σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και διαμερισμάτων. Μία μεγάλη μαρίνα βρίσκεται υπό κατασκευή στη Λεμεσό. Η Λεμεσός είναι ευρέως γνωστή ως ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός και κεντρικό σημείο για πολυάριθμες υπεράκτιες εταιρείες. Φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου για τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων και έχει ισχυρούς ιστορικά δεσμούς με τις γειτονικές χώρες όπως το Λίβανο και το Ισραήλ. Η περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ακρωτήριο βρίσκεται δυτικά του κυρίως λιμανιού και αποτελεί έντονη θύμιση του αποικιακού παρελθόντος και της στρατηγικής σημασίας του νησιού. Μαζί με το χωρισμό των δύο κύριων εθνικών ομάδων μετά το 1974, τα διάφορα αυτά στοιχεία επεξηγούν σε μεγάλη έκταση το συγκεκριμένο πολιτιστικό μείγμα της πόλης καθώς και τον τρόπο που οι κάτοικοι της Λεμεσού αντιλαμβάνονται την πολιτστική ποικιλία.

Η πόλη αποτελεί επίσης τη βάση για πολλές από τις εταιρείες κρασιού του νησιού, υπηρετώντας τις αμπελουργικές περιοχές στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους (από τις οποίες η πιο γνωστή είναι η Κουμμανταρία). Οι σημαντικότερες είναι η ΚΕΟ, η ΛΟΕΛ, η ΣΟΔΑΠ και η ΕΤΚΟ. Τα κρασιά και κονιάκ που παράγονται από τα σταφύλια που καλλιεργούνται στην εξοχή είναι εξαιρετικής ποιότητας. Έχουν κερδίσει διάφορα βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις. Υπάρχει μία αρκετά μεγάλη κατανάλωση των προϊόντων κρασιού από τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες. Μεγάλες ποσότητες εξάγονται και στην Ευρώπη. Πολλά παραδοσιακά προϊόντα από σταφύλι παράγονται επίσης στην περιοχή της Λεμεσού.

Η πόλη της Λεμεσού είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της επαρχίας. Υπάρχουν περίπου 350 βιομηχανικές μονάδες με 90. Οι βιομηχανίες αυτές αφορούν την παραγωγή ρούχωνμ επίπλων, υποδημάτων, ποτών και τροφίμων, αλλά και τυπογραφία, βιομηχανία μετάλλων, ηλεκτρικά είδη, πλαστικές αποθήκες καθώς και πολλές άλλες βιομηχανίες.

Από όλες τις πόλεις του νησιού, η Λεμεσός είναι πέρα κάθε αμφιβολίας η πιο κοσμοπολίτικη. Ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε από την de facto διαίρεση της Κύπρου το 1974. Σε σύγκριση με άλλες πόλεις, η Λεμεσός φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από το βόρειο τμήμα του νησιού, την μεγαλύτερη ρωσική κοινότητα και τη μεγαλύτερη κοινότητα Ρομά. Για πολλά χρόνια, τα άτομα που γεννιούνταν στη Λεμεσό αποτελούσαν τη μειονότητα στον πληθυσμό της πόλης.

Η Λεμεσός είναι επίσης γνωστή για την παράδοσή της σε θέματα πολιτισμού. Προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρευρεθούν σε ποικίλες δραστηριότητες και να επισκεφθούν πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που τους ενδιαφέρουν, και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο, τις αρχαίες, φράγκικες, βυζαντινές και άλλες σύγχρονες ιστορικές επιδράσεις. Κάποιες από τις ετήσιες δραστηριότητες είναι το Καρναβάλι, η Γιορτή του Κρασιού, το Φεστιβάλ Σύγχρονου και Παραδοσιακού Χορού, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Μεσαιωνικό Κάστρο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τετάρτου του Σεπτεμβρίου, διεξάγεται η μεγάλη Γιορτή του Κρασιού της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρεία να δοκιμάσουν κάποια από τα καλύτερα κρασιά της Κύπρου, τα οποία προσφέρονται δωρεάν. Κάποιες βραδιές , διάφορα συγκροτήματα από την Κύπρο και το εξωτερικό παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς και επίσης υπάρχουν χορωδίες και άλλα.

Η προηγούμενη εμπειρία της Λεμεσού σχετικά με την ισότητα των φύλων και την κοινωνικοποίηση των εξαρτώμενων ατόμων.

Όλοι οι δήμοι που λαμβάνουν μέρος στο έργο έχουν μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τα εξαρτημένα άτομα και την Επιβολή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Λεμεσού συνεργάζεται στενά με 20 μη κερδοσκοπικούς, εθελοντικούς οργανισμούς σε τοπικό επίπεδο, οι οποίοι εμπλέκονται σε δραστηριότητες υποστήριξης των εξαρτόμενων ατόμων όπως κωφά παιδιά, παιδιά με ειδικές ανάγκες, άτομα τρίτης ηλικίας και παιδιά γενικότερα. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τις άλλες πόλεις/συνεταίρους. Πέραν τούτου πολυάριθμες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δήμο Λεμεσού τα τελευταία 3 χρόνια σχετικά με το θέμα της Ισότητας των Φύλων. Περισσότερες πληροφορίες φαίνονται παρακάτω:

Τον Σεπτέμβριο του 2008 οργανώθηκε ένα εργαστήρι με τίτλο “Επιβολή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινότητες και σχετικό σχέδιο δράσης”. Εκλεκτοί καλεσμένοι εκ μέρους κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων ήταν καλεσμένοι για να μιλήσουν στην εκδήλωση και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στο θέμα αυτό. Τα πορίσματα του εργαστηρίου εκδόθηκαν σε μορφή βιβλιάριου ως ενέργεια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινότητες.

Από τις αρχές του 2009 ο Δήμος Λεμεσού μέσω της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας εφαρμόζει την Εκστρατεία από Σχολείο σε Σχολείο “ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ” με στόχο να καλύφθούν όλα τα σχολεία της επαρχίας Λεμεσού (βλέπε εκστρατεία παρακάτω)

Τον Ιούνιο του 2009 οργανώθηκε μία εκδήλωση για παιδιά με τίτλο “Ένας καλύτερος κόσμος για τα Παιδιά”. Παιδιά με ειδικές ανάγκες και άλλα παιδιά έπαιξαν μαζί, συμμετείχαν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, ανακύκλωση, θέατρο, μουσική και χορό. Στόχος της εκδήλωσης αυτής ήταν να έρθουν οι ομάδες των παιδιών αυτών πιο κοντά, να τα βοηθήσει να επικοινωνήσουν με ένα καλύτερο τρόπο, κάνοντάς τα έτσι πιο ανεκτικά και κοινωνικά.

Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 λειτούργησε το Εργαστήριο Ενδυνάμωσης Γυναικών με τη συμμετοχή 36 ενήλικων γυναικών ηλικίας από 20 μέχρι 70+ ετών.

Αυτό το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα δικαιώματα της Γυναίκας που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το LC Educational.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της γυναίκας.
Η λειτουργία του Εργαστηρίου ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκα στις 19 Μαρτίου 2011 σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με θέμα «η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου».

Θεματικές Ενότητες του Εργαστηρίου:

Α’ Μέρος:

1. Εισαγωγή στις βασικές αρχές ισότητας των φύλων
2. Η διάσταση του φύλου στην ενδυνάμωση των γυναικών
3. Αυτοεικόνα/Αυτοβελτίωση
4. Διαχείριση σχέσεων
5. Σχέσεις γονέων – παιδιών
6. Σχέσεις ζευγαριού
7. Σεξουαλικότητα χωρίς προκαταλήψεις
8. Διαχείριση συγκρούσεων
9. Διαχείριση άγχους
10. Ενδοοικογενειακή βία/βία κατά των γυναικών
11. Ανοιχτή συζήτηση: Αξιολόγηση προγράμματος από τις συμμετέχουσες

Β’ Μέρος:

1. Δικαιώματα και Υποχρεώσεις
2. Διαζύγιο και συνέπειες
3. Γυναίκες και υγεία: Συμβουλευτική χωρίς σεξισμό
4. Ανοιχτή συζήτηση: Συχνά προβλήματα των γυναικών
5. Διατροφικές διαταραχές
6. Γυναίκες και εργασία: Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
7. Σεξουαλική παρενόχληση
8. Γυναίκα και ανεργία
9. Τεχνολογία και γυναίκες
10. Αναγκαιότητα κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες
11. Ανοιχτή συζήτηση; Αξιολόγηση προγράμματος από τις συμμετέχουσες