Παρουσίαση έργου Επιτροπής Περιφερειακής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης (Νοέμβριος 2010)

Συνοικιακά Συμβούλια

Οροι εντολής Επιτροπής Περιφερειακής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης

Οροι εντολής Συνοικιακών Συμβουλίων

Θέατρο στη Γειτονιά

Γραφείο Συνοικιακών Συμβουλίων

 

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΠΕΑ

Η Δημοτική Επιτροπή Περιφερειακής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης (ΕΠΕΑ) δημιουργήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή αρχές του 2007.

Η επιτροπή δημιουργήθηκε με δικούς της όρους εντολής για να προωθήσει την ιδέα της σύστασης των Συνοικιακών Συμβουλίων. Από τότε η ΕΠΕΑ είναι μία εκ των δημοτικών επιτροπών, που συναποτελείται από εκπροσώπους όλων των δημοτικών ομάδων και ο πρόεδρος της συμμετέχει στην Διαχειριστική Επιτροπή του Δήμου.

Με μεθοδευμένη και συλλογική δουλειά η ΕΠΕΑ κατάφερε μέσα σε μερικούς μόνο μήνες να παρουσιάσει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ολοκληρωμένη πρόταση για την σύσταση και λειτουργία των Συνοικιακών Συμβουλίων.

Ετσι στις 15 Οκτωβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε η ιστορική εκδήλωση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, όπου ο δήμαρχος κ. Αντρέας Χρίστου, ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΠΕΑ και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο εξήγγειλαν και επίσημα την εγκαθίδρυση του θεσμού των Συνοικιακών Συμβουλίων, στην παρουσία των μελών τους.

Εδώ και τρία χρόνια λειτουργούν 18 Συνοικιακά Συμβούλια σε ισάριθμες συνοικίες της πόλης μας.
Ποια είναι η δομή των Συνοικιακών Συμβουλίων; Σύμφωνα με τους όρους εντολής τα μέλη των Σ.Σ υποδεικνύονται από τις δημοτικές ομάδες, κατά αναλογία της εκλογικής τους δύναμης και κατά αντιστοιχία της εκπροσώπησης τους στις δημοτικές επιτροπές. Στο κάθε Συνοικιακό Συμβούλιο συμμετέχει επίσης ο κοινοτάρχης της συνοικίας. Επίσης το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει και για την εκπροσώπηση οργανωμένου φορέα, του οποίου κύρια καταστατική πρόνοια είναι η ενασχόληση με τα τοπικά ζητήματα της συνοικίας. Με βάση αυτή την πρόνοια έχουμε μόνο μία περίπτωση, αυτή του Συνδέσμου Φίλων Αγίας Φύλας, που εκπροσωπείται στο Σ.Σ Αγίας Φύλας - Παναγίας Ευαγγελιστρίας.

Ολα τα Σ.Σ λειτουργούν πλέον αυτόνομα, συνεδριάζουν και παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις τόσο για την προώθηση αιτημάτων προς το δημοτικό συμβούλιο, όσο και για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Νοείται βέβαια, πως δεν είναι εκτελεστικά όργανα, αλλά συμβουλευτικά σώματα, όπως είναι άλλωστε και οι ίδιες οι δημοτικές επιτροπές, αφού με βάση τον Περί Δήμων Νόμο αρμόδιο σώμα για λήψη εκτελεστέων αποφάσεων είναι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως Λεμεσός κάναμε το πρώτο και μεγάλο βήμα στην περαιτέρω εκδημοκρατικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δώσαμε στη πράξη ρόλο και λόγο στους δημότες και τα οργανωμένα τους σύνολα. Η εμπειρία των τριών χρόνων, μας επιτρέπει να νιώθουμε περήφανοι για αυτή μας την πρωτοποριακή απόφαση. Αυτό που θέλουμε και ευελπιστούμε είναι ότι τα Σ.Σ θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν γύρω τους όλους τους κατοίκους της περιοχής τους, έτσι που και οι ίδιοι οι δημότες να γίνονται κοινωνοί, αλλά και συμμέτοχοι των δημοτικών πραγμάτων.

Με την ευκαιρία της δημιουργίας της ιστοσελίδας μας, εύχομαι σε όλα τα μέλη των Σ.Σ καλή δουλειά, κουράγιο και πίστη στον καθημερινό αγώνα μας για μια Λεμεσό ποιοτικά ανώτερη και ένα ανώτερο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Τάσος Τσαππαρέλλας
Πρόεδρος ΕΠΕΑ