Εταίροι προγράμματος

bg

Δήμος Φιλιππούπολης

 

Η πόλη βρίσκεται σε μία περιοχή 53 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην πεδινή περιοχή Upper Trakia στις δύο όχθες του ποταμού Μαρίτσα. Η Φιλιππούπολης  χαρακτηρίζεται από μία καλά ανεπτυγμένη οικονομία σε όλα τα πεδία της. Πρόκειται για ένα κέντρο με ποικίλα επιστημονικά ινστιτούτα, πανεπστημία, διεθνή έκθεση, αεροδρόμιο, οικονομικά ινστιτούτα, αφορολόγιτη ζώνη, χρηματιστήριο αξιών και πολιτιστικά ιδρύματα. Η Φιλιππούπολης χωρίζεται σε έξι διοικητικές περιοχές, οι δήμαρχοι των οποίων εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα 51 μέλη της τοπικής Βουλής, καθώς και ο Δήμαρχος του Δήμου, εκλέγονται με άμεσες εκλογές. Το λειτουργικό σύστημα του Δήμου της Φιλιππούπολης αποτελείται από τον Δήμαρχο και Αναπληρωτές Δημάρχους, η θητεία των οποίων διαρκεί τέσσερα χρόνια. Υπάρχει επίσης ένας επικεφαλής αρχιτέκτονας και ένας γραμματέας του Δήμου. Οι Αναπληρωτές Δήμαρχοι διορίζονται από τον Δήμαρχο και διοικούν τα τμήματα και τις άλλες μονάδες στη δομή του Δήμου. Στη Φιλιππούπολη είναι συγκεντρωμένα τα ιδρύματα της κυβέρνησης του κράτους, παρέχοντας στους κατοίκους διάφορες υπηρεσίες, οι οποίες μαζί με τα επτά πανεπιστήμια, το θετικό επιχειρηματικό κλίμα και την καλά ανεπτυγμένη υποδομή, καθορίζουν την πόλη ως το κέντρο της νοτιοκεντρικής περιοχής της Βουλγαρίας.

Η Φιλιππούπολης είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στην Ευρώπη. Η Φιλιππούπολης με τα οκτώ χιλιάδες χρόνια ιστορίας είναι σύγχρονη του ανθρώπινου πολιτισμού και των φημισμένων αρχαίων πόλεων Τροία και Mυκήνες. Η πολιτιστική – ιστορική κληρονομιά της Φιλιππούπολης είναι μοναδική όχι μόνο για τη Βουλγαρία αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορική και ελκυστική αξία της πόλης είναι ασύγκριτη με οποιαδήποτε άλλη πόλη της Βουλγαρίας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «μότο» της πόλης είναι «Αρχαία και αιώνια».

Τα μοναδικά φυσικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της Φιλιππούπολης την έχουν κατατάξει ως εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Υπάρχουν πάνω από 200 πολιτιστικοί χώροι, από τους οποίους οι 30 έχουν εθνική σημασία, πράγμα που δικαιολογεί την φήμη της πόλης ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς, αρχιτεκτονικούς-ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης ανήκουν στο αρχιτεκτονικό-ιστορικό σύμπλεγμα της «Παλιάς Φιλιππούπολης». Αποτελείται από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και γκαλερί με πολύτιμες εκθέσεις, παλιά κτίρια, ναούς, εστιατόρια και ξενοδοχεία, παλαιότερα και σύγχρονα κτίρια με ρομαντικές αυλές και καλντερίμια.

Το 2005 το σύμπλεγμα ήταν υποψήφιο να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η πόλη έχει χαρακτηριστεί από καιρό ως ένας ελκυστικός προορισμός για τους τουρίστες, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής – ιστορικής της κληρονομιάς και της καλλιτεχνικής της ατμόσφαιρας. Ο τουριστικός τομέας στην Φιλιππούπολη είναι περισσότερο ανεπτυγμένος στον πολιτιστικό και θρησκευτικό τομέα, στις υπηρεσίες spa, συνεδριακό και επιχειρηματικό κλάδο. Κάθε χρόνο πάνω από 150.000 ξένοι τουρίστες έρχονται για να επισκεφθούν τα θαύματα της πόλης. Η Φιλιππούπολης και η γύρω περιοχή παρέχουν πάνω από 7.000 κρεβάτια σε πάνω από 50 ξενοδοχεία.

Η πόλη της Στέφκα Κοσταντίνοβα και του Χρίστο Στόιστκοφ έχει κερδίσει πολλούς φίλους λόγω της αθλητικής της φιλοξενίας. Ένα από τα αγαπημένα μέρη των κατοίκων της Φιλιππούπολης είναι το αθλητικό σύμπλεγμα «Plovdiv» το οποίο έχει κωπηλατικό κανάλι με περιοχή 255.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νερού, ένα στάδιο για 55.000 θεατές, με γήπεδο ποδοσφαίρου ολυμπιακών διαστάσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα σύμπλεγμα αντισφαίρισης με 19 ανοιχτά γήπεδα και ένα κλειστό χώρο με τέσσερα γήπεδα. Στις αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις έχουν διεξαχθεί πολλά Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και το έτος 2004 έλαβε χώρα μία προ-Ολυμπιακή προετοιμασία για διάφορα αθλητικά αγωνίσματα. Οι κάτοικοι της Φιλιππούπολης απολαμβάνουν επίσης τις τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης με την πλούσια ιστορία τους και τις πολλές επιτυχίες τους.

 

Γεωστρατηγική τοποθεσία

Η στρατηγική τοποθεσία της Φιλιππούπολης έχει ορίσει την πόλη, από την εποχή του Φίλιππου Β᾽, ως καίριο μεταφορικό κέντρο διεθνούς σημασίας. Η σύγχρονη Φιλιππούπολης μαζί με την πρωτεύουσα Σόφια είναι στο κέντρο της Βαλκανικής χερσονήσου και βρίσκονται περίπου στην ίδια απόσταση από τις υπόλοιπες Βαλκανικές πρωτεύουσες. Διαμέσου της πόλης περνούν ο Διάδρομος Δικτύου Μεταφορών 8 και «ο Δρόμος του Μεταξιού», υψίστης σημασίας για τη χώρα μας, ο οποίος ενώνει της χώρες της Μέσης Ανατολής, τις χώρες βόρεια της Μαύρης θάλασσας με το Μπούργκας, την Φιλιππούπολη, τη Σόφια, τα Σκόπια, τα Τίρανα, την Ιταλία κτλ.

Με εξίσου υψηλή σημασία είναι ο Διάδρομος Δικτύου Μεταφορών 10 που ενώνει επίσης την Ευρώπη και την Ασία (Λονδίνο-Βομβάη).

Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκεται το αεροδρόμιο Plovdiv το οποίο παρέχει ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες. Το αεροδρόμιο παρέχει υπηρεσίες σε πάνω από 50.000 ταξιδιώτες κάθε χρόνο και επεξεργάζεται πάνω από 4.500 τόνους φορτίου. Οι κύριοι πελάτες του αεροδρομίου είναι Βουλγαρικές και ξένες εταιρείες. Υπάρχουν σχέδια ανοικοδόμησης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου που θα το αναβαθμίσουν σε αεροδρόμιο Ευρωπαϊκής και διεθνούς σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες της χώρας. Το βραχυπρόθεσμο όραμα για το αεροδρόμιο Plovdiv είναι να αναγνωριστεί ως διεθνές αεροδρόμιο μεταφορών, πράγμα που θα ενισχύσει επίσης τη διεθνή σημασία της πόλης ως μεταφορικό κέντρο της Νοτιοκεντρικής περιοχής της Βουλγαρίας.

Στη Φιλιππούπολη υπάρχει επίσης το πυκνότερο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και επαρκής οδική υποδομή. Το καλά καθορισμένο δίκτυο μεταφορών στην περιοχή του Δήμου της Φιλιππούπολης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη συνεχόμενη αύξηση τοπικών και ξένων επενδύσεων στην περιοχή της πόλης.

 

Δημογραφικά χαρακτηριστικά

Ακόμη ένας εξαιρετικής σημασίας πόρος για την πόλη μας είναι ο μεγάλος αριθμός του ενεργού πληθυσμού, 65,5% του συνολικού πληθυσμού, καθώς και το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των κατοίκων. Περίπου τα δύο τρίτα (62,38%) των κατοίκων χαίρουν υψηλής εκπαίδευσης (πανεπιστήμιο, κολέγια διετής φοίτησης, απολυτήρια λυκείων). Επομένως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι το 14,64% του πληθυσμού της πόλης κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα. Η κύρια προϋπόθεση για το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των κατοίκων αποτελούν τα επτά πανεπιστήμια, τα οποία καθιστούν την Φιλιππούπολη ένα πανεπιστημιακό, τεχνολογικό και καινοτόμο κέντρο της Νοτιοκεντρικής περιοχής της Βουλγαρίας.

Το ποσοστό ανεργίας στην πόλη είναι σχετικά χαμηλό και έτσι ανταποκρίνεται στα Ευρωπαϊκά επίπεδα όπως αναφέρονται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Για το έτος 2003 το επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Φιλιππούπολη έφτανε το 9,05%, ακολουθώντας συνεχή μείωση. Η ποικιλία των εθνικών ομάδων στον πληθυσμό αναδεικνύει την καλή πολιτική ενσωμάτωσης του Δήμου. Η κύρια εθνική ομάδα είναι η Βουλγαρική που αποτελεί το 89,5%, και ακολουθεί η Τουρκική με 6,7%, η Ρωμαϊκή με 1,5%, και άλλες με 1,7%. Οι διάφορες εθνικές ομάδες στην πόλη της Φιλιππούπολης παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοσμοπολίτικη αντίληψη της πόλης. Ο ποιοτικός ανθρώπινος πόρος σε συνεργασία με το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο του πληθυσμού αποτελούν καλή προϋπόθεση για το θετικό κλίμα επένδυσης στην Φιλιππούπολη.

 

Οικονομία

Ο Δήμος της Φιλιππούπολης θεωρείται τεράστιας σημασίας για την οικονομία της Βουλγαρίας. Οι αλλαγές στην οικονομία στην Φιλιππούπολη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων (μετάβαση από ελεγχόμενη οικονομία σε ελεύθερη οικονομία) οδήγησαν σε αλλαγές στη δομή, τις προσεγγίσεις και τα μέσα που ορίζουν τις δραστηριότητες στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Μετά την κρίση μετάβασης τη δεκαετία του ενενήντα ο Δήμος πέτυχε την έναρξη μίας διαδικασίας επαναδόμησης της οικονομίας του και σήμερα αποτελεί ένα από τους ταχύτερους αναπτυξιακά δήμους της χώρας.

Από το 2001, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Φιλιππούπολης έχει ψηλότερη ετήσια αύξηση από το μέσο όρο της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, στα τέλη του 2003 το ΑΕΠ της οικονομίας της Φιλιππούπολης είχε ρυθμό αύξησης κατά τα 8.59% σε σύγκριση με το 2002. Το ΑΕΠ για το 2002 ήταν 2698.9 εκατομμύρια λέβα. Το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα στην ακαθάριστη παραγωγή φτάνει τα 83%. Η παρουσία και η συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των ιδιωτικών εταιρειών και η σημασία τους, πράγμα που δείχνει μία αδιάκοπη και βιώσιμη τάση για επέκταση και αύξηση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, ενθαρρύνουν την αύξηση του καθαρού ποσού των εισοδημάτων από τις πωλήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Φιλιππούπολη είναι 165% πιο ψηλό από το μέσο όρο της χώρας. Η οικονομία του Δήμου της Φιλιππούπολης παρέχει το 6% από την εθνική βιομηχανική παραγωγή, το 8% από τα κέρδη από το εμπόριο και τις υπηρεσίες και 8% από τις εξαγωγές της χώρας.

ο συντελεστής της οικονομικής δραστηριότητας ανέρχεται στο 55.4% σε σχέση με το 46.8% για τη χώρα.

Υπάρχει μία ακριβής ισορροπία στην οικονομία της πόλης, η οποία υπογραμμίζει την πραγματική κατάσταση και τις αναλογίες των κυριότερων τομέων της οικονομίας.

 

Βιομηχανία

Οι καλά ορισμένες βιομηχανικές ζώνες και η υποδομή της παραγωγής, που βρίσκονται στην ευνοϊκότερη γεωγραφικά περιοχή της πόλης, θεωρούνται για τη βιομηχανία ένας από τους πρωτοπόρους τομείς της οικονομίας της Φιλιππούπολης. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου ευθύνονται για το 68% του ΑΕΠ στην περιοχή.
Η βιομηχανία εκπροσωπείται σε όλους σχεδόν τους κλάδους της. Το υψηλότερο μερίδιο ανήκει στη βιομηχανία τροφίμων, την παραγωγή ποτών και καπνού και ακολουθούν:

 • Η μηχανική-μηχανισμοί
 • Η μεταλλουργία
 • Η παραγωγή χημικών, χημικών προϊόντων, συνθετικών ινών.
 • Η παραγωγή κυτταρίνης, χαρτιού και πολυγραφικών προϊόντων.

Η επενδυτική δραστηριότητα κυριαρχεί στο βιομηχανικό κέντρο. Το 2002 το ποσό δαπανών για απόκτηση μακροχρόνιων περιουσιακών στοιχείων έφθασε τα 566.7 εκατομμύρια λέβα (περίπου 284 εκατομμύρια ευρώ), το οποίο είναι σχεδόν 62% περισσότερο από το επίπεδο του 1999. Για το συνολικό ποσό των επενδύσεων το 60% συγκεντρώνεται στη βιομηχανία, τον ηλεκτρισμό και την κατασκευή. Το 2002 οι περισσότερες επενδύσεις συγκεντρώθηκαν στην παραγωγή ξύλινων προϊόντων, χαρτιού, διατροφικών προϊόντων, υφασμάτων και ρούχων. Στην τεχνολογική δομή των επενδύσεων κυριαρχούν οι δαπάνες για μηχανές και υπηρεσίες - 65.6%, το οποίο οφείλεται στην παρουσία βιώσιμων εταιρειών στην αγορά και στις προθέσεις τους για τεχνολογική αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Πολλές από τις ισχυρότερες κατασκευαστικές εταιρείες της Βουλγαρίας βρίσκονται στη Φιλιππούπολη. Η κατασκευή ως τομέας της οικονομίας κατέχει τη δεύτερη θέση ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που εργάζονται στον τομέα αυτό. Σε 509 εταιρείες εργάζονται 5586 άτομα. Η μεγαλύτερη εταιρεία είναι η «Stroitelstwo I wyzstanoviavane», στην οποία εργάζονται 851 υπάλληλοι. Οι «Vodstroj», «Trakia- RM», «Stroitelna Mehanizacia», «Zavodski Stroezi», «Sienit», «Stoyanstroi» είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες είναι γνωστές στη χώρα και στο εξωτερικό για την υψηλή ποιότητα της δουλειάς τους, καθώς και για την ακριβή εκτέλεση των συμβολαίων τους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι κατασκευαστικές μας εταιρείες έχουν αποκτήσει εμπειρία στην εκτέλεση έργων μεγάλης κλίμακας.

 

 Υπηρεσίες

Εκτός από την καλά ανεπτυγμένη βιομηχανία, η Φιλιππούπολης έχει επίσης ένα βιώσιμο τoμέα υπηρεσιών, υπεύθυνο για το 52% του συνολικού εισοδήματος του Δήμου. Η αναλογία μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τομέα της οικονομίας στη Φιλιππούπολη κατατάσσει την πόλη ως μία από τις βιώσιμες πόλεις στην Ευρώπη. Οι υπηρεσίες στην πόλη της Φιλιππούπολης καλύπτουν όλους τους τομείς. Το μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματος από τις πωλήσεις ανήκει στο εμπόριο οικιακών συσκευών και ακολουθούν:

 • Οι μεταφορές
 • Υπηρεσίες ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικές υπηρεσίες
 • Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί
 • Ξενοδοχεία και εστιατόρια

 

Εξαγωγές

Λόγω των βιώσιμων εταιρειών που βρίσκονται στην περιοχή της Φιλιππούπολης, η πόλη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές της χώρας. Η Φιλιππούπολης παρέχει το 8% των συνολικών εξαγωγών της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία το ποσοστό εξαγωγής έφτασε τα 5% αύξηση για το έτος 2003. Το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές κατέχει ο τομέας της μεταλλουργίας ακολουθούμενος από:

 • Παραγωγή χημικών, χημικών προϊόντων, συνθετικές ίνες,
 • Μηχανική-Μηχανισμοί
 • Παραγωγή κυτταρίνης, χαρτιού και πολυγραφικών προϊόντων
 • Παραγωγή τροφίμων, ποτών και καπνού,
 • Παραγωγή καουτσούκ και πλαστικών προϊόντων

 

Όργανα που προσελκύουν ξένους επενδυτές

Εκτός από το θετικό επαγγελματικό κλίμα, την καλή τοποθετημένο οδικό δίκτυο και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού, η Φιλιππούπολης εξαρτάται επίσης από τα ακόλουθα ιδρύματα για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Τα μοναδικά φυσικά και οικονομικά πλεονεκτήματα έχουν καθορίσει την πόλη ως κέντρο εμπορίου. Η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της χώρας, παγκόσμιας σημασίας, είναι η διεθνής έκθεση της Φιλιππούπολης. Η έκθεση της Φιλιππούπολης είναι η μεγαλύτερη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η διεθνής έκθεση «Plovdiv» θεωρείται το εκθεσιακό κέντρο της Βουλγαρίας, με την υποστήριξη του οποίου οι Βούλγαροι παραγωγοί εισέρχονται στις διεθνείς αγορές. Οι δραστηριότητες της έκθεσης αποτελούν επίσης καλή ένδειξη για την οικονομία της χώρας. Παρέχει τις πιο σύγχρονες συνθήκες εργασίας και έχει υπηρεσίες γνωστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η διεθνής έκθεση της Φιλιππούπολης είναι ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και βρίσκεται σε έκταση 360.000 τετραγωνικών μέτρων. Η συνολική έκταση της έκθεσης είναι 95.000 τετραγωνικά μέτρα. Στην έκθεση της Φιλιππούπολης υπάρχουν 24 περίπτερα που διακρίνονται για την πολυλειτουργικότητά τους, παρέχοντας ευκαιρίες για την έκθεση όλων των ειδών προϊόντων. Οι θετικές τάσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο η χώρα ελκύεται στην Ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική κοινότητα έδωσαν νέα ώθηση για την εξέλιξη των εκθέσεων. Τα ποιοτικά δεδομένα σίγουρα απεικονίζουν την τάση αυτή. Κατά τη διάρκεια του 2004, διεξήχθησαν σαράντα εκθέσεις με τη συμμετοχή 7378 εκθέτων από 63 χώρες. Μέχρι τώρα ο αριθμός των επισκεπτών ανέρχεται στους 600.000. Η ξένη συμμετοχή αντιστοιχεί περίπου στο 46% του συνολικού αριθμού των εκθετών και 25% του εκθεσιακού χώρου.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που διευκολύνει τις διεθνείς συναλλαγές στην πόλη είναι η αφορολόγητη ζώνη της Φιλιππούπολης (Duty free zone- Plovdiv), θεσμός ο οποίος προωθεί τη σύγχρονη αντίληψη της πόλης. Δημιουργήθηκε το 1987 και προσφέρει συνθήκες για οργάνωση ή παραγωγή, τόσο από ξένες όσο και από μικτές εταιρείες, κατανομή και επανεξαγωγή, αποθήκευση και επεξεργασία των προϊόντων.

Υπάρχει επίσης ένα τελωνείο που στο Δήμο της Φιλιππούπολης το οποίο ειδικεύεται στον έλεγχο κυρίως μεγάλων φορτηγών και φορτηγών βαγονιών.

Το 1990 επαναλειτούργησε στην πόλη το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φιλιππούπολης. Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τις διεθνείς του δραστηριότητες, δημιουργώντας επαφές με παρόμοια Επιμελητήρια από τη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α., την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Στην πόλη λειτουργούν επίσης ένα Οικονομικό Επιμελητήριο, ένα Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, ένα Χρηματιστήριο Αξιών και άλλα.

 

Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί

Στην περιοχή της πόλης της Φιλιππούπολης βρίσκονται πολλοί χρηματοπιστωτικοί και ενδιάμεσοι οργανισμοί. Εδώ αντιπροσωπεύονται πολλά από τα βουλγαρικά και ξένα τραπεζικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ξένα ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κατά το τέλος του 2003 υπήρχαν εγκεγραμμένες στην Φιλιππούπολη 203 εταιρείες που δούλευαν ως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

 

Ευκαιρίες για διεθνείς επενδύσεις στο Δήμο της Φιλιππούπολης

 

 1. Ίδρυση μίας Ζώνης για ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, στα νοτιοανατολικά της πόλης.
 2. Η καλά αναπτυγμένη επιστημονική βάση της Φιλιππούπολης αποτελεί καλή αναγκαία προϋπόθεση για επενδύσεις στην ίδρυση ενός Τεχνολογικού πάρκου Καινοτομίας. Ο στόχος του πάρκου αυτού είναι να αυξήσει τις ικανότητες των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και των επιστημονικών ιδρυμάτων παρέχοντας τους μία κοινή δομή, πράγμα που θα ελκύσει μεγάλο αριθμό τοπικών και διεθνών επενδυτών.
 3. Ο Δήμος Φιλιππούπολης σχεδιάζει την ίδρυση Φυτωρίων επιχειρήσεων με στόχο να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να παρέχει ολοένα και καλύτερες εργασίες στους πολίτες του.
 4. Έπειτα από το σχεδιασμένο όραμα για το αεροδρόμιο της Φιλιππούπολης θα ξεκινήσει βραχυπρόθεσμα μία ανοικοδόμηση και εκσυγχρόνηση με σκοπό να το μετατρέψει σε αεροδρόμιο Ευρωπαϊκής και διεθνούς σημασίας.
 5. Κατασκευή σταθμών επεξεργασίας βαρέων απορριμμάτων.

Εξαιτίας του καλού κλίματος συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών, του ιδιωτικού τομέα και των δομών της πόλης, η Φιλιππούπολης είναι αποφασισμένη να επιτύχει ακόμη υψηλότερα οικονομικά επίπεδα καθώς και καλύτερα επίπεδα ζωής για τους κατοίκους της.