Βαλέρι Γκεργκίεφ

 

v1

v2

v3

v4

 

Καλλιτεχνικός & Γενικός διευθυντής του Θεάτρου Μαριίνσκι

Ο χαρισματικός μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεφ είναι απόφοιτος του κρατικού κονσερβατορίου Rimsky-Korsakov στο Λένινγκραντ υπό τον Προφέσορα Ilya Musin. Σε ηλικία είκοσι τριών ετών, κέρδισε τον διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας Herbert von Karajan στο Βερολίνο, και οι ικανότητές του τού άνοιξαν τις πόρτες του Θεάτρου Μαριίνσκι – τότε Κίροφ.

Στην ηλικία των τριάντα πέντε, ο Βαλέρι Γκεργκίεφ θα κερδίσει την αποδοχή του Καλλιτεχνικού διευθυντή της Opera Company, και από το 1996 του καλλιτεχνικού και γενικού διευθυντή του Θεάτρου Μαριίνκσι.

Ως Καλλιτεχνικός και Γενικός διευθυντής του Θεάτρου Μαριίνσκι, ο Γκεργκίεφ επόπτευσε πολλούς παγκοσμίως αναγνωρισμένους καλλιτέχνες.

Υπό τη διεύθυνσή του, το ρεπερτόριο της όπερας και του μπαλέτου εμπλουτίστηκε αισθητά. Μια μεγάλη γκάμα από κλασικά αριστουργήματα και έργα σύγχρονων συνθέτων από τον 18ο μέχρι τον 20ο έλαβαν χώρα στο θέατρο αυτό.

Από τα καλύτερα και σημαντικότερα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο Μαριίνσκι αποτελούν οι παραστάσεις όπερας των Prokofiev και Shostakovich καθώς επίσης οι όπερες «Lohengrin», «Parsifal», «Der Fliegende Holländer» και «Tristan und Isolde» του Wagner.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ρωσικού θέατρου, ο Gergiev ανέβασε την τετραλογία έργων όπερας «Το Δαχτυλίδι του Νιμπελούνγκεν» (Der Ring des Nibelungen) του Βάγκνερ στα Γερμανικά (2003). Το έργο αυτό χαρακτηρίστηκε το 2004 από τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ένα ιστορικό γεγονός στην παγκόσμια μουσική και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες δημιουργίες της ιστορίας της μουσικής. Τον Ιούνιο του 2005 η τετραλογία «Το Δαχτυλίδι του Νιμπελούνγκεν» παρουσιάστηκε στην Μόσχα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, έπειτα στην Νότια Κορέα και Ιαπωνία, και το 2006 και 2007 στις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία.

Το 2009, ο Γκεργκίεφ επόπτευσε το έργο «Τρώες» (Les Troyens) του Έκτορ Μπερλιόζ. Η διεθνής αυτή παραγωγή είχε ως αποτελέσμα μίας σειράς παραστάσεων που παρουσιάστηκαν από την ορχήστρα, την χορωδία και τους σολίστ του Θεάτρου Μαριίνσκι στη Ρωσία, Ισραήλ και ΗΠΑ. Ο Γκεργκίεφ είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γκέργκιεφ, του Πασχαλινού Φεστιβάλ της Μόσχας και του Φεστιβάλ Λευκές Νύχτες το οποίο, κατά το αυστριακό περιοδικό Festspiele, αποτελεί ένα από τα δέκα καλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο.

Η Αίθουσα Συναυλιών (Concert Hall) Μαριίνσκι η οποία χτίστηκε το 2006 οφείλεται στις προσπάθειες του Γκεργκίεφ. Αυτό το εκπληκτικό θέατρο το οποίο φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες φημίζεται για την ακουστική του. Μετά από πρωτοβουλία του Βαλερί Γκεργκίεφ το 2009, η Αίθουσα Συναυλιών του Θεάτρου Μαριίνσκι φιλοξενεί παραστάσεις όπερας και φιλαρμονικής ορχήστρας, καθώς επίσης ηχογραφήσεις των έργων της ομάδας Μαριίνσκι.

Το 2010, η ηχογράφηση της όπερας «Nose» – πρώτο έργο του Θεάτρου Μαριίνσκι – έλαβε το κλασικό βραβείο MIDEM (MIDEM Classical Award).

Ο διάσημος μαέστρος αφιερώνει ιδιαίτερο χρόνο σε προγράμματα για παιδιά και νεόυς ανθρώπους προσφέροντας
δωρεάν συναυλίες σε μαθητές. Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ είναι επίσης γνωστός για τις απόψεις του για τα ανθρώπινα ιδεώδη. Σε αυτόν οφείλονται οι παγκόσμιες φιλανθρωπικές συναυλίες Μπεσλάν.

Τον Αύγουστο του 2008, ο μαέστρος διεύθυνε μία συναυλία ρέκβιεμ στην Νότια Οσετία.

Από το 2007 Βαλέρι Γκεργκίεφ κατέχει τη θέση του Μόνιμου Αρχιμουσικού στη Συμφωνική του Λονδίνου. Επίσης,
συνεργάζεται με την φιλαρμονική ορχήστρα Βιέννης, Wiener Philharmoniker, την ορχήστρα La Scala και τις φιλαρμονικές ορχήστρες της Νέας Υόρκης και Ρότερνταμ.

Είναι μέλος του Συμβουλίου Κουλτούρας και Τέχνης για τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Council for Culture and Art of the President of the Russian Federation) και είναι επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι.

Τον Φεβρουάριο του 2010, το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης ψήφισε τον Βαλέρι Γκεργκίεφ για τη θέση Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ έλαβε αμέτρητα βραβεία για την προσφορά του στη μουσική και κοινωνία.

Μερικά από αυτά αποτελούν το People's Artist (1996) και το State Prize της Ρωσίας (1994 and 1999), το Bundestverdienstkreuz της Γερμανίας, το Grand'ufficiale dell'Ordine al merito της Ιταλίας, το L'Ordre des Arts et des Lettres, της Γαλλίας, το Knight of the Order of the Dutch Lion της Ολλανδίας, το Order of the Rising Sun της Ιαπωνίας, τον τιμητικό τίτλο UNESCO Καλλιτέχνης του Κόσμου (Artist of the World) και το μουσικό βραβείο Polar από το Royal Academy of Music στη Σουηδία. Τον Δεκέμβριο του 2008 το Θέατρο Μαριίνσκι υπό τον Βαλέρι Γκεργκίεφ συμπεριλήφθηκε στη λίστα των είκοσι καλύτερων μουσικών ομάδων στον κόσμο.

Η ορχήστρα Μαρίνσκι επίσης πήρε την πρώτη θέση καλύτερης ορχήστρας στη Ρωσία. Ένα από τα πιο πρόσφατα βραβεία που έλαβε ο μαέστρος ήταν το Great Britain's Royal Society of Music ως μαέστρος της χρονιάς (2009). Επίσης, ο μαέστρος έλαβε το Ευρωπαϊκό βραβείο Glashütte Original Music Festival Prize για την υποστήριξη που δίνει στους νέους ταλαντούχους μουσικούς.