logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9-05-2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
9 ΜΑΪΟΥ 2014

 

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε, συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, και στελέχη της Δημοτικής μας υπηρεσίας
Φίλοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, που στόχο έχει την ενημέρωση των δημοτών μας για το έργο που επιτέλεσε η Επιτροπή και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου μας, από τον τελευταίο απολογισμό που έχει γίνει στην δημοσιογραφική μας διάσκεψη στις 9 Μαΐου 2012 μέχρι σήμερα.

Η 9η Μαΐου καθιερώθηκε και γιορτάζεται ως η Ημέρα της Ευρώπης. Σαν σήμερα, το 1950, ο Γάλλος Υπουργός Robert Schuman και ο Jean Monnet δρομολόγησαν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δίνοντας την ελπίδα και ένα κοινό όραμα μετά την δύνη του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, να πάψουν ο πόλεμος και οι συγκρούσεις να αποτελούν μέσα επίλυσης των διαφορών μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και να αντικατασταθούν από τη συνεργασία και την ενότητα.

Ο Δήμος Λεμεσού συμμετέχει στις εκδηλώσεις εορτασμού για την ημέρα της Ευρώπης με την σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη και την χθεσινή καλλιτεχνική εκδήλωση στην οποία συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου μας και οι χορωδίες του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου. Την εκδήλωση συνδιοργανώσαμε με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το EuropeDirect.

Οι φετινές εκδηλώσεις για την ημέρα της Ευρώπης, όπως και οι περσινές, γίνονται στον τόπο μας κάτω από το βαρύ κλίμα των άσχημων οικονομικών συνθηκών. Στην Κύπρο όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οικονομική κρίση και όσα κακά επιφέρει στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες τείνουν να κλονίσουν την πίστη των πολιτών ως προς την πορεία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμός τείνουν να αμφισβητήσουν με τον χειρότερο τρόπο την δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης, το μέλλον της, την βιωσιμότητά της και τα οφέλη που απολαμβάνουν από αυτή, οι ίδιοι της οι πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, την δύσκολη αυτή στιγμή, συλλογιζόμενοι το βάρος των ευθυνών τους και των όσων με σκληρή δουλειά έχουν ήδη γίνει από το 1950 μέχρι σήμερα, θα φανούν αντάξιοι της ιστορίας της και θα λάβουν τολμηρές αποφάσεις για το μέλλον της, επαναπροσδιορίζοντας την πορεία της, που δεν είναι άλλη από την περαιτέρω πολιτική ενοποίηση και την γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη μεταδίδοντας και πάλι σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες πίστη και αισιοδοξία για το κοινό μέλλον.

Ήδη η Κύπρος διανύει τον 10ο χρόνο από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία συνέδραμε καταλυτικά στην διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας. Ο Δήμος Λεμεσού σαν τοπική αυτοδιοίκηση επωφελήθηκε από τη δυναμική που προσέδωσε η ιδιότητα της χώρας μας ως πλήρες μέλος της ΕΕ και επέδειξε σημαντική δραστηριότητα για την απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Λεμεσιανός γίνεται εδώ και χρόνια μάρτυρας των έργων ανάπλασης και υποδομής αρκετών εκατομμυρίων που εκτελούνται μέσω οικονομικών πόρων που έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αναφέρω:

-την ανάπλαση στο κέντρο της πόλης μας, με προϋπολογισμό 18,5 εκατομμύρια Ευρώ

-το πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο, με προϋπολογισμό 14 εκατομμύρια Ευρώ

-το γραμμικό πάρκο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη, με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια Ευρώ

-την ανακαίνιση του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, με προϋπολογισμό 9 εκατομμύρια Ευρώ

Παράλληλα ο Δήμος Λεμεσού συμμετέχει σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα για αρκετά χρόνια. Μέσω του Γραφείου των Ευρωπαϊκών Θεμάτων που διατηρεί από το 2004, συντονίζει και παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τα Ευρωπαϊκά δίκτυα που συμμετέχει η πόλη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο πληροφόρησης και διαφώτισης της νεολαίας, των δημοτών μας και των ΜΜΕ για τις πολιτικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία 2 χρόνια, ως Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων, εν μέσω της οικονομικής στενότητας που κυρίως η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας επέβαλε στα οικονομικά του Δήμου, είχαμε σε τακτικές συνεδριάσεις, θέσει ως στόχο την ένταξη του Δήμου μας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που δεν θα απαιτούσαν οποιανδήποτε οικονομική επιβάρυνση, αλλά παράλληλα θα συνέδραμαν έτσι ώστε η πόλη, οι δημότες και οι υπηρεσίες του Δήμου μας να επωφεληθούν τα μέγιστα σε υποδομές, τεχνογνωσία και εμπειρίες. Προγράμματα που χρηματοδοτούν μισθούς του υφιστάμενου προσωπικού μας που θα εμπλέκονταν αλλά και την αγορά υπηρεσιών από άνεργους επιστήμονες μας.

Με στόχο τη διεύρυνση των προοπτικών ένταξής μας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα επιδιώκουμε και προσβλέπουμε στην συνεργασία του Δήμου με ιδιωτικές εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης μας. Για τον σκοπό αυτό, είχαμε εντός του 2013, παραδώσει ένα κατάλογο από 23 εξειδικευμένους τομείς ενδιαφέροντος του Δήμου μας που είχε επεξεργαστεί η Επιτροπή και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Έχουμε εξετάσει την συμμετοχή μας και υποβάλει μέσω αιτήσεων, αναμένοντας την αξιολόγηση και έγκριση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για χρηματοδότηση σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, που στόχο έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας, την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της αστικής υπερθέρμανσης, την χρήση νέων τεχνολογιών, την αειφόρο κινητικότητα, τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών μας υπηρεσιών, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, την διευκόλυνση πτυχιούχων ανέργων νέων στην εξεύρεση εργασίας, την ανάδειξη του διαπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης μας κ.α.

Σε αυτό το στάδιο θα κάνω ένα σύντομο απολογισμό και αναφορά στα Ευρωπαϊκά προγράμματα που ο Δήμος ήδη μετέχει:

‘Δίκτυο Διαπολιτισμικών Πόλεων’. Είναι μία κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο θεσμός των ‘Διαπολιτισμικών Πόλεων’ αναπτύσσει τρόπους ενσωμάτωσης των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο βασισμένο στην αρχή ότι η διαφορετικότητα μπορεί να θεωρηθεί ως πηγή και όχι ως απειλή για τις τοπικές κοινωνίες.

‘Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές’. Τετράμηνη πρόταση που έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του 2013 και η οποία έχει επιτρέψει στο Δήμο να χρηματοδοτήσει και να επεκτείνει τις υπηρεσίες της κοινωνικής εργασίας στο δρόμο που ήδη προσφέρει προς Υπηκόους Τρίτων Χωρών, μέσω της αγοράς υπηρεσιών δύο κοινωνικών λειτουργών. Λόγω αυτής του της επιτυχίας έχει προταθεί στον Δήμο μας, η ανανέωση της πρότασης αξίας €126,000 για 6 ακόμη μήνες εντός του 2014, όπου ο Δήμος Λεμεσού ως επικεφαλής εταίρος για την επαρχία μας, σε συνεργασία με τον Δήμο Μέσα Γειτονίας, το Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς και το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού καλούνται να υλοποιήσουν προγράμματα κοινωνικής στήριξης και ενσωμάτωσης. Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει στον Δήμο Λεμεσού να χρηματοδοτήσει την αγορά υπηρεσιών άνεργων κοινωνικών λειτουργών, την αγορά υπολογιστών και εξοπλισμού.

Πρόγραμμα CONURBANT και η συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Η συμμετοχή μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων που είναι επέκταση της Πράσινης Βίβλου της ΕΕ στο επίπεδο των τοπικών αρχών, δεσμεύει τον Δήμο μας να συμβάλει στην αποφυγή άσκοπης κατανάλωση ενέργειας και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς των δημοτικών του ορίων κατά 20% μέχρι το 2020. Η συμμετοχή μας υπογράφηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CONURBANT, που ο Δήμος μετέχει από το 2011 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα τον Απρίλιο 2014 και υλοποιείται μέσω του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας που έχει συνταχθεί. Προνοείται η σύσταση Ενεργειακής Ομάδας στον Δήμο Λεμεσού που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου καθώς και συντονισμός των Ενεργειακών Ομάδων των περιφερειακών Δήμων της μείζονος Λεμεσού.

Στα πλαίσια του προγράμματος CONURBANT εντάσσονται και οι δραστηριότητες της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου μας με την διεξαγωγή των Green Energy Festivals που διεξήχθησαν στα μέσα του 2012 και του Kids Go Green τον Ιούνιο του 2013, που στόχο είχαν την ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδίως των μαθητών και των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος και την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρόγραμμα SUSREG. Στην φιλοσοφία υλοποίησης των πιο πάνω, ο Δήμος μας μετέχει από τις αρχές του 2013, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SUSREG όπου χρηματοδοτείται με €87,000 για επεξεργασία πρότασης για εναλλακτικό πολεοδομικό σχεδιασμό και κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν διεξαχθεί εντός του 2013 σεμινάρια με την συμμετοχή λειτουργών του Δήμου μας με θέμα τις εναλλακτικές μεθόδους ανάπτυξης κτηρίων και αστικών χώρων για την βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Εντός του 2014 προγραμματίζεται η εκπαίδευση 70 ατόμων τα οποία προέρχονται από το ΕΤΕΚ και άλλες οργανωμένες ομάδες σχετικές με το αντικείμενο.

Πρόγραμμα ΜΟΥΣΕΙΑ. Είναι πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας ευπαθών έργων τέχνης από αέριους ρύπους, αξίας €110,000, που γίνεται σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και έχει ως στόχο την προστασία των έργων τέχνης στην Δημοτική μας Πινακοθήκη από την πιθανότητα να υποστούν αλλοιώσεις λόγω τις επίδρασης αέριων ρύπων και μη κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως η θερμοκρασία, υγρασία και ο φωτισμός. Παράλληλα, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την αγορά εξειδικευμένων συστημάτων ελέγχου των ρύπων, εξοπλισμού μέτρησης και πρόληψης και την εργοδότηση εμπειρογνωμόνων.

Πρόγραμμα COMENIUS. Υλοποιείται σε συνεργασία με την Σχολική Εφορία Λεμεσού και το Λύκειο Αγίου Ιωάννη με θέμα την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου από τους νέους μας και στην ενθάρρυνση τους για κατανάλωση μαγειρεμένου και παραδοσιακού φαγητού αντί των fast food. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έχουν ήδη διοργανωθεί και προγραμματίζονται εντός του 2014 διάφορες δραστηριότητες από τους μαθητές μας όπως ποδηλασία και η συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις της Α’ Δημοτικής Αγοράς και σε εκδηλώσεις διαπολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως αυτές του προγράμματος ‘Ένταξης από Τοπικές Αρχές’.

Πρόγραμμα MARAKANDA. Σκοπό έχει την διάσωση των ιστορικών αγορών των Μεσογειακών πόλεων και ο Δήμος μετέχει και χρηματοδοτείται με €100,000 για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση της Α’ Δημοτικής Αγοράς γνωστή ως Παντοπωλείο, την εκπόνηση μελέτης εξωραϊσμού του εσωτερικού χώρου, την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου ανάπτυξης καθώς και δραστηριότητες προώθησης του. Στα πλαίσια του προγράμματος έχει διοργανωθεί τον Οκτώβριο 2012 σχετική εκδήλωση προώθησης του. Παράλληλα προγραμματίζεται 3ήμερο εκδηλώσεων στις 16,17 και 18 Μαΐου 2014 για την γνωστοποίηση λειτουργίας των νέων χρήσεων του με την συμμετοχή του συνδέσμου οινοφίλων Κύπρου, της Ολυμπιακής Κυπριακής Ομάδας Chef, του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου και Ευρωπαίων εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα επισκεφτούν για τον σκοπό αυτό την Λεμεσό. Οι εκδηλώσεις αυτές θα ενταχθούν επίσης στους εορτασμούς της Διεθνής Ημέρα Αγορών που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου της Βαρκελώνης.

Κλείνοντας το συνοπτικό απολογισμό για τις δραστηριότητες του Γραφείου και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, θα ήθελα να αναφέρω ότι επόμενοι μας στόχοι για το 2014, δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τις ευκαιρίες που διανοίγονται μέσω των νέων αξόνων που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, οι οποίες συμβάλλουν στην διασφάλιση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης και καλύτερης ποιότητας ζωής για τους δημότες και επισκέπτες της πόλης μας.

Παράλληλα, είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση σταθμίζοντας θετικά την ανάπτυξη που έχει πάρει η πόλη τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το γεγονός ότι είναι η κατεξοχήν πόλη της Κύπρου στην οποία κατοικούν μόνιμα και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι ξένοι, καθώς επίσης και κάτω από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θα δώσει στην Λεμεσό βαρύτητα όσο αφορά την παραχώρηση κονδυλίων από τα Διαθρωτικά Ταμεία. Αυτό γιατί, κάθε επένδυση που θα γίνει στην πόλη μας είμαι σίγουρος ότι θα έχει πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη για την εθνική μας οικονομία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο, τη Δημοτική Γραμματέα, και όλα τα στελέχη των Δημοτικών μας υπηρεσιών, καθώς και όλους τους συνάδελφους Δημοτικούς Συμβούλους. Να ευχαριστήσω ονομαστικά τους συνάδελφους Δημοτικούς Συμβούλους μέλη της επιτροπής μας, τον Αντιδήμαρχο Σάββα Στούππα, τον Πάνο Αναστασίου, τον Άριστο Αριστείδου, τον Αυξέντη Ζεμενίδη, το Γιαννάκη Θωμά, τον Ανδρέα Νεοφύτου, τη Νίκη Παντελίδου, την Εύη Τσολάκη, το Νεόφυτο Χαραλαμπίδη και τον Απόστολο Ψαρά. Να μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Χρίστο Χωματά, Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος που μέσω των δικών του πρωτοβουλιών και μέσω της επιτροπής του υλοποιούνται τα προγράμματα Conurbant και Comenius. Τέλος να ευχαριστήσω τις λειτουργούς του Γραφείου των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, τη Χριστίνα Ζαντή, την Εύρη Χρυσοστόμου και την Μαρούσα Παντέχη που επωμίζονται το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στην εξεύρεση, παρακολούθηση και συντονισμό των επωφελών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την πόλη μας, στα οποία προσβλέπουμε και επιδιώκουμε όλοι εμείς.

 

Σας ευχαριστώ

 

Χάρης Τρίκκης
Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Δήμου Λεμεσού

 

9 Μαίου 2014

 

 

 

 
epohi