logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΑΡΥΛΛΗ

pdf PDF

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΑΡΥΛΛΗ

Στόχος του έργου είναι η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης περιθωριοποίησης της κοίτης του Ποταμού Γαρύλλη μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις ανάπλασης, οργάνωσης και κυκλοφοριακής διαχείρισης που προβλέπει σύνδεση με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο και διαμόρφωση γραμμικού πάρκου πρασίνου.

Ο εξωραϊσμός της κοίτης καλύπτει μία απόσταση 5 ½ χιλιομέτρων από το παλαιό λιμάνι μέχρι τα βόρεια όρια του δήμου Κάτω Πολεμιδιών και από το διχάλι νότια της Β’ Τεχνικής Σχολής μέχρι την οδό Αγίας Φυλάξεως, δυτικά του γηπέδου του Λανιτείου.

Το έργο αφορά εργασίες καθ’ όλο το μήκος του ποταμού και σε γενικές γραμμές θα περιλαμβάνει.

 • Κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου
 • Αποχετευτικό σύστημα ομβρίων υδάτων, όπου χρειάζεται.
 • Γραμμικό πάρκο στις παρόδιες όχθες του ποταμού όπου υπάρχει δυνατότητα βάσει του υφιστάμενου πλάτους της κοίτης του ποταμού
 • Κατά διαστήματα και σε διάφορους χώρους διαμόρφωση μικρών πλατειών και παιχνιδότοπων, σημεία τα οποία θα αποτελούν χώρους για συνάθροιση και κοινωνικές δραστηριότητες. όπου υπάρχει δυνατότητα βάσει του υφιστάμενου πλάτους της κοίτης του ποταμού.  Επίσης οι χώροι θα χρησιμεύουν για ξεκούραση των περπατητών και γενικά των επισκεπτών του πάρκου.
 • Δεντροφύτευση.
 • Κατασκευή τοίχων στα πρανή του ποταμού όπου κριθεί αναγκαίο.
 • Αναβάθμιση των υφιστάμενων γεφυριών και κατασκευή νέων ξύλινων γεφυρών σε διάφορα σημεία του πάρκου που θα επιτρέπουν με άνεση σε κάθε πεζό ή ποδηλάτη να διασχίζει τις όχθες του ποταμού.
 • Εγκατάσταση φωτισμού που θα προσδώσει φιλόξενο χαρακτήρα στο χώρο για να χρησιμοποιείται και τις βραδινές ώρες.
 • Ασφαλή διέλευση του κοινού στα διάφορα σημεία όπου το πάρκο διέρχεται από οδικές αρτηρίες, με την κατασκευή διαβάσεων.
 • Διατήρηση της μορφολογίας του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της κοίτης του ποταμού χωρίς να παρεμποδίζεται η φυσική ροή του ποταμού.
 • Οπτική και λειτουργική σύνδεση του ποταμού με τις οικιστικές περιοχές όπου διέρχεται.
 • Άρση παράνομων επεμβάσεων στην κοίτη του ποταμού.

Ο σχεδιασμός αντιμετωπίζεται αναλόγως της κάθε περιοχής και του αντίστοιχου περιβάλλοντος χώρου.

Η διαμόρφωση θα συντελέσει καθοριστικά στην εξάλειψη της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί σήμερα και θα ανακοπεί η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ασυνείδητων που απορρίπτουν κάθε είδους άχρηστα υλικά και αντικείμενα. Επίσης θα περιοριστεί και θα αποτραπεί η περαιτέρω ρύπανση της κοίτης.

Ο ποταμός Γαρύλλης αποτελεί ένα σημαντικό γεωφυσικό στοιχείο και η αξιοποίηση του πέρα από άξονα περιπάτου και ποδηλάτου και ένα γραμμικό πάρκο πρασίνου θα δώσει ποιοτική ανάσα στις οικιστικές περιοχές και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει τον ποταμό.

Η διαμόρφωση θα προσφέρει ασφαλή διαδρομή για ποδηλατιστές, τόσο για σκοπούς άσκησης και ψυχαγωγίας, όσο και για εναλλακτική διακίνηση αντί της χρήσης αυτοκινήτου από τις βόρειες συνοικίες προς το εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά και προς τις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος όπως Μαρίνα, παλιό λιμάνι, προκυμαία. Θα έχει εκτεταμένη χρήση από φοιτητές, μαθητές και γενικά νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν στις βορειότερες συνοικίες και εργάζονται ή φοιτούν στο κέντρο.  Ιδιαίτερα χρήσιμο το έργο θα είναι για τους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, ώστε να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση τους προς τα κτίρια του Πανεπιστημίου.

Θα εμπλουτίσει ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους της πόλης, με στόχο την προσέλκυση του επισκέπτη και του τουρίστα σε μια διαφορετική διαδρομή από τη συνηθισμένη.

Τέλος, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπλαση μια εγκαταλειμμένης, περιφρονημένης και παρεξηγημένης περιοχής και θα αναζωογονήσει  γειτονιές όπου οι χώροι πρασίνου και περιπάτου είναι πολύ λίγοι.

Το έργο έχει ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 -2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  με άξονα προτεραιότητας ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και ειδικό στόχο ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Το συμβόλαιο έχει υπογραφτεί στις 7.7.2010 με την κοινοπραξία IACOVOU –  ZEMCO JOINT VENTURE για το ποσόν των €8.087.006,00 πλέον Φ.Π.Α. Η εκτέλεση του έργου είναι 36 μήνες.

 

 

 
epohi