Θέατρο στη Γειτονιά

Δημοσιογραφική Διάσκεψη στις 29/6/2010
στο πάρκο Τριών Ιεραρχών, στη συνοικία Αγίου Ιωάννη

Θέμα: “Θέατρο στη Γειτονιά”

Ο Δήμος Λεμεσού εγκαινιάζει ακόμα μια καινοτομία, σε σχέση με τον θεσμό των Συνοικιακών Συμβουλίων. Μετά τις πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις του ετήσιου Ευρομεσωγειακού Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών, η Επιτροπή Περιφερειακής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Δήμου σε συνεργασία με τα Συνοικιακά Συμβούλια και την ΕΘΑΛ, φέρνει στις γειτονιές της Λεμεσού και το Θέατρο.

Για πρώτη φορά, επιχειρούμε να στήσουμε θεατρικές παραστάσεις σε ανοικτούς χώρους μέσα στις συνοικίες μας, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στους δημότες να μαζευτούν μέσα στην ίδια τη γειτονιά τους για να παρακολουθήσουν μια τέτοια εκδήλωση, αλλά και να συναναστραφούν μεταξύ τους.

Από την αρχή της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, με την σύσταση των Συνοικιακών Συμβουλίων, είχαμε τονίσει πως στόχος και όραμα μας είναι να δώσουμε νέα ζωή, νέα πνοή και νέα προοπτική στις συνοικίες της Λεμεσού. Προς τούτο στοχεύσαμε στη διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής στα δρώμενα του Δήμου και στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, σε ότι αφορά στη καθημερινή ζωή των δημοτών. Μέσα λοιπόν από τη λειτουργία των Συνοικιακών Συμβουλίων ο Δήμος προωθεί την επίλυση των διαφόρων καθημερινών προβλημάτων, αλλά και προγραμματίζει την υλοποίηση διαφόρων έργων, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας, έργων ανάπτυξης και υποδομής, έργων μικρών και μεγάλων που έχουν να κάνουν με την καθημερινή ζωή και δραστηριότητα στις συνοικίες, όπως είναι και ο χώρος όπου βρισκόμαστε τώρα.

Πέραν τούτου όμως θεωρούμε πολύ σημαντικό να αναπτύσσουμε στις συνοικίες μας και διάφορες άλλες δραστηριότητες, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές κλπ, έτσι που να παρέχεται η ευκαιρία και στους κατοίκους των λαϊκών συνοικιών να συμμετέχουν, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση, σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Ήδη όπως είναι γνωστό, καθιερώσαμε τις παραστάσεις του Ευρωμεσωγειακού Φεστιβάλ με τους φολκλορικούς χορούς από διάφορες χώρες. Καθιερώσαμε επίσης τις περιοδείες των κανταδόρων, παραμονές των καρναβαλιών, μέσα στις συνοικίες, υιοθετήσαμε διάφορα κοινωνικά και πολιτιστικά προγράμματα στα πλαίσια του ανοικτού σχολείου στις ανατολικές συνοικίες της Λεμεσού. Στηρίζουμε τις όποιες πρωτοβουλίες των συνοικιακών συμβουλίων για την διοργάνωση διαφόρων άλλων τοπικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Φέτος εισάγουμε και την καινοτομία, του “Θεάτρου στη Γειτονιά”. Μέχρι σήμερα ο δημότης πήγαινε να βρει το θέατρο, τώρα το θέατρο πάει να βρει τον δημότη.

Σε συνεργασία με την ΕΘΑΛ θα στηθούν τέσσερεις παραστάσεις, σε ισάριθμες συνοικίες, με την κωμωδία του Μαριβώ “Η γλωσσοκοπάνα”. Η επιλογή των χώρων, έχει γίνει ακριβώς με γνώμονα την όσο το δυνατό ευρύτερη κάλυψη όλης της επικράτειας της Λεμεσού. Έτσι οι παραστάσεις θα γίνουν :

Κυριακή 4/7 – 8.30μμ  Πάρκο Τριών Ιεραρχών (Σίνε Βόλος) Άγιος Ιωάννης
Τρίτη 6/7 – 8.30μμ  Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Καψάλου
Πέμπτη 8/7 – 8.30μμ Πάρκο Α. Ονησιφόρου-Ατλαντος, (Κηπούδϊ Ομονοίας) Αγιος Σπυρίδωνας
Τρίτη 13/7 – 8.30μμ 8.30μμ Πάρκο Κώστα Παρτασίδη (ΟΛΥΜΠΟΣ) Αγιος Νικόλαος

Καλούμε όλους τους δημότες μικρούς και μεγάλους να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα του Δήμου Λεμεσού και των συνοικιακών του συμβουλίων, έτσι ώστε να δώσουν μια νέα προοπτική στην αναβάθμιση της καθημερινής ζωής μέσα στις συνοικίες μας. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος σίγουρα θα ενθαρρύνει και τον Δήμο και τα συνοικιακά συμβούλια, να συνεχίσουν, αλλά και να εμπλουτίσουν την προσπάθεια τους και με διάφορες άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, αυτού του χαρακτήρα.

Στόχος και όραμα μας είναι να καταστήσουμε τον δημότη κοινωνό των δημοτικών πραγμάτων, να τον καταστήσουμε συμμέτοχο στην ζωή της πόλης του, αλλά και στην προσπάθεια για ανάπτυξη και πρόοδο της Λεμεσού, για αναβάθμιση της ποιότητας της ίδιας της καθημερινής τους ζωής.

Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη όλων των συνοικιακών συμβουλίων της Λεμεσού, γιατί αγκάλιασαν τον θεσμό και με την εθελοντική, την ανιδιοτελή δραστηριότητα τους σπρώχνουν τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Ευχαριστούμε την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού για την πρόθυμη συνεργασία της στο εγχείρημα του “Θεάτρου στη Γειτονιά”.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε βέβαια σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τοπικής και παγκύπριας εμβέλειας, γιατί έχουν στηρίξει τον θεσμό των συνοικιακών συμβουλίων και στηρίζουν με κάθε τρόπο την κοινή μας προσπάθεια για μια Λεμεσό της ανάπτυξης και της προόδου σε όλη της την επικράτεια.

Τάσος Τσαππαρέλλας
Πρόεδρος Επιτροπής
Περιφερειακής Επικοινωνίας & Ανάπτυξης

  • .