Εταίροι προγράμματος

Δήμος Ηρακλείου

 

Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί τον μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της Κρήτης και ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κρήτης. Αποτελεί την κεντρική Πύλη της Κρήτης και βρίσκεται γεωγραφικά στο βόρειο της τμήμα.
Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελείται από την συνένωση άλλων 4 Δήμων των Δήμων Ηρακλείου, Τεμένους, Νέας Αλικαρνασσού και Γοργολαϊνι σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Ο Πληθυσμός του Δήμου είναι περίπου 150.000 κατοίκους (137,711 σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού του έτους 2001) και η επιφάνεια του είναι περίπου 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο Δήμος έχει ως ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό.
Το Ηράκλειο είναι μια πόλη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή και γεμάτη από όμορφα μέρη για να ανακαλύψεις.

Στη σημερινή του μορφή του Ηράκλειο έχει αλλάξει πρόσωπο παντρεύοντας αρμονικά το παρελθόν: όλα τα μεσαιωνικά μνημεία της πόλης είναι προσιτά στους επισκέπτες με το παρόν: σύγχρονες υποδομές. Το Ηράκλειο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διαδραματίστηκαν σε αυτό μεγάλα γεγονότα που έχουν σχέση με την ιδιαίτερη θέση του ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Η πόλη αποτελεί το πιο αξιόλογο εμπορικό, τεχνολογικό και οικονομικό κέντρο του νησιού και έχει μια στρατηγική γεωπολιτική θέση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο συνδέοντας τρείς ηπείρους και πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Η πόλη απολαμβάνει ενός δυναμικού και επινοητικού συνδυασμού φυσικής  ομορφιάς, κλίματος, στρατηγικής θέσης, πολιτιστικής κληρονομιάς και επιστημονικού υπόβαθρου και υποστηρίζει επάξια την ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή και υποκινεί την τοπική οικονομία.

Το Ηράκλειο σήμερα ζει μεταξύ των γρήγορα κινούμενων ρευμάτων ενός σύγχρονου οικιστικού περιβάλλοντος και μιας βαθιάς επιθυμίας να διατηρηθούν οι συνδέσεις με το παρελθόν ενώ τα κτήρια της πόλης αποτελούν μάρτυρες από την προσπάθεια των κατακτητών να επιβληθούν στην όμορφη αυτή πόλη και αντανακλούν τις μεταβαλλόμενες τύχες της Κρήτης. Η παλιά πόλη του Ηρακλείου περιλαμβάνει μια σειρά από μνημεία ιδιαίτερου ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος καθώς έχουν ανεγερθεί  τους μεσαιωνικούς χρόνους και προσφέρουν στον επισκέπτη φανταστικούς περιπάτους στην καρδιά της πόλης.

Εάν ξεκινήσεις έναν περίπατο γύρω από το Ηράκλειο, με αφετηρία το λιμάνι των ψαράδων θα αντικρίσεις ένα σύγχρονο λιμάνι και το Ενετικό φρούριο. Το φρούριο έχει χτιστεί από τους Ενετούς και ονομάζεται Βράχος της Θάλασσας αλλά είναι γνωστό ως Κούλες (το τουρκικό του όνομα). Έχει μια ανάμεικτη ιστορία. Επί αιώνες η χρήση του αφορούσε την προστασία ενάντια στους εισβολείς και τα τείχη του και τα μεγάλα χαντάκια του προστάτευαν τους κατοίκους από τις επιδρομές των εισβολέων. Αυτά τα τείχη περιλαμβάνονται στα μακρύτερα τείχη ανά την Ευρώπη.

Με τους τεράστιους σκοτεινούς διαδρόμους και τα κελιά του, το φρούριο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως φυλακή για πολλούς επαναστάτες-Κρητικούς και όσους παρέβησαν τους κανόνες που επιβλήθηκαν από τους διαδοχικούς καταπατητές της Κρήτης. Το Κούλε στηρίζεται σε δύο σειρές και προσφέρει μια επιβλητική θέα του Ηρακλείου από τα οχυρωματικά του τείχη. Σήμερα, το ίδιο το λιμάνι φιλοξενεί αλιευτικά σκάφη και ταβέρνες που πουλούν φρέσκο ψάρι.

Κοιτάζοντας κανείς προς την πόλη αντικρύζει τις ισχυρές αψίδες που φιλοξενούσαν τις βάρκες που επιδιορθώνονταν και χρησιμοποιήθηκαν ως οπλοστάσιο για την αποθήκευση των πυροβόλων όπλων και της πυρίτιδας. Η μέγιστη απειλή στο ενετικό φρούριο Ηρακλείου, ή Candia, καθώς ονομάστηκε, θεωρήθηκε ότι θα προερχόταν από την πλευρά της θάλασσας και πράγματι, πολλές ναυτικές αψιμαχίες πάλεψαν σε αυτήν την ακτή. Η βόρεια άποψη της πόλης περιλαμβάνει το ακατοίκητο νησί Dia, όπου τα στοιχεία του αρχαίου συμβιβασμού της Μινωικής Εποχής (περ. 2700-1450 Π.Χ.) βρέθηκαν από το δύτη, Ζακ Cousteau. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει την κράτηση για ένα θαλάσσιο ταξίδι με βάρκα στα ταξιδιωτικά γραφεία που υπάρχουν στο Ηράκλειο, όπως και εξορμήσεις σε αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος στο νησί.

Ιστορία: Τόπος γεννήσεως του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η Μινωική περίοδος ξεκινά περίπου το 3000 Π.Χ., με πρωτεύουσα την Κνωσό
Οικονομία: Οι βασικοί τομείς είναι τουρισμός, γεωργία και εμπόριο.
Αγροτικά προϊόντα: Ελιές, άμπελοι, πορτοκάλια, όσπρια.
Διατροφή: Κρητικά τρόφιμα με βάση το ελαιόλαδο, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρασί.
Χλωρίδα: Μοναδικές αρωματικές εγκαταστάσεις
Μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο της Μάχης της Κρήτης,
Ακαδημαϊκά Ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ιατρικής, ΤΕΙ Ηρακλείου, Τεχνολογικό Πάρκο

Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» Ηρακλείου: το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, πρώτο σε πτήση τσάρτερ

Λιμάνι: Σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για επιβάτες διεξαγωγή εμπορευματικών συναλλαγών και κρουαζιέρας

Ξενοδοχεία Αμέτρητα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από όλες τις κατηγορίες, Πολυτελείας Α, Α και Γ κατηγορίας.

Πληροφορίες: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Iστοσελίδα: www.heraklion.gr

 

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι