logo blank_en
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Events

Akteon - CONSTRUCTION – MATERIALS’ DESCRIPTION

CONSTRUCTION – MATERIALS’ DESCRIPTION

The architectural proposal on the cafeteria is based upon the construction philosophy being governed by the composition principles already stated. The construction materials selected support the balanced relation between nature and the artificial intervention, as well as the new installations being smoothly adapted on the plan. A modern building is simultaneously created, which is a typical example of our times.
In order to give a shape to the open-air space on the ground floor’s level, where the existing palms extend almost linearly, accessible surfaces on the floor level are created to organise it in terms of movement and position. The existing asphalt zone is interrupted in the free space around the building, where a square is formed to give internally access to the sheltered open-air space and farther to the ground floor.
The finished surface of the square, although it is an artificial one, has an earthen texture and is constructed by cast cement material with thick joints. A zone of wooden floor is placed in it. It is suitable indeed, for external use. The jetty that is sinking in the sea is also vested with the same floor, as well as the platform, which extends along the building.

The floor is eventually formed in the room, which is left, both half open-air and internal one. In is coated with anhydrite and construction joints. This common coat inside and outside destroys the limits of both the internal and external room.

Vertically the building is mainly composed of free supporting circular intersection pillars of reinforced concrete, which end to a normal orthogonal-shaped canvass. They are locally replaced by metallic circular intersection supporting the construction for functional and morphological purposes. They are placed in groups of three and in walls of reinforced concrete. The ground roof’s plate in beams as well as the wavy metallic cover of the floor’s roof are both seated on them. The longwise ramp from reinforced concrete keeps the open-air movement going, in terms of floor and stairs. Their surface is eventually coated by non slip material.

All the vertical elements are mainly made of glass to ensure the visibility from all sides of the building block. Refolded wooden dividing panels are, more precisely, placed in the ground cultural activities room, in order to change the layout of the room. The floor in the main internal space is expected to be coated with non expensive marble surfaces.

The entire building appears as a whole with metallic gratings and a wooden handrail, as well as the creation of vertical shading elements, made of big wooden horizontal venetian blinds with metallic frame. They enhance the linear character of the building. The choice of metallic supporting shell aims at minimising the size of the intersections and furthermore the eventual sense of lightness.

Generally talking, the choice of materials used for the entire construction is directly linked to the initial decisions of the architectural composition. Solid and earthen materials are used for the “squares” made of concrete, as well as the natural and wooden surfaces by the water. Fine and vertical elements are used to ensure the transparency of the building as a global construction.

 
epohi